EXALEAD OnePart – 2. Del: Ponovna uporaba obstoječih kosov

Ko se inženirji pri razvoju izdelka soočajo s potrebo po kosu, ki bo imel ustrezno obliko in bo opravljal določeno funkcijo, se običajno odločajo med dvema možnostma: lahko porabijo dragocen čas in poskušajo ročno najti ustrezen kos, kar je pogosto zahtevno in časovno potratno opravilo, ali pa lahko prekinejo iskanje in ustvarijo nov kos.

Stroški ustvarjanja novih kosov

Odločitev za izdelavo novega kosa se posameznemu inženirju morda zdi najprimernejša in najhitrejša pot do kosa, a se morda ne zavedajo, da to vpliva na celoten razvoj in proizvodnjo izdelkov. Po nepotrebnem narašča število kosov in upočasnjuje čas do ponudbe na trg. Že pri razvoju izdelka je treba nove dizajne kosov analizirati, potrditi in izdelati prototipe. Ti koraki lahko porabijo dragocene vire, ki bi sicer lahko bili namenjeni za raziskave in razvoj. Poleg tega lahko z izdelavo nečesa novega, namesto uporabe preizkušenih dizajnov, povečamo tveganje za težave povezane s kakovostjo.

Potem ko je razvoj novega izdelka zaključen, še vedno ustvarja dodatno delo in stroške na vsakem od oddelkov v nadaljevanju: od nabave, proizvodnje, skladiščenja in distribucije do prodaje, trženja in podpore. Ustvariti bo treba nove poti orodij, nabaviti bo treba materiale, šifre novih kosov pa je treba dodati v kataloge.

Vrednost obstoječih kosov

Namesto da bi ustvarili nov kos, lahko oblikovalci in inženirji med obstoječimi kosi najdejo podobnega. Zaradi prednosti povezanih z uporabo obstoječih modelov bo vsak del proizvodnega podjetja in razširjene dobavne verige (vključno z oblikovanjem izdelkov, inženiringom, dokumentacijo, nabavo, nabavo, proizvodnjo, zalog, distribucijo, servis, prodajo, trženje in upravljanje) postal učinkovitejši, kar zagotavlja višjo kakovost, hkrati pa krajši čas do ponudbe na trg.

Obstoječi kosi in sestavi, ki jih projektanti in inženirji lahko pogosto vključijo v nove inovacije izdelkov, predstavljajo veliko vrednost, a ostajajo neizkoriščeni. Po navedbah družbe Aberdeen, vodilne družbe za analitiko in raziskave na področju informacijske tehnologije in poslovne inteligence, se letni knjigovodski stroški uvajanja nove serijske številke kosov gibljejo med 4.500 in 23.000 dolarjev na kos, zaradi česar se je podvajanje kosov razširilo kot znan vir stroškov. Ti stroški neposredno vplivajo na promet, produktivnost in na koncu na dobiček, zato obsežne zbirke podatkov podjetja predstavljajo pravi zaklad.

Ta ogromna množica podatkov ne vsebuje samo 2D in 3D modelov izdelkov ampak tudi mnogo drugih povezanih informacij: od simulacij, poti orodja in kosovnic (BOM), do sestavov in uporabniške dokumentacije, ponudbe in naročil, poročil o zalogi in storitvah, ter druge informacije o projektiranju in proizvodnji. Vendar pa so za pridobivanje potencialne vrednosti, ki se skriva v tej gori podatkov, potrebna učinkovita sredstva za iskanje obstoječih dizajnov in njihovo ponovno uporabo, da olajšamo prihodnji razvoj izdelkov.

