Vrednost tiskanja vpenjal, čeljusti ter drugih priprav s tiskalniki Markforged


Slika 1: 3D natisnjena priprava za upogib palic točno na določen kot.

Pogostokrat je izdelava priprave za držanje obdelovanca na svojem mestu zahtevnejša in zamudna, kot pa izdelava samega izdelka. Eden izmed mnogih primerov je priprava za krivljenje cevi.

Zaradi okrogle oblike je potrebno temu izdelati primerno pripravo, oziroma vpenjalne čeljusti, saj ravne stranice priprave lahko cev poškodujejo in bistveno utežijo proces. Izdelava take priprave je na CNC stroju sicer izvedljiva vendar z visokim stroškom.

Slika 2: 3D natisnjeno vpenjalo v uporabi, kot pripomoček za izdelavo roga.

Markforged kompozitni tiskalniki so odlični za izdelavo vpenjal in priprav ter raznih drugih fukncionalnih pripomočkov. Kombinacija plastike najlona ter ojačitvenih vlaken (kevlar, karbon in steklena vlakna) izdela izderno toge in trpežne kose (do moči aluminija) za trajno ter večkratno uporabo. Zaradi najlon plastike so obdelovanci v stiku z njo nepoškodovani.

S pomočjo Markforged tiskalnika se lahko priprave in vpenjala tiskajo čez vikend, brez potrebe prisotnosti osebe. Prav tako se v primerjavi s CNC obdelavo bistveno prihrani na strošku in času izdelave.

Več o primeru si lahko preberite tukaj.

MARKFORGED PRODUKTI

 

Vir: https://markforged.com/blog/saving-shop-time-with-3d-printed-tools/