SOLIDWORKS 2020 – Priporočena strojna in programska oprema

Preverite ali imate ustrezno strojno in programsko opremo za delo v SOLIDWORKS 2020.

V nadaljevanju so podane podrobnosti o izbiri komponent strojne opreme, vendar pa je treba za optimalno delovanje zasnovati in sestaviti sistem ko celoto. Nakup že sestavljenega sistema enega od proizvajalcev delovnih postaj zagotavlja, da bodo vse komponente pravilno delovale. Pomemben vidik pri tem je tudi hlajenje. Običajno cenejša možnost pa je nakup delovne postaje sestavljene po meri, vendar je potrebno ustrezno izbrati posamezne komponente, da bodo med seboj združljive.

Priporočene specifikacije posameznih komponent

Procesor : 3,3 GHz ali zmogljivejši (po možnosti bližje 4 GHz), npr. Intel Core i7-9700K
Operacijski sistem : Windows 10 64-bit
Pomnilnik : 32 GB (najmanj 16 GB)
Trdi disk : Solid State Drive (SSD), ki ima vsaj 20 GB prostega prostora
Grafična kartica :
- Standardni sestavi: NVIDIA Quadro P1000, AMD Radeon Pro WX 4100
- Veliki sestavi, preprosti kosi: NVIDIA Quadro P2000, AMD Radeon Pro WX 7100
- Veliki sestavi, kompleksni kosi: NVIDIA Quadro P4000/5000, AMD Radeon Pro WX 8200/9100
- SOLIDWORKS Visualize 2020: NVIDIA Quadro P4000/5000, AMD Radeon Pro WX 8200/9100

Internetna povezava : Hitra širokopasovna povezava za prenos servisnih paketov
Shranjevanje datotek : SOLIDWORKS PDM Standard ali SOLIDWORKS PDM Professional

Minimalne sistemske zahteve najdete tukaj.

Učinkovitost strojne opreme lahko preizkusite in primerjate 
z orodjema SOLIDWORKS Performance Test in PassMark.

Kateri procesor je priporočljiv za SOLIDWORKS 2020?

SOLIDWORKS podpira tako Intel kot AMD procesorje.

Operacija Rebuild v SOLIDWORKS-u je sama po sebi linearen proces (vsaka operacija je običajno odvisna od rezultata prejšnje), zato lahko pri tem izkorišča samo eno jedro. Učinkovitost je torej mogoče povečati s hitrejšo frekvenco posameznega jedra procesorja.

Zavedati se moramo, da navedena hitrost Intel in AMD Boost predstavljajo največjo hitrost, ki jo lahko dosežemo le v določenem časovnem obdobju. Te hitrosti morda ne bomo dosegli v vseh scenarijih ali v daljšem časovnem obdobju. Ostati mora namreč v mejah specifikacij za delovno obremenitev, temperaturo in moč.

Nekatere funkcije lahko izkoristijo tehnologijo večih niti (angl. multi-threading) in tako delijo obremenitev na več procesorskih jeder. To lahko izkoristimo pri delu s SOLIDWORKS Simulation in PhotoView 360, ali pa pri interakciji z uporabniškim vmesnikom programa. Če imate več procesorskih jeder, lahko izboljšate delovanje v teh scenarijih.

Upoštevati moramo tudi, da niti najzmogljivejša delovna postaja ne more nadomestiti tega, da se pri delu držimo posameznih dobrih praks. Zmanjševanje referenc, uporaba načina velikih sestavov (angl. large assembly mode) in drugih zmogljivih orodij bo zmanjšala obremenitev procesorja.

Kateri operacijski sistem je priporoćen za SOLIDWORKS 2020?

