DELMIAWorks MES – sistem za nadzor proizvodnje in procesov

Dobrodošli na ​​predstavitvi sistema DELMIAWorks MES. DELMIAWorks razume, da se vrednost produkta ustvarja v proizvodnji. In razlika med uradno vodeno proizvodnjo in tisto, ki ni, je lahko drastična. Ni vse le funkcija časa in denarja, temveč tudi splošnega zadovoljstva strank s pravočasno dostavo kakovostnih izdelkov. DELMIAWorks je razvil sistem nadzora proizvodnje, ki v vsakem delovnem centru v realnem času zagotavlja povratne informacije o tem, kaj se dogaja v obratu. Sistem je zasnovan za zbiranje podatkov in povratnih informacij za uporabnike, kar jim omogoča sprejemanje proaktivnih odločitev, ki vplivajo na organizacijo.

Spremljanje strojev v realnem času z DELMIAWorks sistemom je na voljo v dveh različicah in sicer v spremljanju proizvodnje v realnem času in v spremljanju procesa v realnem času. DELMIAWorks sistem s pomočjo zaslona prikazuje podatke proizvodnih procesov v realnem času, ki uporabnikom omogoča, da se poglobijo v podrobnosti predstavljenih informacij. Na zaslonu lahko uporabniki na primer vidijo, kaj se izvaja v delovnem središču. Deli, ki se še niso proizvedli, preostale ure, informacije o standardnem času cikla, zadnji in povprečni cikel, težave s kakovostjo, itd. Uporablja se barvno kodiranje, ki uporabnikom prikazuje, delovanje stroja glede na vnaprej določene specifikacije stroja. Za primer, stroj številka 1 izdeluje skodelico. Opazili boste, da je večina črte obarvana črno. To je zato, ker je razlika med standardnim in povprečnim časom cikla iz zadnjih 50 ciklov dovolj velika, da obvesti uporabnika. Ta črna vrstica označuje, da dani stroj deluje nekoliko hitreje od standardne specifikacije. Drugo delovno središče je zeleno, kar pomeni, da stroj deluje znotraj standardnega praga. Tukaj vidimo, da je standardni cikel 16 sekund,  povprečen cikel pa znaša 16,21 sekund, kar je znotraj določenega razpona. Tretje delovno središče je rdeče, kar pomeni, da delovno središče deluje počasneje od pričakovanega. Deset sekund proti 11,14.

Uporabniško določeni parametri omogočajo sistemu uporabo želenih številk, ki jih bo sistem nato uporabil za prikaz, delovanja delovnih procesov. Z rumeno so označeni stroji, ki so trenutno v okvari. In ko je stroj v okvari, morajo operaterji ugotoviti razlog za nepričakovan izpad v danem delovnem centru. Uporabniki se lahko poglobijo v podrobnosti na zaslonu in si ogledajo informacije o delovnem centru. Na tem zaslonu je prikazanih zadnjih 50 ciklov, vključno s časom delovanja, časom izpadov in faktorji skupne učinkovitosti procesov oz. OEE v realnem času, ki se izračunajo za vsak cikel, ki se izvaja na danem stroju. DELMIAWorks spremljanje procesov v realnem času ima možnost neposredne komunikacije s PLC-ji, ki krmilijo opremo v proizvodnji. Sistem nato te ustvarjene podatke uporabi za primerjavo z uporabniško določenimi parametri in sledi delu v realnem času. Na primer, sledimo stroju številka 1 in imamo 3 parametre, ki jih PLC vrača v sistem DELMIAWorks. Tlak olja, hitrost vretena in temperatura orodja. To je zelo majhen vzorec. V resnici lahko ti vključujejo na stotine, če ne na tisoče podatkovnih elementov, ki jih hrani PLC. V tem primeru smo za tlak olja nastavili spodnji in zgornji prag s ciljnim parametrom. Enako je nastavljeno tako za hitrosti vretena kot tudi za temperaturo orodja. Nato lahko spremljamo dejavnost na stroju v realnem času in PLC-ji bodo ustvarili podatkovne točke za ogled in analizo v živo. Če temperatura orodja pade pod spodnji prag 300 stopinj ali preseže 500 stopinj celzija, bo sistem sprožil alarm. To daje zaposlenim v proizvodnji možnost, da se takoj lotijo reševanja težave. Sistem nato vzame podatke o proizvodnji v realnem času in jih predstavi v berljivi in intuitivni obliki. Vsi podatki so shranjeni v zgodovini baze podatkov, ki nato uporabnikom omogoča ogled arhiviranih podatkov proizvodnje specifične izmene kot so specifične proizvodne številke, številke artikla ali celo  univerzalnih kod izdelkov oz. LOT kod. Kot del rešitve MES je DELMIAWorks zagotovil tudi možnost interakcije z operaterji na terenu. Ta zaslon predstavlja tisto, kar lahko vidi operater. Kot smo že videli na našem primeru stroja številka 1, sistem barvno kodira tek kot črno, kar pomeni, da delovno središče deluje hitreje kot je bilo pričakovano. Prav tako kaže, da je ta stroj delal celotno izmeno brez kakršnih koli izpadov in bo neprekinjeno deloval še 10,5 ur. Poleg preostalih podatkov lahko tekom proizvodnje sproti preverimo število izdelkov, ki so planirani za trenutni cikel.

