Uporabniki Autodesk Inventorja: sedaj je lažje preklopiti na SOLIDWORKS

Če ste kadarkoli želeli uvoziti kakšno datoteko 3D modela iz nekega drugega CAD programa v vašega, ste verjetno naleteli na obilico težav-to je rezultat kombinacije različnih jeder, ki jih uporablja drug CAD program, nabora informacij v modelu ter same verzije nekega drugega CAD programa.

Uporaba Autodesk Inventor 3D CAD podatkov v SOLIDWORKS-u – boljše kot kadarkoli prej

V prejšnjih verzijah SOLIDWORKS-a smo naleteli na obilico težav pri uvozu datotek iz Inventor-ja. Uporaba možnosti ”Import Diagnostics” je sicer dobra odločitev, velikokrat tudi reši vse morebitne topološke probleme na modelu, vendar pa je veliko uporabnikov mnenja, da ta možnost preprosto ni dovolj dobra za uvoz vseh potrebnih podatkov in informacij iz drugega CAD programa.

Z uporabo Autodesk Inventor-ja v našem primeru, je moral uporabnik navadno pred prihodom SOLIDWORKS 2017 verzije opraviti sledeče korake:

-zagotoviti je bilo treba, da imamo na našem računalniku nameščen tako Autodesk Inventor kot Inventor Viewer

-poizkusiti na standarden način odpreti Inventor-jev kos ali sestav znotraj SOLIDWORKS 3D CAD okolja

-resnici na ljubo upati, da bo prenos podatkov uspešen in da med prenosom oz. pretvorbo modela ne bo prišlo do napake, ki bi jo bilo zelo težko diagnosticirati

Kaj se je zgodilo v SOLIDWORKS-u 2017 in SOLIDWORKS-u 2018, in zakaj je to pomembno za uporabnike Autodesk Inventor-ja

Z prihodom SOLIDWORKS 2017 je prišla tudi revolucionarna tehnologija imenovana SOLIDWORKS 3D Interconnect. Ta funkcionalnost je na voljo vsakemu SOLIDWORKS uporabniku, to pa je dobra novica tudi za Autodesk Inventor uporabnike. Le-ti so sedaj popolnoma eliminirali mukotrpen proces pretvorbe modelov:

-sedaj stranka ne rabi imeti na svojem računalniku nameščenega Inventor-ja ali Inventor Viewer-ja. Ni več potrebe po odpiranju samega SOLIDWORKS-a in iz tam odpirati .ipt ter .iam datoteke

-napak pri prenosu podatkov tekom pretvorbe CAD datotek sedaj praktično več ni

-potrebe po ponovnem uvažanju datoteke, če je na modelu prišlo do oblikovne ali geometrijske spremembe, sedaj več ni

V SOLIDWORKS-u 2018 pa je poleg boljše pretvorbe na voljo tudi dodatna funkcionalnost za Inventor datoteke. SOLIDWORKS-ov 3D Interconnect lahko bere po meri nastavljene nastavitve, metapodatke ali kakšne druge atribute, ki so bili izvedeni s  strani uporabnika Inventor-ja. Ti atributi se lahko sedaj povežejo z ”Cutom Properties” v samem SOLIDWORKS-u. Prav tako lahko SOLIDWORKS bere skice ter podatke o krivuljah.

Kako SOLIDWORKS 3D Interconnect olajša delo z Autodesk Inventor datotekami?

SOLIDWORKS 3D Interconnect deluje tako, da samodejno vzpostavi tesno in dinamično povezavo z Inventor datotekami, ko jih odpremo v SOLIDWORKS-u.

V preteklosti je SOLIDWORKS uvozil geometrične podatke direktno v njegovo modelirno okolje (t.j. v SOLIDWORKS Part (kos) ali SOLIDWORKS Assembly (sestav) datoteko), medtem pa je prekinil vse povezave z izvorno CAD datoteko.

Čeprav je bilo to mnogokrat uporabno pa je takšen način uvoza povzročil veliko napak pri pretvorbi modela. Tako je bilo potrebno uprabiti orodja kot so ”Import Diagnostics”, da smo te težave in nepravilnosti odpravili. Če to ni šlo, pa so uporabniki velikokrat morali ”na roke” popravljati gradnike, površine, mere in še kaj.

Z SOLIDWORKS 3D  Interconnect-om, okolje SOLIDWORKS-ovega kosa ali sestava sedaj služi bolj kot nekakšno ”držalo” za direktno povezane .ipt in/ali .iam datoteke. V tem primeru ni potrebe po resničnem ”pretvarjanju” potrebnih podatkov, saj se kakršnekoli spremembe znotraj Inventor-ja samodejno posodobijo tudi znotraj SOLIDWORKS-a!

Kakršnekoli spremembe v Inventor datoteki bodo torej takoj vidne na SOLIDWORKS-ovem kosu ter sestavu, kakor tudi spremembe na komponenti v sestavu. Spremembe so samodejno vidne tudi na risbi znotraj SOLIDWORKS-a.

Vir: https://www.fisherunitech.com/blog/autodesk-inventor-users-now-easier-to-switch-to-solidworks-3d-cad/