3D natisnjen dirkalni brezpilotni zrakoplov | Markforged

3D oblikovalec Stefan Obermayr je zasnoval optimiziran dirkalni brezpilotni zrakoplov, ki je hkrati izjemno lahek, aerodinamičen in odporen na udarce. Svoje desetletne izkušnje je vključil v izdelavo modelov in 3D oblikovanje, in tako ustvaril popoln dirkalni okvir. Rezultat je izjemno enostaven koncept, ki je kos vsakemu trku in kljub temu ponuja visokozmogljive značilnosti leta.

Konvencionalno je ohišje dirkalnih dronov sestavljeno iz več posameznih kompozitnih plošč iz karbonskih vlaken, ki so pritrjene skupaj z vijaki. Zasnova takšnih okvirjev vedno ogroža moč, težo in aerodinamiko samega brezpilotnega zrakoplova. Širša ko je plošča CFRP, močnejši je okvir, s tem pa posledično trpijo vzletna teža in aerodinamika.

Optimalna zasnova ohišja dirkalnih brezpilotnih letal je tako sestavljena iz samo enega dela, je izredno lahka, ima poenostavljene roke in je odporna na trke.

Medtem ko 3D-tiskanje odpira povsem nov svet možnosti v smislu dodatne funkcionalnosti, je najpomembnejša stvar, ki jo je potrebno upoštevati, teža brezpilotnega letala. Vsak gram na letalu vpliva na čas letenja in zmogljivosti, zlasti na letala z rotacijskim krili.

Rešitev problema je tako 3D tiskanje delov iz plastike na osnovi najlona v kombinaciji z ojačitvenimi neprekinjenimi karbonskimi vlakni na 3D tiskalnikih Markforged.

Vsako neprekinjeno vlakno je postavljeno natančno v smeri napetosti in samo na točkah, kjer sile dejansko delujejo. Na ta način vsako posamezno vlakno prispeva k stabilnosti celotne strukture. Notranjost konstrukcije je lahko v glavnem votla – in prikladno zakrije potrebne motorje in napajalne vodnike, ki bi se sicer v primeru trka zaradi zelo hitro vrtljivih propelerjev pogosto poškodovali.

 

Želite več informacij?

Za dodatne informacije o Markforged produktih nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.

Markforged produkti na IB-CADDY spletni trgovini