Novo v CAMWorks 2024 – KNJIŽNICA ZA DRŽALA ORODIJ V TECH DB

Nova funkcija zagotavlja možnost izdelave centralizirane knjižnice blokov orodij za CNC stružnice in stružnice z gnanimi orodji v tehnološki bazi podatkov. Z novo funkcijo lahko avtomatiziramo postopek opredeljevanja orodij v tehnološki bazi podatkov.

Za simulacijo CNC strojev za struženje in struženje z gnanimi orodji z uporabo aplikacije »CAMWorks Virtual Machine« lahko uporabniki dodelijo blok orodja za orodja za struženje.
V prejšnjih različicah programa CAMWorks je bilo mogoče blok orodja za katero koli orodje za struženje dodeliti samo v pogovornem oknu za nastavitve orodja znotraj operacije. Sedaj so lahko vsi bloki orodij za struženje, ki so povezani z določenim CNC strojem, ustvarjeni in shranjeni v mapi.

Če je bilo treba bloke orodij ponovno uporabiti za druge CNC stroje, so morali uporabniki ročno razmnoževati zahtevane datoteke blokov orodij v drugih mapah, povezanih s temi stroji. Od različice CAMWorks 2024 naprej je na voljo možnost ustvarjanja centralizirane knjižnice orodnih blokov v tehnološki bazi podatkov. Ti bloki orodij, shranjeni v podatkovni bazi, lahko
nato dodelite orodjem v knjižnici orodij, ki so izbrani za določen CNC stroj. To bo pomagalo pri
avtomatizaciji postopka izbire blokov orodij pri definiranju orodij v tehnološki bazi podatkov.
Ta nova funkcionalnost bo nadomestila dosedanjo okorno metodo opredeljevanja blokov orodij za
za vsak CNC stroj.

Slika 1: Knjižnica izbire blokov orodij za struženje

Tabela blokov orodij
Vsi bloki orodij, ki so opredeljeni in shranjeni v TechDB so na levi strani uporabniškega vmesnika v obliki preglednice. Ta tabela je izpolnjena z datotekami *.TBDINF, ki so prisotne v mapah in ustreznih podmapah uporabniško določene poti virtualnih strojev CAMWorks, povezanih s CNC stroji, opredeljenimi v TechDB.


Informacije o bloku orodja
Z obrazcem Tool Blocks (Bloki orodij) na desni strani uporabniškega vmesnika lahko urejate vse shranjene bloke orodij, ali pa dodate nov vnos. Če želite dodati nov vnos bloka orodja, uporabite gumb »prebrskaj« ki se nahaja poleg tega polja, da izberete željeno datoteko »Tool Block« (*.TBDINF). Ko je datoteka izbrana, se v tem polju prikaže ime izbrane datoteke. Ko se z miško pomaknete nad blok orodij, se kot namig na zaslonu prikaže pot do določene datoteke *TBDINF.

Slika 2: Tabela in informacije blokov orodij


Dodeljevanje blokov orodij v bazo orodij v tehnološki bazi podatkov

V uporabniškem vmesniku za struženje v tehnološki bazi podatkov je možnost dodeljevanja blokov orodij na voljo v obliki novo razpoložljivega parametra »Tool Block«. S tem parametrom lahko brskate, izberete in dodelite željeni blok orodja za trenutno postajo aktivne baze orodij. Kadar ni nobenega orodja blok orodja ni izbran, se v tem parametričnem polju prikaže vrednost “-1”.

Koraki za dodelitev bloka orodja:

1. Kliknite na gumb brskaj, ki se nahaja poleg parametričnega polja.

2. S klikom na ta ukazni gumb se prikliče pojavni uporabniški vmesnik »Tool Blocks«. Če želite izbrati blok orodja, označite ta blok orodja v preglednici »Tool Blocks« na levi strani tega uporabniškega okna.

3. Kliknite gumb »izberi« v zgornjem levem kotu. To pomeni, da je bil izbrani blok orodij dodeljen za trenutno postajo aktivne baze orodij.

4. Ime izbrane datoteke z blokom orodij bo prikazano v polju »Name« pod poljem »Tool Block«.

Slika 3: Vmesnik za izbiro blokov orodij

Slika 4: izbira bloka z klikom na gumb “Browse”

Kako funkcija »Tool Block« vpliva na aplikacijo CAMWorks

V aplikaciji CAMWorks v zavihku »Station« pod zavihkom »Tool« pogovornega okna »Operation Parameters« se nahaja blok orodja, ki je dodeljen za trenutno aktivne postajo orodja. Če je označena možnost »Always load in Turret« se orodje naloži pri določeni poziciji.