3 tipi SOLIDWORKS-a

Featured Video Play Icon

Ko se sedaj odločate za nakup SOLIDWORKS-a, se morate najprej odločiti med 3 tipi SOLIDWORKS-a. Tukaj ne govorimo o nivoju licence (SOLIDWORKS Standard, Professional ali Premium) temveč o tipu licence. Odločiti se morate med SOLIDWORKS-om z oblačnimi storitvami, 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS-om in SOLIDWORKS Cloud Offer-jem. V tem prispevku si bomo ogledali kakšne so razlike med temi tipi licenc in kako lahko sodelujejo ena z drugo.

SOLIDWORKS z oblačnimi storitvami

Ta tip licence, znan tudi kot SOLIDWORKS with Cloud Services, je najbolj klasičen SOLIDWORKS. Namestite ga ali iz DVD-ja ali pa iz namestitvene datoteke, ki ste jo prenesli iz interneta. Namestite lahko katerokoli verzijo (letnico programa) do katere imate dostop. To pomeni, da imate lahko na računalniku na primer nameščen SOLIDWORKS 2024 in/ali SOLIDWORKS 2011.

Ta tip licence se aktivira oz. licencira preko serijske številke, lahko pa imate ali statično licenco (licenco, ki je vezana na en računalnik) ali pa mrežno licenco (licenca, ki je na strežniku in do katere lahko dostopa več računalnikov).

SOLIDWORKS z oblačnimi storitvami omogoča uporabo zunanjih dodatkov. To so lahko zunanji programi, ki delujejo znotraj SOLIDWORKS okolja. Ti dodatki so lahko CAMWorks, SWOOD, Logopress, SigmaTUBE, ciciCONVERT, absolutRender, CADDY4S, itd.

Kaj pa sploh so oblačne storitve? To so aplikacije, ki vas povežejo na 3DEXPERIENCE platformo preko brskalnika ali pa direktno iz SOLIDWORKS-a. Omogočajo enostavnejše komuniciranje s sodelavci, partnerji in strankami ter shranjevanje podatkov na oblak in upravljanje le-teh. Več o oblačnih storitvah si lahko preberete na objavi SOLIDWORKS oblačne storitve. Seveda pa vam ni nujno uporabljati aplikacij iz oblačnih storitev. Še vedno lahko SOLIDWORKS uporabljate kot do sedaj in podatke shranjujete na računalnik.

Omenjene oblačne storitve so sedaj vključene v vzdrževanje vsake nove SOLIDWORKS licence. Seveda pa se oblačne storitve lahko doda tudi na vaše že obstoječe licence.

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS je po izgledu in delovanju zelo podoben osnovnemu SOLIDWORKS-u (z oblačnimi storitvami). Licencira se na named user način. To pomeni da je SOLIDWORKS vezan na uporabnika, namešča pa se direktno iz 3DEXPERIENCE platforme.

Za razliko od SOLIDWORKS-a z oblačnimi storitvami imate vedno lahko nameščeno le najnovejšo verzijo (trenutno je to npr. SOLIDWORKS 2024 SP0.1). Je pa to veliko manjša težava kot je bila včasih, saj je bila kot novost v SOLIDWORKS 2024 predstavljena zmožnost shranjevanja v predhodne SOLIDWORKS verzije (v SOLIDWORKS 2023 in 2022). Za delovanje 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS sicer potrebuje dostop do interneta, a se licenco lahko »izposodi«, da do 30 dni deluje tudi takrat, ko ne boste imeli dostopa do spleta.

Na 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS pa na žalost ne moremo dodati zunanjih dodatkov. Uporabljamo lahko funkcije iz SOLIDWORKS in Dassault Systems ponudbe na 3DEXPERIENCE platformi. Je pa ta ponudba zelo obširna in nam omogoča napredne funkcionalnosti iz Dassault Systemes ponudbe (ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, CATIA,…).

Je pa 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS že samodejno prirejen za delo s 3DEXPERIENCE platformo. Datoteke lahko enostavno shranjujemo na oblak, še vedno pa jih lahko shranjujemo tudi lokalno na naš disk.

