Splošno o IIoT (Industrial Internet of Things)

Featured Video Play Icon

Avtomatizacija in računalništvo v oblaku se razvijata in združujeta v prostor, ki omogoča programiranje umetne inteligence (AI) za lažje izboljšanje produktivnosti in učinkovitosti s številnimi gospodarskimi koristmi. Skupaj z računalništvom v oblaku Internet in drugimi napredki z internetom smo zdaj sredi naslednje industrijske revolucije, ko rudarimo in podatke spreminjamo v informacije.
To evolucijsko obdobje se imenuje industrija 4.0 ali četrta industrijska revolucija, ki vključuje industrijski internet stvari (IIoT) in mehanizme digitalne transformacije, ki olajšajo to novo obdobje avtomatizacije v 4. generaciji.Medtem ko industrijski internet stvari spada pod področje vpliva interneta stvari (IoT), je ključna razlika, da se IIoT osredotoča na povezavo strojev in naprav v panogah, kot so proizvodnja, zdravstvo in logistika.
IoT se pogosto uporablja za opredelitev potrošniških naprav, kot je Fitbits, in široko paleto pametnih domačih naprav.
IIoT je namenjen pridobivanju informacij, ki jih vsak potrošnik potrebuje v svojih rokah, ko to želi, digitalna preobrazba pa je digitalizacija podjetja, kako se moramo premakniti v enoten organiziran podatkovni prostor z uporabo standarda International Society of Automation za razvoj avtomatiziranega vmesnika med podjetniški in nadzorni sistemi ali ISA95.
Industrijski internet stvari je povezan z medsebojno povezanimi instrumenti, senzorji in številnimi drugimi napravami, ki so povezane v omrežje in komunicirajo z računalniško vodenimi industrijskimi aplikacijami za številna področja proizvodnje in upravljanja z energijo.
IIoT je razvoj nadzornega sistema, ki omogoča znatno izboljšanje avtomatizacije z uporabo računalništva v oblaku za izboljšanje in optimizacijo nadzora procesa.
Industrijski IoT je odvisen od številnih tehnologij, vendar so ključne tehnologije predvsem umetna inteligenca, kibernetska varnost, računalništvo v oblaku, robotiranje robov in podatkovno rudarjenje.

  1. Umetna inteligenca ali (AI) in strojno učenje ali (ML) sta področji, ki sta del računalništva.
  2. Tehnologija kibernetske varnosti postane pomembna osnovna platforma za IoT in IIoT, ki omogoča odklopljenim strojem, da se fizično povežejo in komunicirajo na varen način.
  3. Računalništvo v oblaku v osnovi uporablja storitve IT in datoteke, ki jih je treba naložiti in prenesti iz internetnih strežnikov.
  4. Edge computing je porazdeljeni računalniški model, ki približuje shranjevanje podatkov lokaciji, kjer je potrebna, in optimizira senzorje, industrijske računalnike in naprave, ki so del sistema IIoT za objavljanje in porabo podatkov za hitrejšo obdelavo.
  5. Pri rudarjenju podatkov in analitiki gre za zbiranje in pregledovanje velikih količin podatkov, shranjenih iz različnih delov podjetja.

Podjetja želijo biti bolj konkurenčna, povečati učinkovitost s pravočasno izdelavo pri izpolnjevanju večjega povpraševanja kupcev z boljšim nadzorom zalog. Vse to lahko storimo z ustanovitvijo celotne avtomatizacije organizacij, digitalnega dvojčka.
Digitalni dvojček je navidezna predstavitev, ki se nanaša na digitalno kopiranje fizičnega premoženja dejanskih podjetij, obstoječih procesov, sistemov za avtomatizacijo in naprav. Dvojček uporablja podatke v realnem času, da omogoči učenje in sklepanje za boljše odločanje.
Čeprav bomo s preoblikovanjem IIoT lahko izkoristili dolg seznam ugodnosti, se moramo zavedati nekaterih pomislekov in tveganj.
Nekatera potencialna tveganja sprejetja IIoT so stroški stroškov integracije podatkov, pomanjkanja izkušenj in težav pri izvajanju ter uničujočih kibernetskih groženj.
Dolgoročno bi lahko IIoT več kot plačal, vendar so številne organizacije še vedno upravičeno zaskrbljene zaradi toliko vlaganja v IIoT.
Na dobri strani se prednosti IIoT v predelovalnih dejavnostih, farmaciji, kmetijstvu, rudarstvu, nafti in plinu ter maloprodaji uveljavljajo in številna podjetja sprejemajo novo paradigmo za rešitve pri optimizaciji poslovanja in produktivnosti osebja.