3D tiskanje v času COVID-19: Markforged


Slika 1: Nosilci vizirjev natisnjeni na Markforged tiskalnikih.

Stanje z novim koronavirusom COVID-19 je prisililo podjetja in družbe v uvedbo drastičnih sprememb. Te spremembe pa potrebujejo nekaj časa. Ravno v takih primerih se zelo izkažejo prilagodljive naprave ali storitve. Ena izmed njih so 3D tiskalniki, saj nam omogočajo izdelavo kosov različnih in kompleksnih geometrij za pomoč pri prototipiranju ali funkcionalni uporabi.

Pri boju proti valu okužb z novim koronavirusom COVID-19 je hitro prišlo do pomanjkanja zaščitne opreme ter drugih pripomočkov. Tukaj so se zelo izkazali prilagodljivi 3D tiskalniki, saj so se lahko določene zaščitne opreme pričele tiskati v roku nekaj ur.

Markforged, proizvajalec CFF 3D tiskalnikov industrijske kvalitete, je hitro pričel s kampanjo tiskanja raznih pripomočkov in ob odobritvi s strani zdravstva, te modele delil s svojimi uporabniki.

Markforged pristop za reševanje sledečih izzivov:

  • Povečana hitrost testiranja virusa. Vse se prične z informacijo kje je virus in trenutno testiranje ni dovolj hitro.
  • Hitra izdelava osebne zaščitne opreme. Blažitev prvega vala s produkti za ponovno uporabo in hitro/večjo količino dobave.
  • Trpežna osebna zaščitna oprema. Iskanje več trpežnih rešitev za prihajajoče vale.
  • Ventilatorji za paciente.
  • Optimizacija dobavne verige kritične opreme.

Trenutno ima Markforged v zagonu dve rešitvi, ki že množično pripomoreta zdravstvenemu in drugemu osebju, ki to opremo nujno potrebuje. Vse je natisnjeno z njihovimi tiskalniki in materiali.

 

ŠČITNIKI ZA OBRAZ – VIZIRJI

Slika 2: Natisnjeni vizirji v uporabi.

Po izvedbi številnih prototipov in popravkov iz povratnih informacij uporabnikov, je Markforged s pomočjo svojih 3D tiskalnikov v roku enega tedna izpopolnil 3D model ščitnika, ki je učinkovit, udoben za uporabnika in prilagojen za hitro in kvalitetno tiskanje. Zaradi kvalitetnih materialnih lastnosti je primeren tudi za čiščenje in razkuževanje z alkoholom in določenimi topili.

Slika 3: Program Eiger.io v oblaku s prikazom strani za tiskanje vizirjev. Dostopno vsem Markforged uporabnikom.

Modeli vizirja so dostopni vsem Markforged uporabnikom preko Eiger.io portala za upravljanje s tiskalniki. Do sedaj so pri Markforged izdelali že preko 1350 kosov, uporabniki pa preko 3200 kosov.

 

NOSNI BRISI

Slika 4: Brisi z vlakneno konico natisnjeni na Markforged tiskalnikih.

Zahteve in ugotovitve:
– FDA priporoča brise z vlakneno konico.
– Vsak bris se tiska manj kot tri minute.
– Izvedeno je bilo 50 testiranj in primerjav natisnjenih brisov s standardnimi brisi. Rezultati so razkrili, da so natisnjeni brisi potrdili okužbo pri večih pacientih kot standardni brisi in s tem izkazali zanesljivost.
– Brisi morajo biti dovolj fleksibilni, da ne poškodujejo pacienta ter dovolj močni, da se ne zlomijo med odvzemom vzorca.
Markforged sedaj tiska 10.000 brisov na dan, kar lahko po potrebi poveča na 100.000 brisov na dan.
S temi primeri lahko na lastne oči vidimo kako s 3D tiskalniki pospešimo doseganje želenega cilja. Cenovno ugodna tehnologija s širokim spektrom uporabe. Kar nas omejuje je le naša domišljija.

Markforged produkti

Markforged se specializira za izdelavo CFF (Composite Filament Fabrication) tehnologije 3D tiskalnikov industrijske kvalitete. Material Onyx je najlon PA6 z mikro delci karbona, katera kombinacija izdela kose z močjo in trdnostjo večjo od ABS.

Z dodajanjem ojačitvenih vlaken (steklena, karbonska in kevlar vlakna) preko druge šobe, dobimo kose z izredno visoko togostjo in močjo, ki se kosajo s samim aluminijem. Izdelajte močne in trpežne kose za funkcionalne prototipe ter pripomočke za vašo proizvodnjo. 3D tiskalniki Markforged so odlični za nižanje materialnih in časovnih stroškov v vaši proizvodnji z izdelavo prototipov, nosilcev ter raznih vpenjal za CNC obdelavo ali za merilnice.

 

Želite več informacij?

Za dodatne informacije o Markforged produktih nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.

Markforged produkti na IB-CADDY spletni trgovini

Viri:
– https://markforged.com/covid-19/#what-you-can-do
– https://docs.google.com/document/d/1d793Rc51UnY4C-LnbMlRLvOFYPw6W-lTA85UtF1gFro/edit#heading=h.nh1vsos3vno
– https://docs.google.com/document/d/1gA2P_CRdIi0lfQy64IM9w034XXBKyn0PAl6YkYWFT38/edit
– https://docs.google.com/document/d/1P8lQR1vp47WLafmIYKtiscsc5s7GuX8n5kY9lfoP4J4/edit#