Inženir elektrotehnike riše pločevino v SOLIDWORKS-u

Featured Video Play Icon

Kot inženir elektrotehnike po navadi oblikujem sheme ali popravljanja poti vodnikov in kablov. Zaradi tega ni bilo potrebe, da spoznam nekatere zares odlične funkcije, ki jih lahko ponudi SOLIDWORKS. To običajno prepuščam svojim bolj mehanično nagnjenim sodelavcem.

Tokrat pa sem se odločil, da se bom preizkusil v nečem, česar še nisem poskusil – v pločevini. Pred kratkim sem začel delati na novem projektu, ki je zahteval, da pripravim električno ohišje po meri. Na moje presenečenje so bili ukazi za pločevino v SOLIDWORKS-u v resnici zelo enostavni za uporabo. Škatlo sem z Extrude-om raztegnil v 3D, pretvoril sem jo v pločevino in imel sem svoj prvi kos iz pločevine!

S svojim prvim poskusom sem bil zadovoljen, vendar ni bil v resnici to, kar sem si želel. Če bi poskušal ta del narediti v resničnem svetu, bi se mi delavci v vsaki strojni delavnici nasmejali in mi rekli, naj poskusim še enkrat.

Ob drugem poskusu sem spet z Extrude funkcijo raztegnil skico v 3D a sem tokrat preprosto naredil ravno pločevino. Odločil sem se, da bom namesto tega poskusil uporabiti ukaz Edge Flange. To je tisto, kar sem si resnično želel. Zdaj sem lahko oblikoval štiri stranice ohišja. Po le še nekaj klikih z ukazom Edge Flange sem imel pripravljen model ohišja!

Za detajlno definiranje tega novega kosa sem z ukazom Corners očistil vse ostre robove, na stranskih stenah sem dodal nekaj špranj za pretok zraka in vključil tudi nekaj lukenj za kabelske uvodnice in vijake. Za osebo, ki se še nikoli ni dotaknila ukazov za pločevino, je ohišje izgledalo odlično!

Moja najljubša funkcije pa do sedaj še nisem opisal! Še vedno ne morem poslati ohišja v svojo lokalno delavnico – še vedno se mi bodo samo smejali. Zato ukaz Flatten pomaga dokončati projekt na način, da mi da ustvariti razvit pogled. Ta razvit pogled lahko zdaj dodam na risbi, ki vključuje vse dimenzije, izpise in opombe, ki jih potrebujejo, da bodo ta projekt sprejeli in pravočasno zaključili.

Ko je ohišje končano, je naslednja naloga, da v sestav vstavimo komponente, sodelujemo s SOLIDWORKS PCB-jem za namestitev vezij in celo povežemo naše žice, ki so povezane neposredno na naše električne sheme.

Kljub temu, da sem se zabaval pri oblikovanju tega ohišja iz pločevine, spadam bolj v električni »svet«.

Pridružite se SOLIDWORKS ECAD ekipi, ko načrtuje aparat zamrznjenih pijač med serijo webinarjev, kjer raziskujejo skupne in inteligentne funkcije, ki jim pomagajo oblikovati bolj učinkovito.

Webinar: DESIGN, ANALYSIS, and FINALIZING DOCUMENTATION – 19.5.2020 – Prijava

Vir: https://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2020/05/an-electrical-engineer-using-sheet-metal.html