SOLIDWORKS oblačne storitve

SOLIDWORKS uporabniki, ki že nekaj časa delate s SOLIDWORKS-om, najverjetneje poznate zmogljivosti svojega programa. Ni nujno, da poznate vsak ukaz in vsak modul, a na splošno veste kaj vaš nivo SOLIDWORKS-a zmore. Tem zmogljivostim pa se sedaj dodajajo tako imenovane oblačne storitve oz. SOLIDWORKS Cloud Services.

Slika 1: Iz oblaka odprt sestav z uporabniškim vmesnikom znotraj SOLIDWORKS-a.

Oblačne storitve so del povezave SOLIDWORKS-a na oblačno platformo, ki je namenjena sodelovanju med različnimi uporabniki in varnemu shranjevanju in upravljanju podatkov (med njimi CAD podatkov) na oblaku. SOLIDWORKS ima več rešitev za načrtovanje, a včasih se ne smemo osredotočiti le na orodja za načrtovanje, temveč tudi na sam proces načrtovanja. S tem imamo v mislih način kako lahko različni uporabniki sodelujejo in komunicirajo med seboj, da bo njihovo delo učinkovito in bodo podatki varno shranjeni. Poglejmo si najpogostejše načine upravljanja podatkov v načrtovalnih skupinah.

Pogosto uporabniki shranjujejo podatke na strežniški disk. To je sicer enostavna rešitev, ki pa ima veliko slabosti. Ena slabost je počasnejše delovanje – odpiranje datotek preko strežnika je vedno počasnejše kot odpiranje datotek, ki so lokalno na vašem disku. Poleg tega je neprestano odpiranje in shranjevanje datotek na mrežnem disku manj varno. V takšnih primerih se pogosteje zgodi, da imajo uporabniki težave s pokvarjenimi datotekami. IT mora torej močno nadzirati datoteke in skrbeti za varnostne kopije in za strojno opremo. Še ena zelo velika slabost so pravice prepisovanja datotek. Če ima nek uporabnik odprt sestav iz strežnika, drugi uporabniki ne bodo mogli spreminjati datotek, ki so del tega sestava. Tak način dela tudi ne razume referenc med CAD datotekami. Če datoteko premaknemo ali preimenujemo, bomo prekinili povezavo med datotekami. Sistem s shranjevanjem podatkov na mrežni disk pa tudi ne podpira naprednejšega upravljanja podatkov s funkcijami kot so delo z revizijami, potrditvami itd.

Drugi uporabniki uporabljajo aplikacije kot so OneDrive ali Dropbox. Prednost take aplikacije je le zmanjšana potreba po IT-ju, saj ne potrebujemo lastnega strežnika. Še vedno pa ne odstrani ostalih negativnih točk shranjevanja na strežniškem disku.

Slika 2: Pregled vseh relacij trenutno odprtega dokumenta v SOLIDWORKS oknu.

Ena boljših rešitev za vse te težave je implementacija SOLIDWORKS PDM sistema. SOLIDWORKS PDM nadzira datoteke, tako lokalno, kot na strežniku, za hitrejše delovanje. Obenem se vodi tudi zgodovina datotek s čimer se ustvarjajo varnostne kopije. Največja prednost pred prejšnjimi sistemi pa je podprtost večuporabniškega okolja. Uporabniki lahko torej odpirajo iste datoteke in si le pri določenih, ki jih bodo spreminjali, vzamejo pravico pisanja. Celoten sistem pa pozna relacije med SOLIDWORKS datotekami, kar omogoča premikanje datotek po različnih mapah ali preimenovanje datotek brez skrbi, da bomo prekinili reference med datotekami. SOLIDWORKS PDM sistem tudi omogoča upravljanje revizij, življenjskega stanja datotek in celo povezavo z zunanjimi sistemi (npr. ERP, MRP).

Slika 3: Definicija nalog uporabnikom preko funkcionalnosti v SOLIDWORKS oblačnih storitvah.