SOLIDWORKS Cloud Offer

SOLIDWORKS Cloud Offer pa za razliko od prejšnjih dveh produktov sploh ni SOLIDWORKS, kot si ga predstavlja večina uporabnikov. To je skupina aplikacij na 3DEXPERIENCE platformi namenjenih za modeliranje v oblaku preko brskalnika. Vsebujejo aplikacije za parametrično modeliranje kosov in sestavov, za sub-d modeliranje organskih oblik, za izdelavo pločevin, varjenih konstrukcij in risb. Te aplikacije pa delujejo na katerikoli napravi z modernim brskalnikom. To pomeni, da lahko modeliramo na računalniku, na tablici ali pa, navkljub malce premajhnemu ekranu, na telefonu. Več o različnih aplikacijah v SOLIDWORKS Cloud Offer paketu si lahko preberete na sledeči povezavi.

SOLIDWORKS Cloud Offer vsebuje enaka orodja kot 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS in SOLIDWORKS z oblačnimi storitvami za sodelovanje in upravljanje podatkov.

Modeli se shranjujejo na oblak, lahko pa jih tudi izvozimo v STEP format. SOLIDWORKS Cloud Offer aplikacije ne uporabljajo SOLIDWORKS datotečnega formata. To pomeni, da nimamo .SLDPRT, .SLDASM in .SLDDRW datotek. Zaradi tega tudi ne moremo datotek narejenih v SOLIDWORKS-u z oblačnimi storitvami ali 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS-u spreminjati v aplikacijah iz SOLIDWORKS Cloud Offer. Enako velja tudi v obratni smeri. Datotek iz SOLIDWORKS-a z oblačnimi storitvami ali 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS-a ne moremo spreminjati v aplikacijah na 3DEXPERIENCE platformi. Kako pa lahko v takem primeru sodelujemo z uporabniki, ki uporabljajo bolj klasični verziji SOLIDWORKS-a?

Sodelovanje med verzijami SOLIDWORKS-a

Sodelovanje med 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS-om in SOLIDWORKS-om z oblačnimi storitvami je zelo enostavno, saj sta oba programa v osnovi enaka. Odpirata in shranjujeta klasične SOLIDWORKS datotečne formate. Ne glede na to ali imamo podatke lokalno ali na oblaku lahko datoteke odpremo in spreminjamo brez omejitev.

Ko pa v to enačbo vključimo še SOLIDWORKS Cloud Offer, se stvari malce zakomplicirajo, a v resnici je celotna zadeva še vedno zelo enostavna. SOLIDWORKS Cloud Offer namreč ne shranjuje podatkov na disk in jih prav tako ne shranjuje v SOLIDWORKS format.

Če želimo odpreti model iz SOLIDWORKS Cloud Offer produktov v SOLIDWORKS-u, moramo model poiskati na oblaku, ga pretvoriti v format, ki ga razume SOLIDWORKS, in ga npr. vstaviti v SOLIDWORKS sestav. Kako to naredimo? Preko Task Pane stranske vrstice ali preko Open ukaza lahko na 3DEXPERIENCE platformi poiščemo pravi model in ga enostavno odpremo v SOLIDWORKS-u. V ozadju se model prenese na vaš računalnik in se pretvori v format, ki ga lahko SOLIDWORKS odpre. Zelo enostavno in zelo hitro.

Če pa želimo klasične SOLIDWORKS datoteke odpreti v SOLIDWORKS Cloud Offer aplikacijah na brskalniku, moramo ali le-te imeti shranjene na oblaku, kjer jih enostavno vstavimo v potrebne aplikacije, ali pa jih uvozimo v 3DEXPERIENCE (podobno kot bi to storili s STEP datoteko pri uvozu v SOLIDWORKS). Tudi ta postopek je enostaven in hiter. Kot pa je že napisano višje, datotek narejenih na SOLIDWORKS Cloud Offer aplikacijah na 3DEXPERIENCE platformi ne moremo spreminjati v 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS-u in SOLIDWORKS-u z oblačnimi storitvami. Enako velja tudi v obratno smer. Če bi želeli datoteke spremeniti, jih moramo odpreti v sistemu v katerem so bile narejene – ali v SOLIDWORKS-u ali pa na 3DEXPERIENCE platformi.