3d tiskanje litofanov s Formlabs tiskalnikom Form 3

 

Litofan je tri-dimenzionalna slika, katere geometrija se spreminja glede na jakost in kakovost prodirajoče svetlobe. Tanka oziroma svetla območja prepuščajo več svetlobe medtem. ko debelejša ogmočja izpadejo temnejša.

Litofani so se izdelovali v 18-tem stoletju, kjer so tradicionalno bili izdelani iz voska, obdani z ometom in nato lito in žgano s porcelana. Spotoma se je izumila totografija za hitro zajemanje slike. Sedaj pa s pomočjo 3D tiskalnikov lahko izkusimo najbolje obeh smeri.

Podrobni in delikatni litografi so najbolje natisnjeni na 3D tiskalnike, ki temeljijo na tehnologiji fotopolimerizacije ali stereolitografija (SLA – stereolithography). Prednost tehnologije je tiskanje predmetov videza identičnemu brizgani plastiki. Sloji se ne vidijo, materialov je veliko na voljo, tiskajo se lahko zelo majhnio in fini detajli in omejenost z geometrijo je zelo majhna. Pri iskalnikih, ki tiskajo z brizganjem plastičnega filamenta (FDM – Fused Deposition Modeling) se v primerjavi z SLA vidijo sloji, površina ni tako gladka, težko pridemo do majhnih podrobnosti in smo bolje omejeni z geometrijo tiskanja.

Primerjava SLA in FDM tehnologije.

Slika 1: FDM natisnjen kos (levo) in SLA natisnjen kos (desno).

 

Za naš primer smo uporabili umetnino ene najbolj znane slovenske slikarke Invane Kobilice. Njena umetnina Kofetarica je odlična za izdelavo litofana zaradi visokega kontrasta med svetlo kožo in skodelico ter temnimi oblačili in ozadjem.

Slike 2: Slike končnega produkta litofana natisnjenega na Form 3 3d tiskalnik podjetja Formlabs.

 

Za izdelavo litofana smo se odločili za tiskalnik Form 3, podjetja Formlabs saj Formlabsova tehnologija LFS (Low Force Sterelithography), ki izhaja iz SLA tehnologije, je idealna za izdelavo litofanov visoke resolucije. Material smo izbrali Standard Grey.

Slika 3: 3D tskalnik Formlabs Form 3.

 

S pomočjo spletnega pretvornika slik v litofane smo Kofetarico pretvorili v 3d model STL formata. Debelost litofana seže od 0.2 mm do 2 mm z višino 170 mm.

v Formlabs programu za tiskanje (PreForm) smo 3d model ustrezno orientirali, določili material ter višino sloja, ki v tem primeru služi kot resolucija. Manjšo kot določimo višino sloja, gladkejše in podrobnejše bodo površine.

Slika 4: Priprava 3d modela v programu PreFrom.

 

Kot je standardno za natisnjene SLA (pri Form 3 LFS) modele, je potrebno kos le še očistiti v IPA alkoholu (Form Wash) in utrditi z UV svetlobo (Form Cure).

Sedaj je litofan izdelan. Kar smo sami še dodali je okvir z LED osvetlitvijo kar v kombinaciji z litofanom ustvari produkt s čudovito umetnino, ki hkrati oddaja prijetno in toplo svetlobo.

Slika 5: Natisnjen litofan.

 

Vir: https://formlabs.com/eu/blog/how-to-make-your-own-3d-printed-lithophane/