Novosti v CAMWorks 2023

Nova verzija CAMWorks 2023, je tudi letos na podlagi izkušenj uporabnikov še veliko bolj avtomatiziral pametno proizvodnjo in CNC programiranje. Uporaba najnaprednejših tehnologij v CAMWorks 2023 ga uvršča v najnaprednejšo CAM programsko opremo CAM na trgu. CAMWorks je na osnovi znanja popolnoma integrirana tehnologija, ki združuje procese načrtovanja, oblikovanja ter proizvodnje v enem sistemu. CAMWorks je na podlagi dolgoletnih izkušenj (več kot 30 let izkušenj) postal eden iz med najbolj naprednih CAM programov na trgu. CAMWorks je prav tako prvi SOLIDWORKS-ov zlati partner. Ko programiramo s CAMWorks govorimo o popolni integraciji znotraj SOLIDWORKS-a. Programiranje poteka na osnovi gradnikov in ker je celoten proces znotraj enega sistema in ene datoteke govorimo tukaj tudi o popolni asociativnosti.

CAMWorks 2023 novosti:

  • Izbira metode orientacije telesa glede na koordinatni sistem (Euler angles)
  • Dodani cikli “Probinga”
  • Podpora pri “Probing” ciklih pri Heidenhain krmilnikih
  • Dodatni “Probing” cikli v sestavih
  • Dodatne izhodne nastavitve za “Probe” orodja
  • Ekskluzivni “Machine Cavities – VoluMill” parameter za 3-osne VoluMill operacije
  • Upoštevanje pravilnih podatkov o podajanju/hitrosti, ki temeljijo na surovcih materialov različnih komponent in komponent v sestavih
  • Možnost urejanja min. premera luknje za operacije rezkanja navojev v uporabniškem vmesniku CAMWorks
  • Združevanje “Leadin” in “Leadout” parametrov pri “Contour Mill”
  • Podpora za “Tapered” in “Neck” vrste stebel za vse tipe orodij
  • Možnost izbire končne višine pri vmesnih t.i. otokih za 2.5-osno rezkalne oblike
  • Rezanje navoja v nasprotni smeri

Izbira metode orientacije telesa glede na koordinatni sistem (Euler angles)

Zagotavljanje metode Eulerjevih kotov za izračun rotacijskih in nagibnih kotov za 5-osno pozicijsko rezkanje. V takih primerih se bo orodje postavilo pravokotno na delovno ravnino, ki vsebuje značilnosti, ki jih je potrebno obdelati, in nato nadaljujte z izvajanjem standardnega 2,5-osne in 3-osne operacije rezkanja.
Konvencionalna metoda za 5-osno pozicijsko rezkanje, “Mill setup” se izračuna z uporabo vrtilnega in nagibnega kota. Te vrednote pomagajo uporabniku postaviti delovno ravnino vzporedno z ravnino XY stroja.

Naslednji dve zaporedji rotacije sta na voljo v polju “Euler angles” pod zavihkom “Posting Tab” pogovornega okna “Machine” za metodo “Euler angles”:
• ZXZ: Označuje zaporedno vrtenje orodja/dela okoli osi Z, nato osi X in nato, še enkrat okoli osi Z.
• ZYZ: Označuje zaporedno vrtenje orodja/dela okoli osi Z, nato osi Y in nato, še enkrat okoli osi Z.

Slika 1: Machine -> Posting -> Euler angles
Slika 2: Part Setup Parameters -> Indexing -> Euler angles
Slika 3: Možnost nastavitve zaporedja vrtenja z metodo Eulerjevih kotov za 5-osni rezkalni stroj v tehnološki bazi podatkov

Dodani cikli “Probinga”

Za zagotovitev možnosti merilnih ciklov za kalibracijo in merjenje ravnin in osi iz CAMWorks 2023 bodo na voljo naslednji dodatni cikli “Probinga”:
• 3-točkovna ravnina
• Merjenje kota na osi X
• Merjenje kota na osi Y
• 4-os Merjena v osi X
• 4-os Merjena v osi Y

3-Point Plane -> Na voljo samo vzdolž Z-osi

Od različice CAMWorks 2023 dalje je za operacije “Probinga” naslednji novi cikel “Probinga – 3 Point Plane”. Možnosti so na voljo drop-down meniju v okenčku “Probe Cycle”, kjer bo 3-točkovna ravnina (na voljo samo pri tipanju površine vzdolž osi Z). Izmerjene točke lahko uporabimo za določitev ravnine. Pod privzetimi nastavitvami so tri točke takoj po izbiri možnosti “3-točkovna ravnina”, ki bo postavljena na privzete vrednosti odmika. Vrednosti odmikov je mogoče spreminjati in točke je mogoče potipati na zahtevanih lokacijah.

