Uporaba Form3 tiskalnika pri izdelavi logotipa za na mape za priznanja

Ko želimo nekomu izdati priznanje, je smiselno takšno priznanje spraviti v lično mapo. Zadeva pa bo izpadla še lepše, če mapo priredimo s simbolom oz. logotipom. Primer izdelave takšnega logotipa in mape je predstavljen v tem prispevku.

Prvi korak pri 3D tisku takšnega logotipa je izdelava 3D modela. V dotičnem primeru smo to storili v SOLIDWORKS-u iz slike s funkcijo »Autotrace«.

3D model v SOLIDWORKS-u
Slika 1 – 3D model v SOLIDWORKS-u

Iz SOLIDWORKS-a pa smo model izvozili v STL datotečni format, ki se ga uporablja kot začetna točka v večini 3D tiskalnih programov. Izdelke smo tiskali na napredni tiskalnik Form3, ki tiska na SLA tehnologijo. Za to tehnologijo smo se odločili, ker so izdelki natisnjeni na SLA površinsko najbolj čisti in gladki, kar je v dotičnem primeru zelo pomembno. Formlabs tiskalniki uporabljajo program, ki se imenuje Preform. V Preform-u se določi orientacijo ter podpore kosa za postopek 3D tiska.

Model s podporami v Preform-u
Slika 2 – Model s podporami v Preform-u

Po tisku je potrebno kose oprati v alkoholu (izopropilni alkohol) in jih utrditi pod UV svetlobo. Natisnjeni kosi so vidni na sliki 3.

Natisnjeni izdelki
Slika 3 – Natisnjeni izdelki

Kot vidimo na sliki 3, so pod logotipi še podpore iz postopka 3D tiska. Te se odstrani, območja, kjer so se podpore pripele na natisnjen kos, pa se počisti s finim brusim papirjem.

Sledi postopek barvanja. Za ta primer je bilo odločeno, da bodo logotipi zlati. Pred barvanjem se je kose ponovno opralo z izopropilnim alkoholom. S tem se je počistila površina za dober nanos barve. Nato se je na kose naneslo temeljni premaz oz. primer. Ta temeljni premaz se nahaja v spreju zaradi česar je nanos zelo hiter in preprost. Na temeljni premaz pa se nato nanese zlata barva. Pri izbiri barve, ki je prav tako v spreju, smo izbrali barvo z visokim sijajom. Okoli robov se je ročno s čopičem nanesla še prosojna črna barva zaradi katere je kontrast na izdelku boljši in tekst bolj čitljiv.

Pobarvan izdelek prilepljen na mapo
Slika 4 – Pobarvan izdelek prilepljen na mapo

Takšne kose se nato prilepi na mapo v kateri se izda priznanje.