SOLIDWORKS 2020 je uradno podprt v naslednjih operacijskih sistemih:

  • Windows 7 SP1, 64-bitni
  • Windows 10, 64-bitni

Opombe:

  • Izdaje Windows Home niso uradno podprte
  • Podpora za Windows 8.1 se je končala s SOLIDWORKS 2018 SP5
  • POMEMBNO: Windows 7 bo končal podporo s SOLIDWORKS 2020 SP5
  • eDrawings in eDrawings Professional 2020 so podprti v vseh zgoraj naštetih operacijskih sistemih in macOS 10.13 ali novejši

Ali SOLIDWORKS 2020 deluje v virtualnem okolju?

Podprta so samo določena virtualna okolja. Več podrobnosti najdete tukaj.

Koliko pomnilnika (RAM) potrebujemo za delo v SOLIDWORKS 2020?

SOLIDWORKS na svoji spletni strani navaja, da je potrebujemo najmanj 16 GB pomnilnika,  vendar pa ga večji modeli in simulacijske študije morda zahtevajo več. Da ne bi pri rastočih modelih, pomnilnika zmanjkalo, je smiselno razmisliti o vgradnji 32 GB. Pametno je, da ga pri tem ne preveč pomnilniških čipov in pustimo prostor za morebitno razširitev v prihodnosti. Na primer: Vgradite dva pomnilniška čipa velikosti 16 GB namesto štirih čipov velikosti 8 GB.

Kateri tip diska je priporočljiv za SOLIDWORKS 2020?

SSD disk lahko zagotavlja do 10-krat večjo zmogljivost pri operacijah Open/Save v primerjavi s standardnim trdim diskom (HDD) in pa do 100x hitrejše kot odpiranje s standardnega diskovnega pogona na omrežnem strežniku. Tukaj lahko preverite zakaj. Cene SSD diskov so se z leti tudi močno znižale, zato so vredni investicije.

Za še večjo zmogljivost pa lahko standardne SATA SSD diske nadomestimo z NVMe/PCIe SSD diski. Ti so povezani preko precej hitrejšega vmesnika, vendar pa so tudi dražji. Za izboljšanje zmogljivosti in varnosti je vredno raziskati tudi možnosti konfiguracije RAID pomnilnika (redundantno polje poceni diskov).

Kakšno grafično kartico priporočamo za SOLIDWORKS 2020?

NVIDIA Quadro, AMD FirePro in AMD Radeon Pro so certificirane serije grafičnih kartic za SOLIDWORKS. Grafična kartica s strojnim pospeševanjem OpenGL bo zagotovila vrhunsko zmogljivost in stabilnost, še posebej pri pregledovanju 3D modelov (osveževanje, rotacija, približevanje, pomikanje).

Glede na strošek, ki je povezan z nakupom grafične kartice, bi lahko sklepali da bo grafična kartica višjega cenovnega razreda prinesla mnogo boljše delovanje, vendar to ni vedno res. Z vlaganjem v hitrejši procesor in SSD disk bomo najhitreje opazili povečanje učinkovitosti v delovanju sistema, medtem ko se pomembnost grafične kartice pokaže predvsem pri delu z večjimi in kompleksnejšimi sestavi ter pri upodabljanju (angl. rendering).

Zmogljivost grafične kartice neposredno vpliva na čas upodabljanja, zato je vlaganje v zmogljivo grafično kartico zelo koristno za uporabnike SOLIDWORKS Visualize. Vse pretekle različice SOLIDWORKS Visualize podpirajo grafične kartice NVIDIA Quadro, medtem ko le SOLIDWORKS Visualize 2020 podpira grafične kartice AMD Radeon Pro.

Celoten seznam certificiranih grafičnih kartic in pripadajočih gonilnikov za vsako različico SOLIDWORKS-a najdete tukaj.