Slika 4: Novo: 3-Point Plane -> Probing cycle v Z-smeri

Merjenje kota v X-os smeri, ter merjenje kota v Y-os smeri:

Uporaba merjenje kota (os X) ali Merjenje kota (os Y), z funkcijo “Probe-a” 2- točki na izbrani površini in določite kot ploskve glede na X os ali Y os. Normalno izbrana ravninska ploskev mora biti pravokotna na Z-os postavitve v katero se operacija vstavlja. Ti dve točki bosta postavljeni simetrično okoli središča izbrane ploskve. Določili bomo lahko razdaljo med točkama z uporabo polj z vrednostjo inkrementalne razdalje znotraj okenčka “Y Location” oziroma “X Location” pod zavihkom “Probe Tab”.

Slika 5: Prikaz merjenja Probing cikla (Merjenje kota po X-osi)
Slika 6: Prikaz merjenja Probing cikla (Merjenje kota po Y-osi)

Merjenje na 4- osi (os X)

Ta Probing cikel se uporablja za merjenje naklona izbrane površine med dvema točkama, da pridobimo naklon površine na 4-osi. Izbrana površina naj bo takšna, da bo naklon med Probing točkama izmerjen na osi X. Dobljeno vrednost lahko uporabite za kompenzacijo vrtenja kosa po osi.

Koordinati X in Y težišča te površine bosta nastavljeni kot začetna točka pot orodja. Merilne točke so glede na začetno točko simetrično postavljene, ter dodelimo lahko razdaljo med obema merilnima točkama. Premiki Probe-a bodo vzporedni z osjo in izmerjena bo razdalja od referenčne točke na površini. Za Probing premike lahko varnostno razdaljo definiramo po lastni želji.

Slika 7: Prikaz Probinga v 4-osi po X-smeri

Merjenje na 4- osi (os Y)

Tukaj so enaka pravila, kot pri merjenju na 4 osi X.

Slika 8: Prikaz novih Probing ciklov v zavihku Operation Parameters -> Probe

Podpora pri “Probing” ciklih pri Heidenhain krmilnikih

Slika 9: “Probe Type” v Posting okenčku v Machine pogovornem okenčku
Slika 10: Dodatni parametri probing-a

Dodani “Probing” cikli v sestavih

Omogočiti uporabniku, da dodeli ustrezen primerek dela in nastavitev rezkalnega dela za vsako operacijo “Probing-a” ustvarjen v nastavnem načinu. S tem korakom boste zagotovili, da je izbran pravilni izvor nastavitve dela med objavljanjem poti orodja operacije probe-a.

Slika 11: Setup parameters -> Offset

Dodatne izhodne nastavitve za “Probe” orodja

Z novo različico CAMWorks 2023 dalje je za operacije “Probe Tool” pod zavihkom “Tool” v pogovornnem oknu “Operation Parameters” -> vsebuje možnost “Output Through”. Ta parameter omogoča ustvarjanje poti orodja in G-kode z nastavljeno referenčno točko orodja.

  • Ko je izbrana možnost Output Through Tip, je pot orodja ustvarjena z glede na konico orodja Probe. (To je privzeta možnost.)
  • Ko je izbrana možnost Output Through Center, je pot orodja ustvarjena z sklicem na sredino orodja Probe.
Slika 12: Output Through v orodnem zavihku

Izboljšano – Preračun izbire orodja na osnovi žepa in globine površin (Tech DB):

Dodana je funkcija izbire orodja.

Slika 13:  Prikaz izbire orodja

Ekskluzivni “Machine Cavities – VoluMill” parameter za 3-osne VoluMill operacije

Za zagotovitev ločenega parametra »Machine Cavities – VoluMill« za 3-osne operacije VoluMill – Machine Cavities je na voljo pod zavihkom Pattern za operacije “Area Clearance”, ko je “pattern” nastavljen na “Adaptive” ali “VoluMill”. Z različico CAMWorks 2023 dalje bo ločen parameter “Machine Cavities- VoluMill” na voljo za operacije “Area Clearance”, ko je “Pattern Type” -> “VoluMill”. Ta možnost privzeto ni potrjena. Ko bo označeno, bodo obdelane samo notranje površine, kot prikazuje slika 15.