Glede na napisano, se zdi kot da je SOLIDWORKS PDM idealna rešitev. A ima tudi SOLIDWORKS PDM nekaj točk, ki ga omejujejo pri širši uporabi. Prva je, da nimajo vse SOLIDWORKS licence vključenega PDM modula. To pomeni, da je pogosto potrebno PDM licence dokupiti. Ker se SOLIDWORKS PDM namesti na lokalen strežnik, ponovno potrebujemo strojno opremo, ki jo je potrebno vzdrževati. Strežnik potrebuje tudi programsko opremo (SQL licenca), ki si jo morajo uporabniki zagotoviti. Vse skupaj pa mora upravljati IT oddelek. Mora pa podjetje imeti tudi administratorja, ki dobro pozna PDM, da lahko sami upravljajo nastavitve lastnega PDM sistema.

Sedaj pa poglejmo kako nam lahko SOLIDWORKS oblačne storitve pomagajo pri shranjevanju in upravljanju podatkov. SOLIDWORKS oblačne storitve imajo veliko enakih prednosti kot SOLIDWORKS PDM, saj sta oba sistema narejena za upravljanje podatkov in delo v večuporabniškem okolju. Več uporabnikov lahko torej odpira iste datoteke, a spreminja jih lahko le tisti uporabnik, ki si za to vzame pravico. Prav tako se lahko datoteke preimenuje brez da bi s tem podrli relacije znotraj sestavov. Podprto je delo z revizijami, upravljanje življenjskega stanja, itd. A kot je vidno že v imenu, so SOLIDWORKS oblačne storitve povezane z oblakom. To pomeni, da so SOLIDWORKS oblačne storitve bolj primerne za ekipe, ki niso skoncentrirane na eni lokaciji, temveč so razpršene. Bolj so primerne tudi v ekipah, kjer uporabniki pogosto potujejo, saj imajo lahko vseeno poln dostop do podatkov, potrebujejo le internetno povezavo. Zaradi oblačne tehnologije pa ne potrebujemo lokalnega strežnika, saj so naši podatki varno shranjeni na oblaku.

Slika 4: Pregled modela in dodajanje opomb preko brskalnika.

A SOLIDWORKS oblačne storitve niso le sistem za shranjevanje in upravljanje podatkov na oblaku. Preko oblačnih storitev uporabniki dobijo dostop do 3DEXPERIENCE platforme. Z oblačnimi storitvami lahko preko 3DEXPERIENCE platforme enostavneje sodelujejo znotraj svoje ekipe in z zunanjimi izvajalci. Tudi ostali uporabniki, tisti, ki ne uporabljajo SOLIDWORKS-a, lahko dobijo dostop do platforme in spremljajo razvoj izdelka preko brskalnika. 3DEXPERIENCE platforma omogoča komuniciranje v različnih skupnostih, pregled 2D in 3D datotek, primerjavo med različnimi revizijami dokumentov, upravljanjje nalog, itd. A to ni vse kar je mogoče na 3DEXPERIENCE platformi. 3DEXPERIENCE platforma združuje vse produkte podjetja Dassault Systemes. Na 3DEXPERIENCE platformi imamo torej produkte SOLIDWORKS-a in CATIA-e za 3D modeliranje, ENOVIA-e za upravljanje podatkov, DELMIA-e za strojno obdelavo, SIMULIA-e za napredne simulacije, 3DEXCITE-a za izdelavo renderjev za marketing, itd. Ko imamo podatke na 3DEXPERIENCE platformi, kot jih imamo, če izkoriščamo zmožnosti SOLIDWORKS oblačnih storitev, je razširitev zmogljivosti zelo enostavna. Preprosto naročimo funkcionalnosti, ki bi jih želeli in na platformi se vam odklenejo te zmogljivosti.  

SOLIDWORKS oblačne storitve so sedaj del naročnine vsake nove SOLIDWORKS licence. Seveda pa je možno oblačne storitve dodati tudi na že obstoječe SOLIDWORKS licence. S SOLIDWORKS oblačnimi storitvami lahko torej vsi uporabniki SOLIDWORKS-a dobijo dostop do funkcionalnosti za shranjevanje in upravljanje datotek v oblaku in do vseh ostalih funkcionalnosti v 3DEXPERIENCE platformi.

Za kakršnakoli vprašanja o SOLIDWORKS oblačnih storitvah lahko kontaktirate podjetje IB-CADDY d.o.o. preko telefona (01 566 12 55) ali preko elektronske pošte (info@ib-caddy.com).