Novo v CAMWorks 2024 – združevanje koaksialnih lukenj

Nadgrajena funkcija »Condense split holes« zagotavlja možnost interaktivnega razdeljevanja in združevanja elementov lukenj ter prikaz števila lukenj/cilindrov, ki vsebujejo združene elemente lukenj, ter parametrov, povezanih z vsako luknjo/cilindrom.

Slika 1: Nastavitve: “Condense split holes”


Ko je ta možnost potrditvenega polja označena in se izvede samodejno prepoznavanje gradnikov. Elementi lukenj ki so soosne in imajo enak premer, se združijo v en sam element luknje. Ta združena luknja je v drevesni strukturi gradnikov vidna kot en gradnik.

Izboljšan prikaz števila valjastih površin v združeni luknji

Od CAMWorks 2024 dalje je prikaz vseh cilindrov/korakov združene luknje v drevesni strukturi gradnikov je izboljšano tako, da prikazuje število kondenziranih valjastih površin, ki sestavljajo takšno luknjo.

Slika 2: število kondenziranih valjastih površin

Izboljšano interaktivno dodajanje/odstranjevanje združenih površin znotraj luknje

Če možnost »Condense split holes« v pogovornem oknu »CAMWorks Options« ni označena in je bila izvedena funkcija »Automatic Feature Recognition«, bodo vsi elementi soosnih lukenj navedeni kot posamezni elementi. V prejšnjih različicah CAMWorks ni bilo možnosti za interaktivno zgoščevanje takšnih soosnih lukenj. Prav tako ni bilo možnosti za razdelitev združenih elementov lukenj.
Od različice CAMWorks 2024 je na voljo možnost za interaktivno združevanje/delitev elementov lukenj. Ta možnost »Condense/ Split Hole Feature« bo na voljo v kontekstnem meniju luknje v drevesni strukturi gradnikov.

Slika 3: možnost »Condense/ Split Hole Feature

Z vklopom ukaza »Condense/ Split Hole Feature« se prikažejo funkcije »Condense/Split Hole«.  S parametri v tem pogovornem oknu lahko: združite eno ali več primernih lukenj v eno samo luknjo. Z gumbom »Add« (dodaj) izberete elemente lukenj s seznama »Available Hole Features« (Elementi lukenj, ki so na voljo) in nato kliknite gumb »v redu«. Številka pri imenu gradnika označuje količino valjastih površin, ki sestavljajo zgoščeno luknjo.

Izboljšan mehanizem za pregled števila združenih lukenj

V prejšnjih različicah programa CAMWorks, pogovorno okno za parametre luknje ni imelo mehanizma za označevanje števila valjev, ki sestavljajo združeno luknjo, niti z njimi povezanih parametrov.
Od različice CAMWorks 2024 dalje je na voljo nov gumb z imenom število združenih lukenj v tem pogovornem oknu. Ta gumb bo omogočen samo za združene luknje in onemogočen za druge vrste elementov lukenj. S klikom na ta gumb se prikaže pogovorno okno s parametri združenih lukenj. Vsi valji/izvrtine, ki sestavljajo združeno luknjo, bodo prikazani na seznamu v tem pogovornem oknu. Če izberete katerikoli valj/odprtino na tem seznamu, se prikažejo njegove lastnosti. Vsebina, prikazana v tem pogovornem oknu, je namenjena samo branju.

Slika 4: mehanizem za pregled števila združenih lukenj