Delovanje Formlabs Fuse 1 ekosistema

Featured Video Play Icon

Inženirji, oblikovalci produktov in proizvajalci zaupajo SLS tehnologiji 3D tiska zaradi visoke produktivnosti, svobode oblikovanja in možnosti končne uporabe natisnjenih izdelkov.

Večina sistemov selektivnega laserskega sintranja (SLS) zahteva dolgotrajno šolanje in veliko truda za pripravo in vzdrževanje.

Fuse 1 v svet SLS 3D tiskanja prinaša preprostost uporabe, značilno za vse Formlabs produkte. Zmožnost internega tiskanja izdelkov za končno uporabo pomeni, da lahko izboljšate razvoj izdelkov in prevzamete kontrolo nad vašim procesom proizvodnje.

V tem blogu si bomo pogledali osnovne korake uporabe Fuse 1 SLS 3D tiskalnika in Fuse Sift enote za upravljanje s prahom. Pogledali bomo programsko opremo ter pripravo, tisk, post-procesiranje in varnost.

Programska oprema, materiali in priprava na tisk

Vsak 3D tisk se prične s programsko opremo. Formlabs PreForm programska oprema omogoča izjemno preprosto pripravo, upravljanje in kontrolo vaših izdelkov. Najprej iz izbranega CAD modelirnika izvozite izdelek v STL ali OBJ obliki. Odprite datoteko v PreForm-u, brezplačni programski opremi, s katero preprosto pripravite vaš izdelek za 3D tisk. Nato izberite material. Na voljo je več vsestransko uporabnih materialov, primernih za proizvodnjo. Za optimalno produktivnost naj bosta vsak Fuse 1 in Fuse Sift namenjena uporabi z enim materialom. Čiščenje strojne opreme pri menjavi materialov namreč vzame približno en dan. Za tisk čim več izdelkov v enem tisku kar se da gosto napolnite volumen za tisk. Razmnožite in organizirajte izdelke za hitro napolnitev volumna za tisk. Za manjše tiske, kjer je ključna hitrost tiska, Fuse 1 uporabi le toliko prahu, kot je potrebno. Tako eliminira potrebo po zapolnitvi polne komore za vsak tisk. Ko je print pripravljen, ga pošljete na tiskalnik prek Wi-Fi ali USB.

Programska oprema PreForm

Tiskanje s Fuse serijo tiskalnikov

Barvni zaslon tiskalnika vas vodi skozi vse korake tiskanja in vzdrževanja. Pred začetkom tiska naložite prah v zalogovnik tiskalnika z uporabo priložene kartuše za prah. Nato odprite vrata tiskalnika in vstavite očiščeno optično kaseto, ki ščiti optični sistem tiskalnika. V tiskalnik nato vstavite tiskalno komoro. Uporaba večih tiskalnih komor vam omogoča da med hlajenjem ene komore z drugo poženete nov tisk.

Fuse 1 skrbno spremlja vitalne komponente sistema in vas obvesti, ko pride do slabega printa ali pa potrebuje vzdrževanje. Ko so zaključene vse kontrole pred tiskom (Preprint Checks), je Fuse 1 pripravljen na tisk. Kontrole pred tiskom trajajo približno 10 minut. Pri tehnologiji SLS se sloj po sloju topi plastični prah. Prah, ki ni stopljen med tiskom podpira izdelke, kar vam omogoča izdelavo kompleksnih, večkomponentnih izdelkov brez podpor. Patentirana tehnologija Surface Armor Technology okoli izdelka natisne delno utrjen oklep in tako izboljša mehanske lastnosti ter kakovost površine izdelka. S pomočjo kamere se med tiskom v živo predvaja dogajanje v tiskalniku kar omogoča opazovanje vsakega novega sloja direktno na vašem računalniku v PreFormu.

Spletna kontrolna plošča (Dashboard) pa vam omogoča spremljanje poteka tiska in pregled nad količino materiala vseh Formlabs 3D tiskalnikov v vaši organizaciji, ne glede na uporabnika in lokacijo.

Formlabs Fuse 1 ekosistem

Post procesiranje s Fuse Sift

Čas, ki je prikazan na zaslonu tiskalnika, vključuje tudi priporočen čas ohlajanja. Fuse 1 vas bo obvestil, ko bodo izdelki dovolj ohlajeni, da prenesete tiskalno komoro iz tiskalnika v Fuse Sift. Fuse Sift je varen in učinkovit sistem za upravljanje s prahom, ki vam omogoča, da bo okolica tiskalnika vedno urejena. Vključuje odstranitev izdelkov iz tiskalne komore, recikliranje, hranitev in mešanje prahu v eni samostoječi napravi. Vse ključne funkcionalnosti Fuse Sift so dostopne tako pred zaslona na dotik kot tudi fizičnih gumbov. Izdelke postopno odstranite iz tiskalne komore in jih očistite z željenim naborom čopičev, krtač in ščetk. Ves prah, ki po čiščenju ostane pospravite na sito, kjer se prek vibracijskega sita prefiltrirajo vsi ostanki izdelkov. Prah pade v zalogovnik, kjer bo premešan s svežim prahom za ponovno uporabo. Fuse Sift avtomatsko zmeša rabljen in svež prah in tako zmanjša izmet. Ves prah, ki ostane v delovnem okolju posesajte s sesalnikom, ki ga vključite prek gumba na Fuse Sift. Za dosego najboljših možnih rezultatov je toplo priporočena tudi uporaba peskalnika, ki uporablja stisnjen zrak in abrazivni medij. SLS izdelke se lahko barva, nanaša spreje in prevleke, parno gladi in elektroplatira za dosego želenih lastnosti.

Sistem za upravljanje s prahom Fuse Sift

Varnost

Vsestransko uporabni Fuse 1 vam omogoča tisk tako v delavnicah kot tudi pisarnah ob upoštevanju varnostnih napotkov, dostopnih v varnostnih listih ter uporabniškem priročniku. Fuse 1 Service Plan vključuje tudi šolanje, ki zajema varno uporabo SLS prahov.

Izdelki natisnjeni na Fuse 1 združujejo moč, fleksibilnost in detajle in so pripravljeni na temeljita funkcionalna testiranja ali pa vgradnjo v končne izdelke.

Več podatkov o Fuse 1 ekosistemu.

Izdelki, natisnjeni na Formlabs Fuse 1

Za več informacij o Formlabs ponudbi, lahko obiščete našo spletno stran. Ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55.