Novo v CAMWorks 2024 – programiranje in vizualizacija CNC stroja v okolju CAMWorks

Namen nove funkcije je programiranje CNC strojev z upoštevanjem virtualnega CNC stroja, ki se uporablja kot natančen digitalni dvojček. Programer NC programov, bo lahko vizualiziral stroj CNC v CAMWorks. Prav tako bo lahko nastavil SOLIDWORKS kos glede na virtualni stroj, enako kot pri pravem stroju, kot bi strojnik nastavil kos na fizičnem stroju.

Slika 1: virtualen CNC stroj v CAMWorks-u

V upravitelju ukazov CAMWorks bo na voljo nov ukaz z imenom »Display Components«.

Slika 2: Display Components gumb  v meniju

Orodno vrstico »Display Components« lahko pritrdite kjer koli v grafičnem območju programa CAMWorks. V orodni vrstici »Display Components« lahko uporabljate naslednje ukaze, ki so na voljo za upravljanje in prikaz različnih komponent stroja, ki sestavljajo simulacijski stroj:

  • Display Machine: za nadzor prikaza sestavnih delov stroja
  • Display Housing: za prikaz ohišja stroja
  • Virtual Machine Stock Mounting: s tem ukazom se odpre pogovorno okno »Define Point«, ki se uporablja za opredelitev nulte točke virtualnega stroja.
  • Display turret: za nadzor prikaza revolverjev z orodji
  • All tools: za nadzor prikaza vseh orodij, ki so naložena na revolverju(-jih) z možnostjo prikaza prosojen, senčen in senčen z robovi orodij.

Vizualizacija CNC strojev v okolju CAMWorks

Če omogočite možnost za prikaz stroja, se zgodi naslednje:

  • Ko aktivirate zavihek CNC stroj, se prikaže okno z izbiro vidnih komponent stroja za vizualizacijo.
  • Ko aktivirate bazo orodij  v zavihku »Tool« (Orodje), bodo glave orodij in revolverji označeni v grafičnem območju.
  • Ko aktivirate nastavitve stroja ali nagibnih ravnin za večosne stroje se v grafičnemu polju prikažejo rotacijska in nagibna os.
  • Ko se z miško pomaknete nad katero koli operacijo v drevesu operacij, se prikaže orodje, ki je dodeljeno tej operaciji, skupaj z orodnim blokom in vretenom.
Slika 3: izbira barv za prikaz komponent virtualnega stroja

Izbira prikaza strojnih komponent

Pogovorno okno za izbiro komponent CNC stroja se prikaže, ko kliknete gumb uvozi v nastavitvah stroja pod zavihkom »Machine«. S pogovornim oknom »Machine Definition« (opredelitev stroja) določite, katere komponente simulacijskega stroja se bodo prikazale v grafičnem območju.

Slika 4: izbira vidnih komponent CNC stroja