5 glavnih novosti v 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS

Imeti odlično orodje za načrtovanje, kot je SOLIDWORKS, je ena stvar. Povezovanje vaših podatkov s platformo 3DEXPERIENCE, ki temelji na oblaku, pa to dvigne na povsem nov nivo. Na 3DEXPERIENCE platformi lahko preprosto shranjujete, upravljate in delite svoje podatke. Kar je pomembno pri povezavi SOIDWORKS-a z oblačno platformo je tudi to, da 3DEXPERIENCE omogoča razne oblike sodelovanje in povezovanja z vašimi sodelavci znotraj in vašimi partnerji zunaj vašega podjetja. Ker gre komunikacija preko platforme preprosto ni potrebe za dopisovanje preko elektronske pošte. In, ko so podatki že na 3DEXPERIENCE platformi, lahko uporabljate vse prednosti tega okolja. Med drugim to pomeni številne dodatne rešitve podjetja Dassault Systèmes, kot je npr. povezovanje s CATIA okoljem, PLM funkcionalnost kot je poznana z okolja ENOVIA, razne simulacije za različna področja, kar je poznano kot SIMULIA in deluje na ABAQUC FEA jedru in DELMIA rešitvam na področju proizvodnih procesov.

Če se ukvarjate s 3D konstruiranje, potem verjetno lahko spremljate kakšne novosti so že bile predstavljene in kakšne še prihajajo za uporabnike rešitev SOLIDWORKS.

Kot veste lahko SOLIDWORKS že kar nekaj časa uporabljate na 2 načina in sicer:

  • SOLIDWORKS with Cloud Services
  • 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS

Cenovna politika je bolj ali manj enaka pri obeh rešitvah, razlika je v tem za si prvo rešitev (t.j. SOLIDWORKS with Cloud Services) nasnamete na Windows računalnik kot ste to delali dosedaj, imate pa v sistem vključen še konektor za povezovanje s 3DEXPERIEENCE oblakom, dodani pa sta še dve vlogi (oz. neke vrste modula), ki poleg oblačne PDM/PLM funkcionalnosti omogočajo še sodelovanje in komuniciranje med uporabniki v varnem okolju.
Druga rešitev (t.j. 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS) pa vam omogoča malo drugačen pristop in sicer, da SOLIDWORKS zaženete direktno s spletne platforme 3DEXPERIENCE. SOLIDWORKS se sicer še vedno nasname na Windows računalnik in deluje praktično enako kot zgoraj opisana verzija z nekaj manjšimi spremembami.

V nadaljevanju je opisanih 10 glavni novosti, ki jih boste lahko spoznali v SOLIDWORKS 2024:

  1. Zapis v prejšnjo verzijo (Previous Release Compatibility) – sodelujte z drugimi SOLIDWORKS uporabniki, četudi uporabljajo starejšo različico programa SOLIDWORKS

Ta je velika izboljšava! Uporabniki 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS lahko zdaj shranijo svoje modele in risbe v starejšo različico, do dve leti pred najnovejšo izdajo. Tako lahko nadaljujejo delo s svojimi sodelavci in partnerji, ki morda nimajo najnovejše različice.

Ker nima vsakdo možnosti za nadgradnjo programa SOLIDWORKS, je to pomembna novost, da lahko delate z zadnjimi izboljšavami v programu SOLIDWORKS, z vašimi partnerji pa še vedno lahko sodelujete na nivoju prejšnjih verzij programa SOLIDWORKS.
Kot prejšnje verzije programa SOLIDWORKS se šteje zadnji dve glavni verziji pred aktualno verzijo programa SOLIDWORKS.

2. Sestavi – prihranite čas pri izdelavi in deljenju vaših sestavov

Letos so si na SOLIDWORKS-u prizadevali, da bi čim bolj pospešili delo z novimi, izboljšanimi ter enostavnejšimi delotoki.

Tako lahko npr. z uporabo nove funkcionalnosti znotraj Defeature Silhouette z manj koraki poenostavite svoj sestav, obenem pa izboljšate performance in zaščitite vašo intelektualno lastnino. Defeature Silhouette omogoča zmanjšanje gradnikov sestava z uporabo pravil, ki temeljijo na kriterijih kot so custom property, teža in ime datoteke.

Dodatno lahko združite svoj sestav v part in uporabljate vse lastnosti, katere omogoča podatkovni model na 3DEXPERIENCE platformi.

Mogoče bi tu omenili še možnost filtriranja vseh neželjenih komponent pri uvozu STEP datotek.

3. Kosi in gradniki – ustvarite izdelek brez napak

Na voljo je več izboljšav, ki bodo pospešile vaše skiciranje in zagotovile, da bo vaš model sestavljen brez napak.

Sedaj lahko na primer ustvarite dvosmeren lineren vzorec (Pattern) na osnovi enega klika z novo opcijo Symmetric Linear Pattern. Nova opcija ponuja več fleksibilnosti znotraj funkcije Linear Pattern za ustvarjanje dvosmernih linearnih vzorcev. To pospeši ustvarjanje dvosmernih linearnih vzorcev saj eliminira potrebo po ustvarjanju nasprotne smeri. Nova opcija tudi zagotavlja, da bodo vzorci simetrični in bodo imeli isto število vzorcev v obeh smereh.

Na voljo je tudi nova možnost za predogled in urejanje dimenzij, ko izberete eno ali več entitet.

Kar zadeva opombe in tabele, lahko zdaj prikažete mersko enoto v Custom Properties.

4. Risbe in detajli – ustvarite natančnejše risbe
Včasih so malenkosti tiste, ki lahko naredijo veliko razliko, še posebej, ko gre za predstavitev vaših dizajnov. Obstaja veliko izboljšav, ki vam bodo v pomoč pri tem, vključno z možnostjo urejanja padlih dimenzij tako, da jih ponovno povežete na ustrezne reference.

Poleg tega so izboljšave tudi za funkcijo Chain Dimensions na risbah, tako da lahko zagotovite, da dimenzije ostanejo poravnane, tudi z omejenim prostorom. Tako enostavno izpolnjujejo standarde risanja, kot so ISO in ANSI.

Na voljo je tudi nova možnost za izvoz razvitih pločevinastih kosov v DXF, ki nam omogoča izključitev skritih skic (Sketch).

5. Delite in komunicirajte na oblaku – sodelujte hitreje in delite dizajne s KOMERKOLI neposredno iz SOLIDWORKS-a.

Nove zmožnosti skupne rabe in komunikacije olajšajo sodelovanje med vami in vašimi partnerji, kateri niti ne potrebujejo dostopa do 3DEXPERIENCE platforme ali SOLIDWORKS. Prejemniki si lahko modele ogledajo in posredujejo komentarje priloženi dizajnom.

To je le bežen vpogled v nekatere izboljšave v SOLIDWORKS 2024. Če še niste povezani, so pri SOLIDWORKS-u poenostavili povezovanje vaših SOLIDWORKS podatkov s 3DEXPERIENCE platformo, tako da lahko kar najbolje izkoristite svoje podatke z rešitvami, kot so 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS in storitvami v oblaku, ki so na voljo v 3DEXPERIENCE Works portfelju.