Webinar: Solidsteel parametric for SOLIDWORKS

Prikaz funkcionalnosti vtičnika Solidsteel parametric for SOLIDWORKS, ki pohitri konstruiranje jeklenih konstrukcij in vam olajša delo pri nadaljnji proizvodnji.

V webinarju so prikazane funkcije add-ina SolidSteel parametric za SOLIDWORKS za primer zasnove stopnišča. Končni rezultat bo izgledal približno tako, za kar bom porabil okoli 15 minut. Pa začnimo. Tukaj vidimo naše izhodišče. Prikazana je stena hiše z odprtinama za vrata na desni in okno na levi. Skonstruirati želimo stopnišče ki vodi od tal do odprtine za vrata. Zid bomo za nekaj časa skrili. Vidimo našo skico, katere višina je 1400 milimetrov. Začnemo tako, da umestimo stopnišče od spodnje črte do zgornje. Ker sem ta model stopnišča urejal že predhodno, so nastavitve stopnišča že ustrezne mojim zahtevam, saj si Solidsteel zapomni nastavitve. Če pa odpremo in pogledamo nastavitve, vidimo da je stopnišče zamaknjeno v desno, imamo dva podaljška, enega vodoravnega enega navpičnega, imamo dodatno stopnico in odmik stopnic za 20 mm po višini, zaradi tal ki pridejo na profile. Opazite lahko da se stopnice zamaknjejo če spremenimo vrednost odmika. Parametre potrdimo in ustvarimo stopnišče. To traja nekaj časa, saj SolidSteel ustvari šest profilov, jih zareže, ustvari zvarjence, naredi stopnice in ustvari vse luknje skupaj z vijačnimi zvezami. To preprosto traja nekaj časa. V redu, tukaj je naše končano stopnišče. Vidimo lahko, da sta bila ustvarjena dva zvarjena sestava, skupaj s stopnicami in vijaki.

Zadaj želimo stopnice pritrditi na steno, zato postavimo na skico dva nova profila. Prvega bomo premaknili glede na črto skice navzdol, drugega pa postavili v samo središče črte in ga zarotirali. Sedaj je treba izpiliti še nekaj detajlov. Najprej spojimo vodoravna profila z ”mitter” spojem, ki ju zareže pod kotom 45 stopinj. Profil pod kotom pa odrežemo tako, da ga omejimo do spodnje površine vodoravnega profila. Če si še pogledamo povezavo profilov pri vratih. Povezavo imam že pripravljeno. Ta vsebuje obojestranski kotnik, odrez profila do površine in ojačitev na drugi strani. S potrditvijo se ustvarijo vsi potrebni elementi, tako kot tudi elementi vijačne zveze.

Nato prikažimo zid, ki sem ga prej skril. Površina stene bo služila kot orodje za odrez poševnega profila. Tam lahko nato ustvarim tudi končno ploščo za pritrditev.

Zopet bom skril zid za lažje urejanje stopnic. Naprej se lahko lotimo kreiranja ograje. Ograja bo pritrjena na U-profile in sicer jo umestimo s klikom na površino in ustrezen rob profila, kar nam poda delni predogled. Spremenimo še par dimenzij povezanih s poravnavo in vse skupaj potrdimo. Ograje izhajajo iz predlog. Zato se predloga prvo naloži, ustvari kopija predloge, ta kopija pa se nato umesti v sestav in prilagodi trenutni geometriji. Zato vse skupaj traja malo dlje. Sedaj bomo uredili enačbe, ki kontrolirajo te predloge. Recimo da želimo imeti dva segmenta s po devet palic v vsakem. Potrdimo in vidimo spremembe. Te spremembe niso narejene na originalni predlogi, temveč na neodvisni kopiji v sestavu.

Enako ograjo bomo namestili na  drugo stran stopnišča. Vrednosti bodo imele drugačen predznak, saj je orientacija zrcaljena. Drugače je postopek indentičem. Zopet spremenimo enačbe, da se bosta oba dela ujemala.