Uporabniki lahko tudi sprotno poročajo o zavrnitvah neposredno na spletu in ker je to zaslon na dotik, lahko operater prijavi zavrnitve z dotikom prsta. To daje uporabnikom možnost, da zavrnjene izdelke takoj ločijo, hkrati pa pošljejo sporočilo kakovosti, ki nakazuje, da je treba dele po prejemu dodatno pregledati. Sistem prav tako uporablja informacije o zavrnitvi, da doda dodatne dele v izdelavo, ki jih je treba dodatno izdelati, kot tudi čas, potreben za izdelavo zaradi zamika, ki so ga povzročili slabi deli. To zagotavlja, da delovni center dokonča proizvodnjo pravilnega števila dobrih delov do trenutka, ko je serija končana, ne glede na morebitne zavrnitve izdelkov med izdelavo. Sistem uporabnikom omogoča tudi hiter dostop do pomembne dokumentacije. Na ekranu lahko prikažejo delovna navodila in risbe delov, opozorila o kakovosti, skratka vse informacije, ki bi jih uporabnik potreboval kot operater. Priložite lahko celo stvari, kot so videoposnetki, kot je ta, ki prikazuje, kako morajo biti škatle zložene na paleto. Vsi ti elementi vgrajeni v sistem za nadzor dokumentov, uporabnikom dajejo nadzor nad dokumenti. To vključuje tudi nastavitve za določanje, kdo lahko dostopa do dokumentov, kdo jih lahko spreminja itd.

Sistem shranjuje vse revizije dokumentov in omogoča uporabnikom, da pregledajo te dokumente in dostavijo izdane revizije do vseh vpletenih v proces izdelave produkta. To odpravlja potrebo po ohranjanju velike količine listov in njihovi zamenjavi ob njihovi posodobitvi. Končno lahko sistem operaterjem ali tehniku ​​za kakovost v delavnici neposredno predstavi možnost izvajanja pregledov v delavnici. Če imajo uporabniki opremo, ki je del zaporednega procesa, lahko sistem črpa podatke neposredno iz te opreme. Tukaj boste opazili, da sem dejansko dobil nekaj preprostih popravkov. Imam 14neskladnosti, ki jih je treba pregledati. In dejansko imam proces potrditve serijske proizvodnje oz. PPAP za ta izdelek. Z lahkoto si lahko ogledamo podrobnosti teh elementov in ugotovimo, kje točno se je vsak od teh elementov v svojih posameznih procesih nahajal. Nato lahko vidimo preglede, ki jih je treba opraviti, saj so pregledi v tem oknu uporabniško definirani. Sistem uporabnikom pokaže kateri kontrolni pregled je organizacija določila za dani kos. V tem primeru izvajamo pregled kosa v procesu vsako uro. Ko je to izbrano, sistem prikaže pregledni niz, ki ga je treba dokončati. Pojavi se vprašanje za informacije o napravi, ki se uporablja. Vse informacije so neposredno povezane z našim sistemom za sledenje merilnih naprav, kar uporabniku omogoča sledenje vsem kalibracijam merilnika, študijam primerov in podobnim parametrom. Če uporabnik izbere merilnik, ki ni umerjen, bo prejel sporočilo o napaki, ki sporoči, da naprava ne sme biti uporabljena za meritev. Za izvedeno meritev lahko uporabniki zabeležijo dejanske rezultate meritev.

Ponovno se lahko uporabniki sklicujejo na priložene fotografije ali videoposnetke, ki lahko oživijo pojasnila o načinih izvajanja pregledov. Ko se uporabljajo digitalne merilne naprave, lahko svoje rezultate posredujejo neposredno v sistem prek USB, serijskih ali drugih vgrajenih priključkov. Sistem bo nato zagotovil takojšnjo povratno informacijo, če meritve niso v skladu s specifikacijami v kosovnici materiala. V našem primeru bi morala biti višina med 45 in 51. Ker je bila naša meritev 44, sistem meritev označi kot odstopanje od specifikacij in uporabniku omogoča, da tudi pusti komentar o tej meritvi.

Rešitev DELMIAWorks MES ponuja vsa orodja, ki so potrebna, da se prepreči situacije, ko bi prišlo do proizvodnje velikega števila slabih delov in zagotovi, da delujemo čim bolj učinkovito. Prav tako ustvarja dragocene proizvodne podatke, ki jih je mogoče uporabiti v razvoju za sprejemanje poučnih odločitev, ki vplivajo na delovanje kot celoto. Hvala, ker ste si vzeli čas in si ogledali predstavitev sistema DELMIAWorks MES.

Za več informacij o DELMIAWorks ponudbi obiščite našo spletno stran ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si oz. telefonsko številko 01 566 12 55.