Brezplačno postprocesiranje in izvoz G-kode v študentski verziji SOLIDWORKS

Ste študent, imate doma CNC stroj in bi se rad naučili programirati? Ne skrbite, tudi če nimate CNC stroja, se lahko naučite programirati CNC stroje brezplačno.

Vse kar morate storiti je, da od vaše izobraževalne ustanove (fakultete, šole,..) pridobite SOLIDWORKS domačo licenco (SOLIDWORKS Student Standard ali SOLIDWORKS Student Premium) in  na domači računalnik namestite SOLIDWORKS-a, ki vključuje SOLIDWORKS CAM modul. To storite s postopkom, ki je objavljen na naši blog objavi https://blogs.ib-caddy.com/2018/09/06/kot-ucenec-do-brezplacne-solidworks-in-solidworks-cam-licence/.
Po zaključeni namestitivi odprite SOLIDWORKS in v zavihku Tools, pod Add-ins, vklopite SOLIDWORKS CAM modul.

  1. Odprite ali narišite model v programu SOLIDWORKS.
  2. Kliknite na zavihek SOLIDWORKS CAM.
  3. Kliknite »Define machine« in definirajte stroj in postprocesor na katerem želite delati.

  4. Določite velikost surovca.
  5. Določite koordinatno izhodišče.
  6. Kliknite »Extract Machinable Features«.
  7. Kliknite »Generate Operation Plan«.
  8. Kliknite »Generate Toolpath«.
  9. V kolikor želite, lahko zaženete simulacijo
  10. Kliknite »Postprocess«.

  11. Preverite G-kodo

Tako dobite vašo g-kodo, ki jo lahko, v kolikor imate CNC stroj, preverite kar na njem. Pri tem morate biti previdni, saj brezplačni postprocesorji programa SOLIDWORKS CAM ne zagotavljajo zanesljivosti in SOLIDWORKS ne odgovarja za napake. Zato priporočamo, da pred prvo uporabo na CNC stroju kodo pridobljeno s SOLIDWORKS CAM primerjate s tisto, ki ste jo že naredili in uprabili na preteklih izdelkih.

V kolikor potrebujete pomoč ali imate kakršno koli vprašanje, lahko to objavite na naš forum:  https://forum.ib-caddy.com/viewforum.php?f=26.