FORMLABS – Form Wash in Form Cure za kvalitetno čiščenje in strjevanje

Vsaka oseba, ki je uporabljala 3D tiskalnik ve, da je dodelava natisnjenega kosa zamuden postopek. Čiščenje in popravljanje napak je zelo odvisno od oblike modela, ter tiskalnika. Veliko se lahko zgodi med trenutkom ko začnemo tiskati ter koncem postopka, kar zelo vpliva na potreben čas za dodelavo. V primeru, da imamo več enakih kosov je lahko dodelava nekonstantna in je zaradi tega vsak kos malo drugačen.

Pri stereolitografijski tehniki je potrebno kos očistiti nestrjene tekočine z alkoholom, ter še dodatno strjevati s svetlobo za doseganje maksimalnih lastnosti materiala.

Rešitev tovrstnega problema za stereolitografijsko (SLA) tiskane izdelka ponuja Formlabs v obliki dveh produktov: Form Wash in Form Cure.

Video: Kratka predstavitev Form Wash-a in Form Cure-a


Form Wash
odstrani nestrjeno tekočino iz površine vašega natisnjenega modela z uporabo izopropil alkohola (IPA). Ponuja enoten, dosleden in avtomatiziran proces čiščenja. Enostavno samo prenesete delovno ploščo z vašim natisnjenim modelom iz Form 2 v Form Wash ali postavite kose v košarico, ki je vključena s From Wash, nastavite čas čiščenja in naprava bo spustila natisnjen/e kos/e v alkohol ter pričela s čiščenjem. Po čiščenju Form Wash samodejno dvigne delovno ploščo in košarico iz izopropil alkohola.

Sledi strjevanje v Form Cure. 13 LED sijalk z valovno dožino 405 nm osvetljuje kos in sproži reakcijo strjevanja za doseganje maskimalne lastnosti materiala. Možna je nastavitev časa in temperaturo komore, poleg tega je platforma rotirajoča za enakomerno osvetlitev celotne površine kosa.

Slika 1: Celoten postopek realizacije 3D modela. Z leve proti desni: Priprava modela za tisk, Form 2 tiskalnik, Form Wash za čiščenje kosov, Form Cure za strjevanje kosov.

 

Form Wash in Form Cure sta kvaliteten dodatek za kreiranje vaših 3D tiskovin. Sta enostavna za uporabo, zvišata produktivnost in prihranita čas. Poleg tega doprineseta brezskrbnost celotnemu postopku od začetka tiskanja, do konca strjevanja.

Slika 2: Izdelek je po strjevanju pripravljen za uporabo.

 NAVODILA ZA UPORABO

Spodnji povezavi vas bosta usmerili na navodila za uporabo posamezne naprave, prav tako objavljeno na našem blogu.

Form Wash – Navodila za uporabo
Form Cure – Navodila za uporabo

 

VIR SLIK: https://formlabs.com/tools/wash-cure/