3D tiskanje v času COVID-19: Sinterit

Image may contain: 1 person

Dandanes se soočamo z nujnimi ukrepi za upočasnitev širjenja novega koronavirusa COVID-19, ki so bistveno spremenili naš način življenja. Hitre in velike spremembe v družbi vplivajo na razmere na trgu kar posledično vpliva na proces dela v podjetjih. Ta podjetja bodo sedaj preizkušena na prilagodljivosti in iznajdljivosti.

Eno izmed tehnologij, ki močno pripomorejo podjetjem pri prilagodljivosti, je 3D tiskanje. 

3D tiskalniki, še posebej tehnologija selektivnega laserskega sintranja (SLS), omogočajo izdelavo kompleksnih in močnih kosov kar čez noč. S pomočjo Sinterit 3D tiskalnikov, ki temeljijo na tehnologiji SLS, lahko izdelate močne, kompleksne in trpežne kose na osnovi termoplastike najlon. To vam omogoča izdelavo pripomočkov za proizvodnjo linijo, raznih začasnih menljivih delov ali ohišij, pospešitev prototipiranja in razvoj novega produkta.

Tehnologija SLS uporablja material v prašni obliki in pri vsakem sloju posebej selektivno tali delce prahu, kjer se bo nahajal končni produkt. Bistvena prednost je nepotreba po podporah. Tako smo skorajda neomejeni z zahtevnostjo geometrije, sestavne kose tiskamo kar skupaj, serijske kose pa lahko tiskamo enega nad drugim in imamo tako minimalno dela s čiščenjem natisnjenih kosov.

Kot veliko drugih proizvajalcev 3D tiskalnikov, se je v boj proti novemu koronavirusu odzvalo tudi podjetje Sinterit. V sodelovanju z zdravstvenimi ustanovami ter svojimi uporabniki so pripomogli pri povezovanju proizvajalcev z uporabniki ter pomagali razvijati pripomočke, katere lahko Sinterit uporabniki natisnejo sami in tako sodelujejo v boju proti virusu.

Sinterit aktivno sodeluje pri razvoju funkcionalnih pripomočkov, ki jih deli s svojimi uporabniki. Dnevno tiskajo in preizkušajo različne zasnove prejete s strani preprodajalcev, uporabnikov in drugih virov.

 

ŠČITNIKI ZA OBRAZ – VIZIRJI

No photo description available.

Slika 1: Nosilci vizirjev natisnjeni z materialom PA12 Smooth na 3D tiskalnikih Sinterit Lisa in Lisa Pro.

Za izkoriščenje zmogljivosti SLS 3D tiskalnika Lisa in Lisa PRO je bilo okoli tega potrebno zasnovati ustrezno obliko. Z oblikovanjem majhnih nosilcev na katere se pritrdi prosojno folijo in se jih nato zatakne na ročke okvirja katerihkoli očal, bistveno zmanjšamo porabo delovnega volumna tiskalnika, porabo materiala in čas tiska. S tem je možno s tiskalnikom Lisa natisniti 120 nosilcev (za 60 vizirjev) oz. s tiskalnikom Lisa PRO natisniti 200 nosilcev (za 100 vizirjev).
V enem tednu imate tako lahko izdelanih preko 200 vizirjev.

 

ADAPTERJI

Slika 2: Nosilci vizirjev natisnjeni z materialom PA12 Smooth na 3D tiskalnikih Sinterit Lisa in Lisa Pro.

Prav tako kot mnogo drugih uporabnikov 3D tiskalnikov je tudi Sinterit pripomogel pri tiskanju raznih adapterjev za kombiniranje potapljaških mask s filtri. Ta alternativa je povsem zanesljiva in izvedljiva. Le v enem dnevu tiskanja je možno narediti več različnih adapterjev za različne kombinacije mask in filtrov.

 

OKVIRJI ZA MASKE

Image may contain: one or more people

Slika 3: Okvirji za maske natisnjeni z materialom PA12 Smooth na 3D tiskalniku Sinterit Lisa Pro.

Okvirji za maske zavzamejo manjši volumen prostora kot cele maske, zaradi česar lahko hkrati tiskamo veliko število le-teh. S tem prihranimo na času tiskanja, porabi materiala in izkoristimo zmogljivosti tehnologije SLS. Okvirji omogočajo tesen oprijem na obraz in s tem dodatno preprečujejo dostop delcem v telo.

Poleg zgoraj navedenih primerov Sinterit tiskalniki pomagajo pospešiti razvoj raznih mask ter razdelilcev in ventilov.

 

Sinterit produkti

Slika 4: 3D tiskalnik Sinterit Lisa Pro v delovnem okolju.

Podjetje Sinterit proizvaja lastne tiskalnike ter ponuja razne pripomočke za hitro, enostavno in človeku prijazno uporabniško izkušnjo.

Tiskalniki:

  • Lisa
    Cenovno med najdostopnejšimi SLS tiskalniki na trgu. Odlični za prototipiranje, razvijanje ter izdelavo funkcionalnih pripomočkov iz PA12 najlona in TPU ter TPE materialov.
  • Lisa PRO
    Večji volumen tiskanja ter možnost dovajanja dušika za izločitev kisika. S tem povišate kvaliteto in odprete vrata drugim materialom kot je PA11.

Pripomočki:

  • Powder Sieve
    Sito za sejanje in mešanje materiala po tisku.
  • Sandblaster
    Peskalnik za hitro in podrobno čiščenje natisnjenih kosov.
  • ATEX Vacuum Cleaner
    Sesalec za čiščenje tiskalnika in materiala po tisku.

Tehnologija SLS omogoča veliko prednosti še posebej za projekte in geometrije kjer si ne moremo privoščiti podpor. Tehnologija je natančna in omogoča širok spekter preizkuševanja zmogljivosti.

 

Želite več informacij?

Za dodatne informacije o Sinterit produktih nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.

Sinterit produkti na IB-CADDY spletni trgovini

Slika 5: Sinterit Lisa Pro komplet.

Vir: https://www.linkedin.com/company/sinterit/