Slika 14: Vklop -> Machine cavities-Volumill
Slika 15: Primerjava, ko je funkcija (OFF/ON)

Upoštevanje pravilnih podatkov o podajanju/hitrosti, ki temeljijo na surovcih materialov različnih komponent in komponent v sestavih

V načinu “Mill Assembly” v prejšnjih različicah CAMWorks-a, ko se katerikoli sklop programira in je vseboval dele ali primerke različnih kosov, katerim so bili dodeljeni različni osnovni materiali,
Izračuni podajanja/hitrosti niso bili pravilno izračunani. Čeprav so bili v “Stock Manager” definirani materiali za posamezne dele, je CAMWorks upošteval osnovni material prvega dela, navedenega pod Part Manager kot osnovni material za vse druge dele med izračunom podajanja/hitrosti. Z novo različico CAMWorks 2023 se bo izračun podajanja/hitrosti upošteval za vsak del posebej.

Slika 16: izbira surovca v F/S okenčku pri Operation Parameters

Možnost urejanja min. premera luknje za operacije rezkanja navojev v uporabniškem vmesniku CAMWorks

Pri rezkanju navojev imamo sedaj možnost izbire “Min. hole dia.”, kar nam močno poveča varnost pri samem procesu, da ne pride do npr. loma orodja.

Slika 17: Prikaz okenčka Min. hole diameter v Tehnološki bazi
Slika 18: Prikaz okenčka Min. hole diameter v “Operation Parameters”

Združevanje “Leadin” in “Leadout” parametrov pri “Contour Mill”

Pri operacijah “Contour mill” lahko sedaj linkamo leadin in leadout parametre.

Podpora za “Tapered” in “Neck” vrste stebel za vse tipe orodij

V prejšnjih različicah CAMWorks je možnost za določitev vrste stebla (Straight, Neck, or Tapered)
za nerezalni del orodja je bil na voljo samo za naslednja rezkalna orodja:

  • Flat End Mill Tool
  • Ball Nose Mill Tool
  • Hog Nose Mill Tool
  • Barrel Tool
  • Face Mill
  • Drill Tool
  • Ream Tool
  • Tapered Tool
  • Thread Mill Tool (Both Single-Point and Multi-Point)
  • Probe Tool

Za preostala rezkalna orodja ni bilo možnosti za določitev vrste stebla za nerezalna del, saj je bil privzeto podprt samo tip ravnega stebla. Od CAMWorks 2023 naprej je bila možnost definiranja vrste stebla razširjena na preostala rezkalna orodja, navedena spodaj:

  • Bore Tool
  • Center Drill
  • Countersink Tool
  • Dovetail Tool
  • Keyway Tool
  • Lollipop Tool
Slika 19: prikaz Straight, Tapered in Neck stebel

Možnost izbire končne višine pri vmesnih t.i. otokih za 2.5-osno rezkalne oblike

V prejšnjih različicah CAMWorks je bila pri 2,5 osnih gradnikih višina samodejno nastavljena iz najvišje točke, ki je bila obrnjena proti dnu funkcije. V primeru, da je bila višina enega dela drugačna kot pri drugem, takrat je otok nastal krajši z višino elementa. Uporabniki nismo imeli nobene možnosti za večanje otoka v drugo smer. Od različice CAMWorks 2023 dalje se višino otoka lahko spreminja z uporabo End Condition -2. Funkcijo za globino za otok lahko definiramo tako v Z+ in Z- smeri. Ta smer bo vedno nasproti spodnjega profila otoka.

Slika 20: End Condition 2

Rezanje navoja v nasprotni smeri

Sedaj lahko izvozimo cikel G32, če pa želimo pa lahko obkljukamo možnost Canned Cycle output pod zavihkom thread, tedaj pa lahko izvozimo NC kodo s ciklom G76.
Z verzijo CAMWorks 2023 dalje bo možnost Canned Cycle Output na voljo, tudi ko smer je obrnjena (Reverse). V prejšnji verziji, ko smo imeli izbrano smer Reverse, nismo morali izbrati Canned cycle output.

Slika 21: Canned Cycle output opcija

Želite več informacij?

Za dodatne informacije o CAMWorks produktih nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.