Nasveti in orodja za ojačitev vaših pločevinastih kosov

Featured Video Play Icon

Pločevina je bila vedno priljubljena možnost za oblikovalske in proizvodne ekipe v avtomobilskem sektorju, sektorju industrijske opreme in gradbeništvu, in to z dobrimi razlogi. Pločevina je močna, vzdržljiva, oblikovana, lahka in stroškovno učinkovita.

Na primer, s pločevino lahko ustvarite lahke, a strukturno toge kose, za razliko od obsežnih litih ali strojno obdelanih kosov. Prav tako je stroškovno učinkovitejši za množično proizvodnjo v primerjavi z dragimi proizvodnimi tehnikami vlitja, kovanja ali 3D-tiskanja. In nenazadnje, dobite lahko edinstveno kombinacijo togih in prilagodljivih dizajnov, ki zlahka prenesejo udarce in tresljaje.

V nadaljevanju se želim pogovoriti o nasvetih za oblikovanje močnejših pločevinastih kosov z uporabo orodij v vlogi 3D SheetMetal Creator. 3D SheetMetal Creator je rešitev, ki v celoti temelji znotraj spletnega brskalnika in vključuje aplikacijo xSheetMetal z namensko izdelanimi orodji za oblikovanje pločevine, poleg drugih aplikacij in funkcij za shranjevanje, upravljanje in sodelovanje pri vaših načrtih, saj deluje na platformi 3DEXPERIENCE.

Krivljenje, luknje in reže ter raztezanje je le nekaj ključnih značilnosti dobrega oblikovanega, močnega pločevinastega kosa, ki ga lahko zlahka doseže 3D SheetMetal Creator. Oglejmo si več podrobnosti v nadaljevanju.

1. Upogibi – ne dovolite, da bi se vaši deli upognili izven oblike – dodajte upogibe!

Ko gre za upogibe, pravim “Bend it Like Beckham,” ali z drugimi besedami, kot pove naslov filma, upognite kot profesionalec. Ko gre za pločevinaste kose, se želite izogniti ravnim pločevinastim kosom in dodajanje upogibov je običajna metoda za oblikovalce pločevine, ko začnejo načrtovati. Veliko poškodb skozi čas nastane na zunanjih robovih pločevinstega kosa, zato upogibi na zunanjih robovih dodajo večjo togost kosu, tako da se ne upogne ali izgubi obliko, dobesedno rečeno.

Upoštevajte, da pri dodajanju upogibov morate upoštevati radij krivljenja, saj različni materiali in debeline zahtevajo različne radije krivljenja. Če je vaš polmer prevelik, tvegate, da bo kos odskočil nazaj, če pa je premajhen, lahko kos poči. Dobro pravilo je, da mora biti polmer krivljenja vsaj dvakrat večji od debeline pločevine.

S 3D SheetMetal Creator lahko upogibe dosežete z uporabo ukazov Wall on Edge, Bend from Flat, Jog ali Flange v aplikaciji xSheetMetal.

2. Preoblikovanje pločevine – lepi, a robustni kosi.

Ko imate radij krivljenja, se želite osredotočiti na preoblikovanje kosa, kar lahko dosežete z vtiskovanjem. Preoblikovanje je postopek raztezanja kovinske pločevine v določeni smeri. Ta postopek ojača pločevino z usmeritvijo zrn kovine v določeno smer. Doda tudi estetski vidik vaši zasnovi pločevine.

Raztezanje je mogoče enostavno doseči z preoblikovanjem, kot naprimer z ekstruzijo ali dodajanjem izboklin. V programu 3D SheetMetal Creator lahko z ukazom User Stamp preprosto dobite željeno obliko preoblikovanja. Ta funkcija odpravlja potrebo po zapletenih tehnikah modeliranja za ustvarjanje geometrije za vtiskavanje in uporabnikom omogoča uporabo geometrije orodij svojih najljubših dobaviteljev za oblikovanje pločevinstega kosa. Če imate 3D CAD knjižnico preoblikovalnih orodij, ki jih redno uporabljate, jih lahko shranite na 3DEXPERIENCE platformo in jih uporabite po potrebi. Dokler gre za 3D telesa, jih je možno uporabljati ne glede na to, v kateri 3D CAD aplikaciji je bil ustvarjen.

3. Luknje in reže – več kot je izrezov, tem bolje.

Pogosto boste videli lahke kose, ki imajo v dizajnu preveč izrezov. Zakaj? Ker izrezi ne zmanjšuejo samo težo, ampak med proizvodnim procesom pločevinastim kosom dodajo še večjo trdnost.

Morda se sliši presenetljivo, toda ko se izrez ustvari med postopkom izdelave pločevine, se material rahlo raztegne zaradi udarca v votlino matrice in preusmeri zrna kovine, zaradi česar je pločevinasti kos močnejši.

Izrezi pomagajo tudi pri zmanjševanju koncentracije napetosti in pomagajo pri porazdelitvi obremenitve, ko se kos obremenjuje med uporabo.

S 3D SheetMeal Creator lahko z ukazom Cutout hitro ustvarite več izrezov. Uporabite lahko tudi funkcijo Hole Cutouts with Pattern, da ustvarite perforirano pločevino.

Ne le, da z dodajanjem gradnikom pločevini, kot so upogibanje, raztezanje in izrezi ustvarimo močnejše kose, ampak poganjamo tudi proizvodni proces in pomaga proizvajalcem ustvariti pločevinasti kos, kot ste si ga zamislili.