Grafične kartice, zasnovane za igranje iger ali delo z multimedijskimi aplikacijami, na primer NVIDIA GeForce ali AMD Radeon kartice (ne Radeon Pro), NE nudijo maksimalne zmogljivosti in stabilnosti pri delu v SOLIDWORKS-u. Te kartice so optimizirane za prikazovanje manjšega števila poligonov na zaslonu, vendar z veliko frekvenco osveževanja. CAD aplikacije pa imajo nasprotno zahtevo, saj je število poligonov običajno veliko (odvisno od natančnosti v posameznem modelu), vendar se slika ne spreminja hitro, zato hitro osveževanje ni tako kritično. Z uporabo certificirane grafične kartice in gonilnika boste dobili najbolj stabilno osnovo za delo v SOLIDWORKS-u.

Uporaba dveh fizičnih grafičnih kartic za SOLIDWORKS ni priporočljiva, saj SOLIDWORKS druge kartice ne izkoristi.

Katere različice sistema Microsoft Office so združljive s programom SOLIDWORKS 2020?

SOLIDWORKS lahko uporablja Microsoft Excel za ustvarjanje kosovnic, oblikovalskih tabel ipd. Ob izdaji nove različice sistema Microsoft Office mora SOLIDWORKS opraviti ustrezne preizkuse, zato ta različica ne bo certificirana v takrat aktualnem servisnem paketu.

SOLIDWORKS 2020 je združljiv z Microsoft Office 2013, 2016 in 2019. Več podrobnosti se nahaja v tabeli na strani sistemskih zahtev za SOLIDWORKS .

Ali naj datoteke shranim lokalno v računalnik ali na mrežni disk?

Za čimvečjo zmogljivost in stabilnost je treba z datotekami delati lokalno. Odpiranje in shranjevanje datotek neposredno prek mrežne povezave bo vedno počasnejše v primerjavi z lokalnim pogonom, poveča pa se tudi možnost da se datoteka pokvari. Rešitve za upravljanje podatkov, kot sta SOLIDWORKS PDM Standard in SOLIDWORKS PDM Professional, samodejno skrbijo za prenos datotek med omrežnimi strežniki in lokalenim datotečnim sistemom in s tem zagotovijo maksimalno učinkovitost in stabilnost. To je ena od številnih pomembnih prednosti sistema za upravljanje podatkov. Več o tem si preberite tukaj.

Kakšna je razlika med SOLIDWORKS PDM Standard in Professional?

SOLIDWORKS PDM Standard je že vključen v licenco SOLIDWORKS Professional in SOLIDWORKS Premium. Tako lahko enostavno koristimo standardne prednosti upravljanja podatkov in funkcionalnost nadzora revizij. Z uporabo SOLIDWORKS PDM Professional imamo na razpolago še precej več funkcionalnosti. Med drugim replikacijo v primeru več poslovnih enot podjetja, avtomatiziramo pa lahko tudi različne korake poslovnega procesa.

Podrobnejšo primerjavo obeh nivojev si lahko ogledate tukaj.

Kakšna strojna oprema je priporočena za SOLIDWORKS PDM 2020?

Priporočeno je, da se SOLIDWORKS PDM namesti na fizično ločen strežnik, saj to uporabnikom omogoča maksimalno odzivnost sistema. V nadaljevanju se nahaja primer konfiguracije takega strežnika.

- Intel Xeon E3-1270 v6 3.8GHz, 8M cache
- 16GB (1x16GB) 2400MT/s DDR4 ECC UDIMM ( z dodatnimi režami za morebitn- razširitev)
- Windows Server® 2016,Standard
- Windows® Server 2016 USER CALs
- RAID Controller (Podpora za RAID1 + RAID5)
- 2 x 200GB Solid State Drive (RAID 1 – Operacijski sistem in SQL podatkovne baze)
- 3 x 1TB SAS Hard Drive (RAID 5 – podatki Arhivskega strežnika)*
- Vsaj 8 rež za diske
- Remote Access Controller
- Dual Port Gigabit Ethernet Network Card
- Dual, Hot-plug, Redundant Power Supply, 450W
- DVD ROM
- Rack Server ohišje
- UPS
- Strežniška omara

Za implementacijo PDM sistema kontaktirajte IB-CADDY.