PRINT TOOLS NOT TOYS: Avtomatizirana robotska celica in 3D tiskanje (RLS d.o.o.)

Predstavitev širokega nabora rešitev in orodij, kot so CAD/CAM programska oprema (SOLIDWORKS, CAMWorks …), 3D skenerji, 3D tiskalniki itd. se je na Industrijskem forumu IRT, ki je potekal v začetku junija 2019 v Portorožu, začela s sodelovanjem med nami in podjetjem RLS pri skupnem projektu izdelave nastavka za prijemalo.

Na stojnici smo s tiskalnikoma Onyx One (Markforged) in Form 2 (Formlabs) tiskali različne 3D predmete in tako predstavili delovanje tehnologije 3D tiska, pripravljeni pa smo se bili odzvati tudi na izziv s časom.

Podjetje RLS d. o. o. je na svoji stojnici simuliralo avtomatizirano robotsko proizvodno celico, v kateri so z robotsko roko UR5 (Universal robots) in prijemalom RG2 (OnRobot) v merilni sistem Equator 300 (Renishaw) podajali obdelovance, ki jih je robot po kontrolni meritvi preložil na pladenj dobrih ali slabih kosov.

Slika 1: Programiranje robotske roke UR5 in merilni stroj Equator 300.

 

Ker smo vedno pripravljeni na nov izziv, smo se s podjetjem RLS odločili, da izvedemo skupen projekt, in sicer, da izdelamo nastavek za prijemalo RG2 s pomočjo 3D tiskalnika Markforged ONYX ONE. Zaradi visoke točnosti in togosti materiala je 3D tiskalnik namenjen tisku prijemal, orodij in raznih drugih unikatnih kompozitnih pripomočkov.

Slika 2: IB-CADDY stojnica na IRT forumu.

 

Sodelavci iz podjetja RLS so pripravili 3D model nastavka za prijemalo v datoteki STL, ki smo jo s programsko opremo Eiger pripravili za tisk. Ker program deluje v oblaku in se ga lahko upravlja z brskalnikom, smo projektno nalogo pripravili kar s pametnim telefonom ter tako nemudoma pričeli s tiskanjem.

Slika 3: Priprava modela v Eiger programu za tiskanje na tiskalniku Markforged.

 

Uporabili smo material ONYX, ki je mešanica najlona in mikrodelcev karbona. Značilnosti tega materiala so visoka togost, moč in odpornost na obrabo. Material tudi ne pušča odtisov. Čas tiskanja je bil 2 uri in 44 minut. Dodatne obdelave zaradi geometrije, ki ni potrebovala podpor, nismo potrebovali. Na nastavek smo nalepili še kose gume, ki je preprečevala zdrs.

Slika 4: Natisnjena nastavka za prijemalo iz materiala ONYX.

 

Tako smo samo v treh urah, pri čemer je bilo operaterjevega dela le 15 minut, natisnili in pritrdili trajni nastavek na prijemalo RG2 robotske roke UR5. Nastavka sta bila oblikovana po meri , kar je tudi ena izmed prednosti 3D tiskalnikov. Omogočajo vam tisk množice nastavkov za izdelke po meri.

Slika 5: Vgrajen nastavek na OnRobotovem prijemalu RG2.

 

Podjetje IB-CADDY je vedno aktivno in išče nove priložnosti in možnosti sodelovanj s podjetji, kar nam omogoča, da te izkušnje delimo z vami.

Zahvaljujemo se podjetju RLS d. o. o. za dovoljenje deljenja tega praktičnega primera.

Podjetje RLS d. o. o. je specializirano za načrtovanje, proizvodnjo in dobavo naprednih rotacijskih in linearnih senzorjev gibanja in so uradni distributer za merilno opremo Renishaw.
Več informacij o podjetju najdete na www.rls.si, več o merilni opremi Renishaw pa na www.renishaw.si.