Kosovnice na 3DEXPERIENCE platformi

Kosovnica (BOM – Bill Of Materials) je ključni produkt vsakega inženirskega postopka.

Kot centraliziran vir podatkov o izdelkih je kosovnica izredno pomembna za učinkovitost celotnega proizvodnega procesa, vključno z dobavno verigo, planom naročanja materiala ali surovin, proizvodnjo in planom stroškov izdelkov.

Obstaja več vrst kosovnic, ki se med seboj razlikujejo v uporabi. Različni oddelki v podjetju potrebujejo različne vrste kosovnic.

Največkrat omenjene kosovnice so:

 

  • Inženirska kosovnica – Engineering Bill of Materials (EBOM)
    Ta kosovnica nastaja v procesu modeliranja sestava v CAD progamih. Vsebuje komponente, njihove šifre, material, količino ter ostale lastnosti,  ki jih lahko določimo po meri.
  • Proizvodna kosovnica – Manufacturing Bill of Materials (MBOM)
    Proizvodna kosovnica nam pove po kakšnem vrstnem redu je izdelek sestavljen. Po strukturi je lahko podobna inženirski kosovnici. Poleg tega pa vsebuje še tiste komponente, ki jih pri procesu modeliranja v inženirsko kosovnico ne moremo dodati, npr. barva, lepilo,… Pove nam tudi kateri elementi izdelka so izdelani iz surovca v podjetju ali pa so kupljeni. Lastnosti komponent, ki se nahajajo v inženirski kosovnici najdemo tudi v proizvodni (masa, šifra, material,…).
  • Servisna kosovnica – Service Bill of Materials
    Servisna kosovnica prikaže katere komponente v izdelku je treba servisirati ali zamenjati. Sporoča tudi kdaj so servisi oz. zamenjave komponent zahtevani.
  • Prodajna kosovnica – Sourcing Bill of Materials
    Pove katere komponente izdelamo sami, katere kupimo in v kakšnem stanju so (polizdelki, končni izdelki,…).

REŠITEV NA 3DEXPERIENCE

Platforma 3DEXPERIENCE ponuja na področju kosovnic 2 rešitvi, ki nam omogočajo izdelavo EBOM-a in MBOM-a na oblaku. V videu je prikaz uporabe aplikacij Engineering Release (izdelava EBOM) in Mfg Items Management (izdelava MBOM).

 

Za več informacij o aplikacijah prikazanih na videu in sami platformi 3DEEXPERIENCE, lahko obiščete našo spletno stran, ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55.