Ta dva dela sta bila dokaj enostavna, sedaj pa se stvari malce otežijo. Potrebno je dodati še ograjo na podest. Da se bo ta ograja lepo povezala s prvotnimi deli, bomo uporabili manjši trik. Najprej dimenzioniramo levo stran tako, da se ta poravna z zadnjim stebrom dela ograje ki je ob stopnicah. Na desni strani pa ograjo podaljšamo čez mere podesta. Razlog za to je lažja kreacija kota ograje. Ker so predloge ograj postavljene samo v eni smeri, ne moremo ustvariti pravih kotov po katerih bi potekala ograja. Zato bomo ta kot ustvarili z združitvijo dveh delov. Prvi del je postavljen, spremenimo še enačbe. Recimo da bo imel ta del dva segmenta s po štirimi palicami. Najprej še ignorirajmo kako se stikajo ograji na vrhu stopnic. To bomo uredili kasneje.

Nadaljujmo z naseldnjim delom podesta. Postopek je podoben kot prej. Na levi strani podaljšajmo ograjo tako, da se v kotu poravna s prejšnim delom. Na strani zdiu, pa bomo ograjo pomaknili stran od stene, da bo na profilu prostora za pritrditveno ploščo.

Če uporabljate funkcijo kreiranja ograj, lahko ustvarite svoje predloge za ograje in s tem pohitrite vaše delo. Čeprav je tudi ta način ki ga prikazujem sedaj, dokaj hiter. Ko je ograja na mestu, spremenimo še enačbe da se izgled ujema.  

Sedaj pa se lotimo še povezave vseh delov ograje med seboj. Začnimo s supresanjem kosov, ki so odvečni. Kot sem rekel, bi lahko uporabili drugačno predlogo, ampak tudi ta način je v redu. Sedaj le še odrežimo palici med seboj in skrajšajmo pritrdilna dela. Ta spoj je dokončan, gremo na naslednjega. Supresali bomo vse pritrdilne elemente v kotu, obeh delov, saj jih ne potrebujemo. Pomembno je da kose supresamo, saj jih ne želimo imeti v nadaljevanju pri izvozu kosovnic. Kar nam ostane sedaj je le že združitev palic in ostalih dveh spojev z mitter zarezom. Tako je kotni spoj ograje dokončan. Prikažimo model zida in odrežimo palico ograje s površino. Skrajšajmo še palico na strani zidu, ki gre proti vratom. Skrajšajmo jo s pomoćjo površine na spoju poševne in vodoravne palice. Izberemo površino in potrdimo. V tem primeru sem se prenaglil in prehitro potrdil smer rezanja. Na to me opozarja velika zelena puščica. V prejšnje stanje se lahko vrnem z ukazom Remove Cut. Izberemo profil, ki smo ga rezali in izberemo profil, ki je služil kot orodje za rezanje. Sedaj ponovimo proces rezanja s površino, kjer smo pozorni da označimo flip cut direction.

Po kreaciji modela pa sledi še proizvodnja. Premaknemo se v zavihek Position Numbers, kjer izberemo Update. Identical part detection preverja celoten sestav. Tu lahko vidimo seznam številk kosov ali pa seznama imen kosov. Sedaj lahko izvozimo BOM – oziroma kosovnico. Izberemo eno izmed predlog, direktorij shranjevanja in vse skupaj izvozimo. Pa si poglejmo rezultat. Lahko bi kreirali dxf risbe za razrez pločevin, vendar ker imamo le eno ojačitveno rebro se to ne izplača.

Namesto tega izvozimo delavniško risbo U profila z porabo funkcije Drawings. Izberemo željen profil, predlogo risbe in tako avtomatsko ustvarimo dimenzionirano risbo. Kot vidite Solidsteel pokrije celoten proces dela s profili. Z uporabo DSTV Assistant pa lahko greste še dlje. DSTV Assistand je samostojen add-in, ki ga lahko uporabljajo distributerji, ki na primer ne projektirajo celotnih projektov ampak se vseeno ukvarjajo s komponentami strank na dnevni bazi.

Če kliknem na Quickstart, so analizirani vsi kosi v sestavu. V predogledu lahko vidimo, da so bili prepoznani vsi profili, določeni pa so jim bili tudi obdelovalni procesi. Sedaj bi lahko avtomatsko kreirali DSTV NC podatke za obdelavo. Ta funkcija ne deluje le z Solidsteel kosi, temveč tudi ostalimi 3d kosi ki jih lahko SOLIDWORKS bere. Vendar to je le kratek predogled DSTV funkcionalnosti, saj to ni tema današnjega videa.

To nas privede h koncu današnjega prikaza. Hvala za vašo pozornost.

Za dodatne informacije o SolidSteel parametric for SOLIDWORKS nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.

Obiščete lahko tudi našo spletno stran, kjer izveste več o SolidSteel parametric for SOLIDWORKS.