Sodelovanje na daljavo v SOLIDWORKS in 3DEXPERIENCE

Featured Video Play Icon

Ko govorimo o sodelovanju s sodelavci lahko pomislimo na naslednje scenarije:

  • Stati za pisalno mizo in razpravljati o težavah ali odločitvah, ki jih je treba sprejeti,
  • udeležbo sestankov za pregled stanja o napredku in usklajevanju na različnih področji povezanih s skupnim projektom,
  • predstavitev naših prvih idej in osnutkov preostalim sodelavcem, na listu papirja ali tabli.

Kadar delo opravljamo na isti lokaciji lahko hitro pristopimo do vodilnih oseb na projektu, posameznih članov, ki so odgovorih za različna področja in seveda do vseh sodelujočih na istem področju. Naenkrat pa se zgodi, da zgoraj naštetih primerov medsebojnega sodelovanja ne moremo več izvajati. Poskušamo jih nadomestiti s pomočjo neskončne izmenjave e-pošte, konferenčnih klicev, tekstovnih sporočil in podobnih komunikacijskih kanalov.  Delo hitro postane nepovezano in ločeno. Sedaj smo se mnogi izmed nas znašli v podobni situaciji.

Na srečo se v takšnih časih lahko ozremo na že znane primere uporabe, kjer se soočajo s podobnimi problemi. V zgornjem videu spoznamo ekipo SOLIDWORKS uporabnikov, ki so v 30-ih dneh izdelali popolnoma funkcionalne prototipne prostetične konstrukcije. Konstrukterji so iz različnih držav sveta, se prej niso poznali in tekom načrtovanja niso imeli osebnih stikov. Vseeno jim je s pomočjo SOLIDWORKS in 3DEXPERIENCE uspelo izdelati zadano nalogo.

Na videu spoznamo kako jim je to uspelo. S pomočjo zmogljivih orodij, ki so vseeno enostavni za uporabo. Ponujajo ključne dejavnike kot so kratki implementacijski časi ter neoviran in hiter dostop  do velike količine podatkov, različnih načinov komunikacije in izmenjave idej. V nadaljevanju spoznamo različne načine, ki so jih uporabili in vam lahko pomagajo tudi danes.

Upravljanje s podatki v oblaku (znotraj SOLIDWORKS okolja)

Pogovor s sodelujočimi je pokazal kako kritična je centralna hramba dokumentov in projektov iz SOLIDWORKS okolja in 3DEXPERIENCE platforme. Z vtičnikom vgrajenim neposredno v SOLIDWORKS je ekipa spremljala vsako spremembo in trenutno stanje projekta, revizije projektov in še veliko več. Brez da bi kadarkoli zapustili SOLIDWORKS vmesnik.

Same konstrukcije in ostali pomembni dokumenti so dostopani iz njihovih lokalnik vmesnikov ali kateregakoli preko spletnih brskalnikov na omreženih napravah, ki so prijavljene v 3DEXPERIENCE platformo. To možnost pridobimo hitro in enostavno ter z zelo kratkim implementacijskim časom.

Upravljanje in sodelovanje na projektih iz kjerkoli

Spregovorili so o orodnjih za projektnem vodenju, ki so zelo uporabni za dodeljevanju opravil in njihovem sledenju. Orodja za projekto vodenje na 3DEXPERIENCE platformi omogočajo dodeljevanje opravil različnim članom ekipe, spremljanje njihovega napredka z dobrim vpogledom kaj je že narejenega in kaj mora biti še zaključeno.

Obstaja več načinov, da ta dosežemo. Polne projektne časovnice ali preprostejše statusne plošče. S tem se izognemo potrebi po preverjanju stanj preko e-pošte ali sklicevanju daljših sestankov, ki kradejo čas delu, ki ga je potrebno še opraviti.

Izmenjave idej in komunikacija na tesno povezan način

Na 3DEXPERIENCE platformi je prisoten pojem skupnosti. Tvori jo lahko celotna ekipa ali zgolj manjša skupina ljudi zadolžena za specifične probleme. V skupnosti razpravljamo o idejah, stanju, vprašanjih, povezanih s projekti. Komunikacija preko e-pošte ni bila zgrajena za vse te stvari hkrati zato komunikacija težko poteka tako povezano in enotno.

To pa seveda lahko prinese še dodaten stres in ovire, ki so že tako prisotene ob delu na daljavo, če tega niste vajeni. Delo postane neučinkovito. Uporabniki na videu povedo kako se 3DSwym skupnosti spopadejo s temi ovirami in so lahko uporabne kjerkoli v današnji industriji.

Če vas je zgodba treh SOLIDWORKS uporabnikov v videu navdušila, vas vabimo, da te rešitve preizkusite tudi sami na tej povezavi!

Vir: https://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2020/05/collaborating-remotely-using-solidworks-how-to-do-it-like-the-pros.html