3D Sculptor: Vzvratni inženiring in modeliranje površin

3D Sculptor je vloga, ki prek 3DExperience platforme z aplikacijo xShape ponuja orodje za oblikovanje organskih in ergonomskih oblik. Aplikacija xShape z zmogljivimi funkcijami omogoča tudi modeliranje na podalgi uvoženega mrežnega modela. S tem ponuja možnost modeliranja modelov z gladkimi površinami na podlagi skeniranih podatkov ali podatkov pridobljenih preko optimizacije topologije.

Površine na podlagi skeniranih podatkov

3D lasersko skeniranje postaja vse bolj priljubljeno zaradi razpoložljivosti in cenovne dostopnosti 3D skenerjev. Kljub temu mrežni podatki, pridobljeni s 3D skeniranjem, običajno niso kakovosti, ki je potrebna za končno zasnovo. Površine so pogosto grudaste, mreža pa ima luknje, kjer je optični bralnik ni zaznal geometrije.

Poleg naštetega se objekt skenira z namenom ustvariti novo različico objekta ali načrtovati objektu skladen dodatek. V takem primeru je primerno snovati geometrijo, ki se jo lahko po potrebi prilagaja.

Površine iz optimizacije

Podobno kot pri skeniranju je rezultat optimizacije topologije geometrija, ki se običajno ne šteje za končno oblikovalsko obliko. Proizvedene površine so namreč videti kot grobi ulitki ali grobo kovane površine.

V večini primerov je s strani oblikovanja ter inženirskega vidika potrebno izravnati grobo geometrijo, da bi ustvarili zasnovo, ki se jo enostavnejše izdela ali je zgolj estetsko prijetnejša. V takem primeru je potrebno orodje za hitro ustvarjanje gladkih površin. In ravno tukaj aplikacija xShape omogoča hitro glajenje površin, ne glede na to, ali je iz 3D CAD datoteke ali mrežnih modelov, pridobljenih iz zgoraj omenjenih tehnologij.

Preprosto se uporabi obliko, v katerem koli stanju, kot referenco ali predlogo v ozadju in izvede modeliranje gladke površine z vgrajeno neprekinjeno ukrivljenostjo.

 

3D Sculptor vs. Parametric Surfacing

3D Sculptor z xShape aplikacijo je precej podoben »modeliranju gline« na računalniku. Večina oblikovalcev začne s skico, uvoženo sliko ali dejanskim 3D modelom kot referenco v ozadju in oblikuje obliko okoli teh vrst referenčnih vodnikov, medtem ko nekateri oblikovalci svoje zasnove načrtujejo prostoročno, brez referenc.

Pri obratnem inženiringu in glajenju grobe mreže 3D skeniranja ali topološke optimizacije oblikovalci začnejo s 3D referenco.

V bistvu se oblikuje »kožo«oziroma obliko okoli mreže ali CAD modela, z namenom da površina postane gladka in zvezna. Na podlagi reference se model nato lahko spreminja, s tem ko se razvija koncept ali ideja. V xShape se lahko model oblikuje s potiskanjem, vlečenjem, manjšanem, večanjem in upogibanjem z namenom dobiti želeno obliko.

Uporaba parametričnega modeliranja površin za dosego enakega rezultata bi bila izredno težka in zamudna. Za eno površino bi morda bilo treba ustvariti na desetine kontrolnih krivulj, zato bi lahko tudi majhne topološke spremembe, kot je dodajanje ostre gube ali izravnave območja, izredno zamudne.

3D Sculptor z xShape aplikacijo je tako enostaven in spremembe tako hitre, da jih je težko primerjati s tradicionalnim parametričnim modeliranjem. Za razumevanje njegove enostavnosti ga je potrebno preizkusiti.