Nadomestite klasično izdelana prijemala in orodja s 3D natisnjenimi

V tem blogu si bomo pogledali par aplikacij, kjer lahko nadomestite kovinska prijemala in orodja s 3D natisnjenimi.

Prijemala in orodja se uporabljajo v proizvodnji za olajšanje procesov, zmanjšanje časov izdelave in izboljšanje varnosti pri delu.

V splošnem se orodja izdelujejo iz kovinskih materialov, v hiši ali pri zunanjem izvajalcu. Glede na obremenitve, ki jih mora izdelek prenesti pa ni vedno nujno, da se orodja izdelujejo iz kovine.

3D tisk s tehnologijo stereolitografije (SLA) je izjemno napredoval. Obstaja več funkcionalnih materialov, ki so primerni za 3D tisk prijemal in orodij, vključujoč Formlabsove Standard in Engineering smole. Proizvajalci širom sveta uporabljajo te materiale kot nadomestilo kovinskih primežev v avtomatiziranih proizvodnjah, montažnih linijah za elektronske komponente, livarnah in ostalih proizvodnih obratih.

Mehki vložki za primeže

Po meri izdelani mehki vložki za primeže se popolnoma ujemajo z geometrijo želenega kosa. Omogočajo nam fiksno vpetje kompleksnejših kosov in preprečujejo praske na izdelkih iz mehkejših materialov. 3D tisk s Formlabs Tough materialoma je idealen za izdelavo mehkih vložkov zaradi hitrega tiska in nizke cene.

Mehki vložki za primež, natisnjeni s Formlabs Tough materialom.

Vodila za vrtanje

Vodila za vrtanje preprečujejo opletanje svedra in tako omogočajo zagotovitev geometrijskih toleranc lukenj.

Pozicionirna puša v prijemalu, natisnjenem s Formlabs Tough materialom.

Pri SLA natisnjenih prijemalih in vodilih se najbolje obnesejo pozicionirne puše za vrtanje, ki so namenjene za uporabo s plastiko.

Gre – Ne gre merila

Z uporabo preproste kontrole toleranc s šablono ali merilnikom lahko uporabnik hitro ugotovi, ali bo izdelek funkcionalno uporaben. 3D natisnjena gre – ne gre merila se uporabljajo, ko je funkcionalnost izdelka določena z majhnimi odstopki v obliki in dimenziji, kjer se teh dimenzij ne da preprosto določiti z uporabo standardnih merilnih orodij.

Gre – ne gre merilo za analizo gumijastega tesnila, natisnjeno s Formlabs Clear materialom.

Gre – ne gre merila omogočajo hitro in poceni kontrolo kvalitete pri montažnih ali proizvodnih linijah.

Nasvet: Pri določenih aplikacijah se merila lahko s časom obrabijo, kar vodi do napak pri kontroli kvalitete. Zaradi nizke cene in preprostosti izdelave se 3D natisnjena merila lahko ponovno natisne in zamenja in tako prepreči napake pri merjenju zaradi obrabljenih meril. Predvsem to pride do izraza pri izdelkih iz trdih kovin.

Pripomočki za montažo

Pri mnogo produktih je povezovanje kosov in dodajanje pritrdilnih elementov najbolj zamudno opravilo proizvodnega procesa. 3D tisk pripomočkov za fiksiranje specifičnih izdelkov zmanjšuje čase ciklov ter izboljšuje ergonomičnost procesa in skladnost izdelkov.

Pripomoček za montažo, uporabljen pri proizvodnji Formlabs Form 2 tiskalnika.

Pripomočki za demontažo

Demontaža je potrebna za analizo izdelkov, ki niso skladni s kontrolo kvalitete, za popravljanje napak ali pa dostop do notranjosti izdelkov pri popravilih. Uporaba pripomočkov za demontažo proces pohitri in zmanjša možnost poškodb na izdelku. Kot primer je predstavljeno ohišje, kjer je potrebno vse zaskočke pritisniti sočasno, da se prepreči poškodbe na izdelku.

Pripomoček za demontažo ohišja, natisnjen s Formlabs White materialom.

Pripomočki za nanos lepil in veziv

Zaradi nizke cene 3D natisnjenih pripomočkov za nanos lepil je menjava takih pripomočkov bolj sprejemljiva kot tistih, izdelanih s klasičnimi obdelovalnimi postopki.

Nasvet: Nanos tankega sloja reagenta na pripomoček za fiksiranje omogoča lažje čiščenje zasušenih veziv.

Nanos veziva na izdelek, fiksiran v pripomočku natisnjenem s Formlabs Durable materialom.

Šablone za označevanje, markiranje in maskiranje

3D natisnjene šablone so uporabne za aplikacije z majhnimi obremenitvami, kot je denimo maskiranje območja za označevanje ali pa nanos etiket. Z uporabo Formlabs Flexible materiala lahko oblikujemo maskirno šablono, ki se natančno prilega površini izdelka. Za aplikacije, kjer je potrebna čvrstejša šablona, se dobro obnese Formlabs Durable material.

Šablona za označevanje volumskih oznak, natisnjena s Formlabs Tough in Durable materialoma.

Nadomestni deli

Tisk nadomestnih delov se pogosto uporablja za testiranje prijemal in orodij pred končnimi izdelki, da lahko proizvodne in montažne linije hitreje zaženemo in popravimo morebitne napake v procesu.

Nadomestni deli omogočajo validacijo procesa s poceni 3D natisnjenimi kosi brez tveganja poškodb dragih elektronskih komponent. Zaradi visoke natančnosti tiska in možnosti repliciranja finih detajlov je tehnologija SLA za tisk nadomestnih kosov bolj primerna kot recimo tehnologija FDM. Prav tako so izdelki, natisnjeni s tehnologijo SLA bolj izotropični in se bodo obnašali bolj podobno brizganim kosom.

Za dodatne informacije o Formlabs produktih obiščite spletno stran, nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.