Novo v CAMWorks 2024 – VoluTurn: visokozmogljivo grobo struženje

VoluTurn je visoko zmogljiva nova tehnologija poti orodja, ki lahko bistveno izboljša obdelavo vseh kosov za struženje. VoluTurn uporablja za struženje okrogle ploščice, znatno poveča produktivnost z zmanjšanjem časa cikla, hkrati pa zmanjšuje obrabo rezalnih orodij.

Prednosti:

  • Lažja obdelava – gibanje je tekoče in stroj se giblje gladko
  • Daljša življenjska doba orodja – nenehno gibanje orodja brez zastajanja na mestu
  • Predvidljiva življenjska doba orodja – enakomerna porazdelitev obrabe na ploščice
  • Manjše obremenitve pri strojni obdelavi – vstop in izstop materiala je vedno gladek, orodje potuje krožno in tangencialno – brez ostrih vogalov
  • Samodejno preprečevanje trkov
  • Enosmerne ali dvosmerne poti rezanja, s konstantnimi ali spremenljivimi globinami, ki v celoti izkoristijo ploščico, hkrati pa pomagajo preprečevati nastajanje zarez
  • Učinkovito gibanje med posameznimi rezi
Slika 1: Izbira obdelave za grobo struženje VoluTurn

Gre za izbirni modul v okviru CAM aplikacije CAMWorks. Uporaba funkcije VoluTurn za grobo obdelavo namesto tradicionalnih metod grobe obdelave bo pomagala skrajšati čas obdelave, podaljšati življenjsko dobo orodja in zmanjšati obremenitev obdelovalnih strojev. 

Če želite izbrati VoluTurn kot izbrano metodo za grobo struženje izberite na možnost VoluTurn na spustnem seznamu »Method« pod zavihkom »Turn Rough« v nastavitvah operacije pogovornega okna.

Licenca za uporabo VoluTurn

Vaša licenca CAMWorks mora biti konfigurirana za uporabo modula VoluTurn. Brez veljavne licence konfigurirane za zagon programa VoluTurn, ne boste mogli programirati, simulirati in naknadno obdelati programa z VoluTurn.

Za ponovno konfiguracijo licence se obrnite na info@ib-caddy.si ali 01 566 12 55.

Nastavitve VoluTurn
Ko je možnost VoluTurn izbrana na spustnem seznamu »Method« pod zavihkom »Turn Rough«, se odpre okno spustnega seznama »Browse«. S klikom na ta gumb se prikaže pogovorno okno »VoluTurn Settings«. To pogovorno okno uporabite za urejanje nastavitev, ki vplivajo na pot orodja VoluTurn.
S parametrom Pattern (Vzorec) spreminjate vzorec poti orodja VoluTurn, ki bo prepračunan.
S parametrom polmera glajenja označite najmanjši polmer, ki ga mora orodje prečkati pri
rezanju za strojno obdelavo v ostre vogale ali v tesnih območjih. Najnižja vrednost je lahko 5 % vrednosti ploščice premera, največja vrednost pa je lahko enaka premeru ploščice. Privzeta vrednost je 45 % polmera orodja. Privzeto vrednost tega parametra lahko spremenite v obrazcu »Turn Rough Form« znotraj tehnološke baze podatkov.

Slika 2: nastavitve za VoluTurn
Slika 3: nastavitve Voluturn v tehnološki bazi podatkov

Podprte ploščice za struženje

Funkcija VoluTurn za grobo struženje je podprta samo za grobe operacije za katere je potrebno uporabiti okrogle ploščice. Če je izbrana katera koli druga vrsta ploščice, pot orodja VoluTurn ne bo preračunana.