Odkrijte skrita sredstva in jih ponovno uporabite

Kot vidimo je pred morebitno ponovno uporabo potrebno locirati, razvrstiti in ovrednotiti vse potencialne kose, ki lahko izpolnjujejo določen nabor zahtev. To lahko storimo z uporabo različnih iskalnih pristopov, z uporabo celovitega iskalnika, pomen katerega smo izpostavili v zapisu EXALEAD OnePart – 1. Del: Odkrivanje obstoječih kosov, pa lahko lociramo ne samo modele z ustrezno geometrijo, temveč tudi vse povezane metapodatke. Iskanje se začne z identifikatorji kosa kot so na primer šifra ali barva, ime projekta, vrsta datoteke, ime avtorja in podobno. Če upoštevamo še njegove značilnosti, pa so rezultati iskanja še natančnejši. Od tu lahko uporabnik primerja najdene podobne dele in razišče povezano vsebino, da v manj kot nekaj minutah sprejme pravo, informirano in dokumentirano odločitev o ponovni uporabi kosa.

Na primer, morda bo v neki situaciji potreben kos, ki omogoča določeno obremenitev in je na zalogi ali pa ga izdelujejo na določeni geografski lokaciji. Z dostopom do vseh metapodatkov, ki so povezani s kosom, bo uporabnik v veliko boljšem položaju, da izbere najustreznejšega.

Kdo ima koristi od uporabe celovitega iskalnika

Iskalni sistem EXALEAD OnePart je zasnovan po zgledu spletnega iskalnika in je zato preprost za uporabo. Presega tradicionalno iskanje po obliki in ne zahteva poznavanja CAD-a. Z njegovo uporabo bo imel vsak član podjetja dostop do informacij o izdelku, ki jih potrebuje v svojem kontekstu, in lahko tako s ponovno uporabo dizajna prispeva k zmanjšanju stroškov in povečanju produktivnosti. Širok krog uporabnikov zagotavlja hitro in dramatično donosnost naložbe. V nekaj mesecih je povrnjena investicija v programsko in strojno opremo ter vzdrževanje in storitve v celotnem podjetju.

Vsakič ko se kos ponovno uporabi, podjetje letno prihrani od 1.000 do 14.000 dolarjev, odvisno od področja delovanja. Povečanje produktivnosti je opaziti v naslednjih oddelkih:

  • Inženiring: Oblikovalci in inženirji bodo bolj produktivni, če bodo več časa namenili novim projektom in jih hitreje uresničili. Te izboljšave bodo vidne tudi v fazah po razvoju izdelka, hkrati pa bodo zmanjšale zahteve po oblikovalcih in inženirjih.
  • Kakovost: Z uporabo obstoječih, uveljavljenih kosov, ki so že bili preizkušeni, je zelo malo tveganj, zato so izboljšave kakovosti neizogibne.
  • Proizvodnja: Vključitev obstoječega kosa v nov izdelek predstavlja tudi za proizvodni kolektiv že znano nalogo. Prihranek je viden pri osebju in času, ki sta potrebna za proizvodnjo.

  • Nabava: Ponovna uporaba kosov zmanjša stroške skladiščenja. To vodi do prihrankov, ne da bi pri tem škodovali pomembnim odnosom z dobavitelji. Nabava bo učinkoviteje identificirala in analizirala prave kose ter sprejela bolj informirane odločitve med izdelavo in nakupom kosov.

  • Prodaja: Poenostavitev kataloga izdelkov partnerjem omogoča lažje osredotočenje na predprodajo in podporo.

Najpomembneje pa je, da ima povečana produktivnost pri zgoraj naštetih oddelkih vpliv na celotno podjetje:

  • Uprava: Čas, ki ga prihranijo inženirji in drugi, privede do prihrankov, ki se lahko nato preusmerijo v druge aktivnosti, na primer lansiranje novih izdelkov. Zmanjševanje števila kosov zmanjšuje tudi potreben delovni kapital, zato je na voljo več denarja za druge projekte.

Pomembnost celovitega iskanja je očitna. Zaradi krajšega časa do začetka trženja in večje kakovosti se navsezadnje povečata tudi zadovoljstvo in zvestoba strank, zato je naložbo enostavno upravičiti.

V 3. delu bomo raziskali, kako lahko izkušnja celovitega iskanja zmanjša število podvojenih delov: EXALEAD OnePart – 3. Del: Zmanjšanje števila podvojenih kosov­

Vir: 3D Perspectives from Dassault Systèmes