Zmanjšajte težo svojih izdelkov za preko 50% z Optimizacijo Topologije v SOLIDWORKS Simulation

Featured Video Play Icon

Simulacije v CAD-u poganjajo inovacije

Orodja za simulacijo, vgrajena v CAD, kot je SOLIDWORKS Simulacija, omogočajo oblikovalcem in inženirjem, da uporabljajo navidezno prototipiranje že zgodaj v postopku oblikovanja. Z izvajanjem navideznih testov ali ‘simulacij’ na svojem modelu, ko je le-ta še v fazi razvoja, lahko oblikovalske skupine vplivajo in izboljšajo končno obliko, preden “stroški spremembe dizajna” postanejo pretirani. SOLIDWORKS Simulacija omogoča oblikovalcem, da samozavestno in z nižjimi stroški zagotavljajo močne novosti za svoj dizajn, saj jim ni treba čakati do konca razvojnega cikla izdelka, da bodo lahko izvajali preizkuse virtualnih in fizičnih prototipov.

Giaffone Racing so uspeli zmanjšati težo za 50%

Giaffone Racing je visokozmogljivo avtomobilsko podjetje v Južni Ameriki, ki je tesno vključeno v brazilsko sceno dirkalnih avtomobilov. Ko v podjetju iščejo konkurenčno prednost,  želijo s SOLIDWORKS Simulation zmanjšati težo svojih sestavnih delov ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivosti, varnost in togost. Z uporabo SOLIDWORKS in SOLIDWORKS Simulation orodij so inženirji podjetja Giaffone lahko oblikovali in izvajali simulacije na zgodnjih konceptih, kar jim je omogočilo razumevanje vpliva vseh oblikovalskih odločitev. Uporaba integriranega oblikovalskega in simulacijskega pristopa je v Giaffone Racing izboljšala zmogljivost izdelkov in skrajšala razvojni čas.

Oblikovalci Giaffone Racing so v SOLIDWORKS Simulation uporabili modul Optimizacije Topologije, da bi “ostali na vrhunskem področju tehnologije”, pravi koordinator Denis Ramon Peixoto.

»Namesto da bi izvedli kup iteracij oblikovanja, da bi potrdili uspešnost oblike in zmožnost izdelave, smo uporabili Optimizacijo Topologije v SOLIDWORKS za hitro ustvarjanje optimizirane oblike za novo vzmetenje. Poleg tega, da smo s tem tehnološkim orodjem vstopili na nov trg, saj so nam SOLIDWORKS-ove zmožnosti Optimizacije Topologije omogočile, da smo iz razvojnega cikla odrezali dva meseca. “

– Denis Ramon Peixoto, koordinator

Z uporabo Optimizacije Topologije je ekipi v Giaffone Racing uspelo zmanjšati težo nekaterih komponent za več kot 50 odstotkov, hkrati pa izboljšati strukturno odpornost.

 

Kaj je Optimizacija Topologije

Optimizacija Topologije v SOLIDWORKS Simulation modulu je vrhunska tehnologija, ki jo je razvila sestrska blagovna znamka SIMULIA. Tehnologija za Optimizacijo Topologije (Tosca) je zadnjih 20 let vodilna na tem področju. Optimizira porazdelitev materiala v prostoru na podlagi nabora obremenitev in omejitev s ciljem maksimiranja zmogljivosti sistema. Programska oprema razdeli oblikovalski prostor na končno mnogo elementov. Elementi na visoko obremenjenih območjih se ohranijo, elementi, ki ne prispevajo k togosti, pa se odstranijo.

Kako lahko torej vključimo Optimizacijo Topologije v svoj delotok? V bistvu obstajata dva pristopa:

  1. Uporaba Optimizacije Topologije kot vodila za odvzemanje materiala z odvzemalnimi metodami (CNC)
  2. Uporaba aditivnih tehnologij za 3D tiskanje na podlagi rezultatov Optimizacije Topologije

Rezultat Optimizacije Topologije je mrežna datoteka, ki ni idealna za proizvodnjo. V tradicionalnem poteku dela bi lahko uporabili SOLIDWORKS Surfacing za ustvarjanje bolj gladke geometrije, ki prinese boljši proizvodni rezultat. Vendar pa je ta pretvorba v bolj gladko geometrijo lahko dolgočasna in zamudna.

 

Nov zanimiv delotok

Dassault Systemes je na 3DEXPERIENCE platformi pred kratkim izdal vlogo 3D Sculptor katera, skupaj s SOLIDWORKS Simulation, uporabnikom omogoča, da izkoristijo nov zanimiv delotok. Z uporabo 3D Sculptor-ja lahko zdaj enostavno ustvarite organsko gladko geometrijo na podlagi rezultatov Optimizacije Topologije. 3D Sculptor je rešitev za modeliranje v oblaku (Sub-D), ki deluje na platformi 3DEXPERIENCE in deluje brezhibno s SOLIDWORKS. To uporabnikom omogoča ustvarjanje zapletene geometrije s preprostimi ukazi “push-pull”.

Vir: https://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2020/04/lighten-your-components-by-over-50-percent-with-topology-optimization-in-solidworks-simulation.html