CAMWorks 2020 – Cikli za merjenje/kontrolo

Cikli za merjenje/kontrolo ali s tujko »Probing« so naboljša praksa za povečanje produktivnosti, kakovosti, zmogljivosti in natančnosti strojev in orodij. Nova funkcionalnost »Probe« vam pomaga pospešiti postopek namestitve in obdelave izdelka.

Se sprašujete kako?

Predpostavimo da morate iz surovega pravokotnega bloka izdelati 10 kosov. Na začetku morate določiti ničlo ali programsko izhodišče. Z uporabo funkcije za merjenje lahko vsakič, ko zaženete program najdete ničlo. Dodatna funkcija omogoča, da ob spremembi oblike surovca oz. serije kosov za prehod na naslednjega, samodejno zaženete rutino in postopek se samodejno ponavlja  – ponovljiv postopek. Prav tako vam ni treba skrbeti za različne usposobljenosti operaterja pri prehodu iz prve izmene v drugo, saj stroj vsakič samodejno poišče to isto ničelno točko.

Funkcija »Probing« je na voljo v verziji CAMWorks 2020.

Kje najdem funkcijo »Probing«?

V CAMWorks knjižnico orodij je bil dodan nov tip orodja imenovan »Probe Tool«. Orodja za merjenje lahko po želji parametrizirate in shranite v vašo tehnološko bazo. Da bi orodje za merjenje uporabili v operacijah, lahko željeno orodje prav tako kot v tehnološko bazo dodamo v bazo orodja v CAMWorksovem uporabniškem umesniku. Ko dodajate in menjate orodja v bazi orodja z uporabo filtra za izbiro orodja, orodja za merjenje lahko filtrirate na podlagi premera tipala in dolžine od konice tipala do držala.

Slika 1: »Tool Select Filter« ko je za tip orodja izbran »Probe Tool«

Za spreminjanje parametrov orodja za merjenje uporabite zavihek »Probe Tool« v okencu »Edit tool Parameters« ali pa »Probe Tool« pod zavihkom »Tool« v okencu operacijo merjenja »Operation Parameters«.

Slika 2: Uporaba zavihka »Probe Tool« za spreminjanje parametrov povezanih s orodjem za merjenje

Operacija merjenja

Operacijo merjenja lahko vstavite interaktivno tako, da v CAMWorksovem upravljalniku ukazov vstavlite ukaz za operacijo merjenje – »Insert Probing Operation«. Ta ukaz je na voljo tudi v operacijskem drevesu v RMB meniju nastavitev obdelave kosa in operacijskih vozlišč v obliki ukaza za merjenje. Izvajanje tega ukaza prikaže nastavitveno okno za tipalo. V pogovornem oknu lahko določite novo ali pa izberete obstoječo nastavitev pod katero bo navedena operacija merjenja.

Slika 3: Nastavitevno okno za operacijo merjenja

Ko je nastavitev definirana, ustvarite operacijo merjenja s klikom na gumb »New operation«.

Če želite dodeliti orodje za merjenje, ki se bo uporabljalo za operacijo merjenja, izberite orodje za merjenje iz baze orodij ali pa dodajte orodje za merjenje iz knjižnice orodij z uporabo možnosti v zavihku »Tool«.

Ko kliknete gumb OK znotraj tega vmesnika bo v operacijsko drevo vnešena operacija merjenja. Glede na izbrane nastavitve za urejanje imena operacije in komentarjev se vam bo prikazalo pogovorno okno za urejanje imena operacije. Uporabite pogovorno okno operacije za merjenje t.j. »Parameters« za urejanje nastavitev tipala. V CAMWorksu lahko definirate različne vrste merilnih ciklov. Te vključujejo: Merjenje ene ploskve, mreže, žepa, ekstrudiranih gradnikov in lukenj. Tudi preostali cikli vključujejo merjenje ekstrudiranih gradnikov in lukenj skozi tri točke.

Slika 4: Pogovorno okno delovanja sonde

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate prikaz uporabe funkcije za merjenje znotraj programa SOLIDWORKS.