Simulacija oblikovanja pločevine z eksplicitnim solverjem na 3DEXPERIENCE platofrmi

Featured Video Play Icon

Portfelj 3DEXPERIENCE WORKS simulacijskih produktov vključuje zmožnost simuliranja procesa oblikovanja pločevine. Simulacije se lahko izvaja na SOLIDWORKS modelih, če so povezani s 3DEXPERIENCE platformo. Vloga, ki vam omogoča opravljanje takšnih analiz je Structural Mechanics Engineer.

Resnici na ljubo je simuliranje procesov oblikovanja pločevine težka naloga. Običajno zato, ker je potrebno upoštevati geometrijske, materialne in kontaktne nelinearnosti. Vendar simulacija postopkov oblikovanja ponuja prednosti, ki odtehtajo težave. Simulacije oblikovanja lahko zmanjšajo stroške in dolžino razvojnega cikla z ugotavljanjem potencialnih težav pred izdelavo orodja in pred proizvodnjo. Simulacija lahko s testiranjem izboljša tudi kakovost izdelka, saj se lahko preveri procese kot so spring back, raztezanje in zmanjšanje debeline materiala.

Slika 1: Oblikovanje lopute v pločevino

Preverjajte izdelke med razvojem

Simuliranje orodij za oblikovanje na 3DEXPERIENCE platformi poustvari proizvodne procese za preverjanje morebitnih težav kot so gubanje ali razpoke. To vam omogoča, da že med razvojem prilagodite geometrijo izdelka in orodja, kar pogosto odpravi potrebo po več fizičnih prototipih. Poleg tega lahko eksperimentirate z različnimi vrstami materialov, da vidite kako se bodo obnašali v resničnem svetu, nato pa se na podlagi dejanske učinkovitosti odločite kateri material najbolje ustreza vaši aplikaciji. Prav tako lahko spreminjate parametre proizvodnega procesa kot so hitrosti izdelave in temperature.

Drag cikel fizičnega testiranja

V tradicionalnem proizvodnem okolju, brez simulacije oblikovanja pločevine, morate razviti fizična orodja, da potrdite svoj dizajn. Ta postopek lahko zahteva več ponovitev, preden pride do končne različice – to je zagotovo zelo počasen in drag proces. Simulacija pa lahko pokaže, kako se bode vaši izdelki obnesli, ne da bi kdaj opravili fizični test. Izločite lahko iteracijske cikle, saj lahko preizkusite dizajne in materiale, da potrdite, kaj se bo zgodilo med postopkom oblikovanja.

Slika 2: Razvojni proces podprt s simulacijami

Simulacijska orodja

Simulacije oblikovanja pločevine so numerično zahtevne, saj boste pogosto opazili velike deformacije, plastičnost ali zapletene kontakte (z velikimi drsnimi interakcijami in trenjem), kar povzroča zelo nelinearne simulacije.

Portfelj simulacijskih rešitev 3DEXPERIENCE WORKS ponuja dodatna simulacijska orodja. Ko v programu SOLIDWORKS naletite na simulacije, ki zahtevajo napredne nelinearne analize, lahko preprosto posežete po orodju, ki je namenjen takšnemu delu, v tem primeru eksplicitnem solverju znotraj 3DEXPERIENCE vloge Structural Mechanics Engineer, da potrdite svoje dizajne in s tem povečajte učinkovitost in hitrost vašega procesa razvoja izdelka.

Slika 3: Plastična deformacija

Vir: https://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2020/09/intro-to-metal-forming-simulation-with-an-explicit-solver.html