Kako se naučiti uporabljati 3DEXPERIENCE simulacijska orodja?

SOLIDWORKS® uporabniki imajo dostop do zmogljivih produktov SIMULIA/ABAQUS. Ta oblačno podprta orodja omogočajo ekipam inženirjev razumevanje njihovih produktov že v zgodnjih fazah razvoja. Vendar, ko se prvič srečajo s številom možnosti in orodij, ki jih omogočajo te aplikacije na 3DEXPERIENCE® platformi, se pojavi vprašanje: “Kako naj se naučim uporabljati simulacijska orodja, da bom lahko z njihovo pomočjo izvedel kar največ o svojem izdelku?”

YouTube playlist

Na SOLIDWORKS YouTube kanalu je objavljenih veliko “step-by-step” videov, ki vam pomagajo pri učenju z delom v Structural Designer vlogi. Za tiste, ki postopke najraje vidijo na realnih aplikacijah, so YouTube videi odlična možnost za spoznavanje z novimi programi, hkrati pa z nijhovo pomočjo postavite temelje za nadaljno samostojno učenje.

Poleg videov so na voljo tudi 3D modeli, tako da lahko sledite in se učite na istem primeru v simulacijskem okolju.

Vodeni pomočnik (Guided Assistant)

Tekom simulacije vam vodeni pomočnik prikazuje potrebne korake, da uspešno izvedete analizo. Zelene kljukice označujejo, da je ta korak dokončan in lahko nadaljujete z naslednjim korakom. Indikatorji stanja, ki so zbrani v spodni sliki, vam tekom simulacije sporočajo, katere podatke je še potrebno vnesti, da boste lahko izvedli analizo, v primeru zaznanih napak pa vam priporoča rešitev.

Pomoč uporabnikom (User Assistance)

Če želite izvedeti še več, lahko s klikom na F1 dostopate do podrobnejših informacij o določenem orodju ali pa postopku v simulacijskem programu. Poleg razlage vas plošča za pomoč uporabnikom s povezavami usmerja do podobnih tem in informacij, ki vam bodo pomagale pri razumevanju delovanja programa.

Primerjalni testi (Benchmarking)

Pri analizi rezultatov simulacij se soočimo s ključnim korakom – preverjanje končne rešitve. “Ali lahko zaupam tem rezultatom?”

Preverjanje rezultatov v splošnem zajema 2 vprašanji:

 

  1. “Ali imajo teoretični rezultati analize sprejemljive odstopke od realnosti?”

  2. “Ali program za izvajanje simulacije deluje po pričakovanjih?”

     

Slednje je izziv za razvijalce simulacijske programske opreme, ki jo uporabljamo. SIMULIA® že od 70. letih prejšnjega stoletja zagotavlja zaupljivost Abaqus Solverja. [1]

Kako pa lahko odgovorimo na vprašanje o odstopkih rezultatov, če ne poznamo pravilnih vrednosti? Potrebno se je zavedati, da bo tudi najboljši numerični model le aproksimacija realnega stanja. Če je uporabljen napačen matematičen model, bodo rezultati neuporabni kljub brezhibni postavitvi fizikalnega modela.

Rezultate lahko primerjamo z eksperimentalnimi poskusi, ki pa v večini primerov za seboj prinesejo ogromne stroške in potrato časa. Analitiki se zato poslužujejo primerjave dobljenih rezultatov z analitičnimi rešitvami. Analitično rešljivi problemi so ponavadi enostavne narave, na primer konzolno vpet pravokoten nosilec ali pa prevod toplote skozi homogeno steno enakomerne debeline.

Abaqus Benchmarks Guide vsebuje primerjalne probleme, ki služijo kot merilo uspešnosti in jih določi zunanja institucija, kot je na primer NAFEMS (International Association for the Engineering Modelling, Analysis and Simulation Community). Ta priročnik je del zbirke dokumentacije, ki opisuje vse zmožnosti Abaqusove FEA tehnologije v SIMULIA aplikacijah. Vsebuje veliko število testnih analiz, s katerimi lahko pri učenju primerjamo rezultate in nadgradimo svoje znanje post-procesiranja simulacij.

3DEXPERIENCE WORKS Learner

Vloga 3DLearn predstavlja katalog več sto modulov in učnih poti, ki pokrivajo vloge na 3DEXPERIENCE platformi. Namenjena je temu, da se s svojim tempom v interaktivnem okolju učite kako uporabljati ostale vloge. Za primer vloge Durability and Mechanics Engineer je na voljo za 30 ur lekcij in vaj, s katerimi lahko utrdite svoje znanje.

 

Viri 

[1] Stephen Endersby, You Don’t Have to Be a Rocket Scientist to Do Simulation, Solidworks, 12. januar, 2022, dostopno na: https://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2022/01/you-dont-have-to-be-a-rocket-scientist-to-do-simulation.html

[2] Dassault Systemes, Abaqus Benchmarks Guide, dostopno na: https://help.3ds.com/2020/English/DSSIMULIA_Established/SIMACAEBMKRefMap/simabmk-c-ov.htm?contextscope=all&id=b9aebe13091547dba530d70dd0ad643a

[3] Mai Doan, Get up to Speed on Structural Designer with YouTube Videos, Solidworks, 3.junij, 2022, dostopno na: https://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2022/06/get-up-to-speed-on-structural-designer-with-youtube-videos.html

[4] Sarah McCaslin, Validation and Verification in Finite Element Analysis (FEA), Control Automation, 4. februar, 2021, dostopno na: https://control.com/technical-articles/validation-and-verification-in-finite-element-analysis-fea/