Umetna inteligenca ne more nadomestiti kreativnosti, lahko pa pomaga

Ali bo umetna inteligenca (ang. Artificial Intelligence AI) nadomestila inženirje? Vsekakor ne more nadomestiti človeške kreativnosti. Robot je lahko programiran z umetno inteligenco, ampak se uči na podlagi človeških vzorcev ali pa posnema človeško inteligenco, kar je znano kot strojno učenje (ang. Machine Learning).

Vendar pa ima AI velik potencial za avtomatizacijo delovnega toka in je močno vgrajena v naše SOLIDWORKS® vloge, ki temeljijo na brskalniku, kot sta 3D Creator in 3D Sculptor.

Predstavljamo vam Design Assistant! Design Assistant vključuje štiri orodja, ki uporabljajo vgrajene algoritme strojnega učenja in nudijo pomoč pri konstruiranju na podlagi vašega delovnega toka. Ta orodja, ki jih poganja umetna inteligenca, so zasnovana za avtomatizacijo zamudnih in ponavljajočih se nalog, kot je izbiranje robov na 3D modelu ali pa definiranje relacij sestava. Tako vam orodja pomagajo ostati produktivni in lahko namenite več časa za kreativnost in naloge, ki zahtevajo več pozornosti.

Poglejmo si Design Assistant orodja in kako vam lahko olajšajo delo.

Design Assistant Selection Helper

Orodje na podlagi do sedaj opravljenega dela napove in predlaga, kaj naj izberete naslednje. Je odlično orodje za hitro izbiranje robov, zaokrožitev in posnetij, saj prepoznava ostale podobne in simetrične robove, robove podobnih dimenzij ter predvideva, katere boste verjetno izbrali. Če se s predvidevanjem strinjate, lahko z enim klikom izvedete vse, kar je umetna inteligenca prepoznala in uredila namesto vas.

Na primer, da delate na projektu za pogonski agregat in želite na določenem elementu odstraniti ostre robove z zaokrožitvijo, kar je zamudno in zahteva ročno izbiranje robov. Tukaj vam lahko pomaga Selection Helper. Ko izberete 1 rob, vam bo pomočnik predlagal vrsto drugih izbir, ki jih lahko naredi namesto vas na podlagi velikosti, oblike in orientacije geometrije. Če naredite več izbir, bo predvidevanje umetne inteligence bolj točno. Tako boste imeli robove izbrane v veliko krajšem času.

Design Assistant Mate helper

Mate Helper samodejno vstavi več primerkov komponent v vaš sestav tako, da prepozna in predlaga lokacije za podvajanje komponent. Tako lahko povečate učinkovitost in zmanjšate čas, potreben za namestitev podvojenih komponent v sestav. Na spodnji sliki so z rumeno barvo označena vsa mesta, kjer AI predvideva mesto vpetja z vijaki in jih vstavi v konstrukcijo.

Design Assistant Sketch Helper

Sketch Helper predvideva, kaj boste skicirali naslednje in lahko avtomatsko podvoji entitete skic na lokacije, ki imajo podobno okoliško geometrijo. Recimo, da želite dodati nekaj lukenj v železni kotnik. Narišete lahko eno luknjo, algoritem pa bo samodejno dokončal skico. Umetna inteligenca prepozna podobne značilnosti na osnovni geometriji in napove naslednjo skico.

Design Assistant Smart Mate

Orodje Smart Mate je zasnovano tako, da vam pomaga pri določanju relacij med komponentami v sestavu. Smart Mate ukaz se samodejno zažene, ko povlečete komponento na mesto, kjer želite, da se združi z okoliško geometrijo. S prepoznavanjem skupnih površin vam omogoča hitro in sprotno pozicioniranje komponent v sestav.

Vsa predstavljena orodja vam pomagajo biti bolj produktivni pri delu. Design Assistant tekom dela postaja vedno bolj inteligenten, saj se neprestano prilagaja vašemu delovnemu toku glede na vhodne spremenljivke, ki jih vnašate v program med samim delom. Vsekakor pa je Design Assistant ustvarjen zato, da vam pomaga in ne zato, da vas zamenja.

 

Vir: Chris Pagliarini, AI Cannot Replace Creativity but It Can Help, The SOLIDWORKS Blog, 18. januar, 2023, dostopno na: https://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2023/01/save-time-on-tedious-tasks-with-ai-features-in-3d-creator.html