Urejanje podatkov na 3DEXPERIENCE platformi z Bookmark Editor aplikacijo

Featured Video Play Icon

Uporabniki osebnih računalnikov smo navajeni na način upravljanja z datotekami, ki temelji na diskih, mapah ter podmapah. Tega načina se naučimo takrat, ko se učimo računalništva, ker na ta način deluje operaciji sistem Windows. Ta način upravljanja podatkov je tako razširjen, da večina ljudi sploh ne ve, da obstajajo tudi drugi načini. Primer je 3DEXPERIENCE® platforma, ki deluje na bazi podatkov. Ko modele shranimo na oblak na 3DEXPERIENCE platformi, jih sistem shrani v okolje v aplikaciji 3DSpace, kjer se v bazo zapišejo vse lastnosti in relacije datotek. Zaradi tega imamo ogromno podatkov o datotekah takoj na razpolago. Ko pa govorimo o organizaciji teh podatkov, pa se moramo poslužiti drugega orodja, ker sistem na 3DEXPERIENCE ne pozna map. To orodje za organizacijo se imenuje Bookmark Editor oz. upravljalec zaznamkov.

Bookmark Editor je aplikacija, ki najbolj približa datotečno strukturo 3DEXPERIENCE naši standardni in poznani strukturi z mapami. Omogoča izdelavo ugnezdenih zaznamkov, ki jih lahko tretiramo kot mape, saj lahko na isti zaznamek dodamo več datotek. Primer je v spodnji sliki, kjer imamo v »mapi« (v resnici je to zaznamek) z imenom Stiki med površinami spravljeni dve datoteki.

Lahko pa seveda zaznamke tretiramo kot navadne zaznamke v knjigi. Prednost tega, če primerjamo s sistemom map, pa je seveda ta, da je lahko ena datoteka vezana na več zaznamkov. Tega ne moremo storiti, če imamo sistem z mapami. Več zaznamkov se lahko torej poveže na isto datoteko – primer bi bil nek dokument, ki se uporablja v več projektih in mora biti zato vezan na zaznamke teh projektov. Tako kot lahko na isto stran knjige damo več različnih zaznamkov, to naredimo tudi na datotekah na 3DEXPERIENCE platformi.

Bookmarke oz. zaznamke torej uporabljamo za enostavnejšo organizacijo. Vendar v Bookmak Editor aplikaciji lahko vidimo ali naredimo veliko več. V aplikaciji je namreč več stolpcev, ki nam povejo v kakšnem stanju je posamezna datoteka. Ali je datoteka zaklenjena, v kateri reviziji je in ali je to zadnja revizija, v katerem življenjskem stanju je datoteka itd. Seveda pa lahko te stolpce tudi priredimo (nepotrebne odstranimo in dodamo druge, ki so nam pomembni).

Poleg tega pa imamo v tej aplikaciji še več orodij – orodja za pregled relacij, upravljanje stanja datoteke, kopiranje, izdelava novih revizij, primerjava, zamenjava lastnika, brisanja itd.

Če vas zanima več o delu na 3DEXPERIENCE ali ostalih produktih v SOLIDWORKS portfelju, nas lahko obiščete na naši spletni strani, našem YouTube kanalu ali nas kontaktirate na 01 566 12 55.