Kako najhitreje do ponudbe za izdelavo na 3D tiskalniku

V tej objavi bomo govorili katere informacije in datoteke potrebuje proizvjalec, da vam lahko najhitreje svetuje material in tehnologijo 3D tiskanja ter pripravi ponudbo. Tako vsi prihranimo na času ter se izognemo morebitnim komplikacijam.

Informacije, katere potrebuje proizvajalaec, lahko delimo na dva dela :

  • 3D model
  • Zahteve natinsjenega izdelka

Sedaj se bomo podrobneje posvetili tema točkama. 3D model je seveda ključnega pomena za pripravo ponudbe, saj brez njega ponudba praktično ni možna. Zahteve natisnjenega kosa in njegova uporaba pa pomagajo proizvajalcu svetovati najprimernejšo tehnologijo in material.

 

3D MODEL

Format: STL
Barvni format: PLY

Slika 1: Primerjava zapisa STL in CAD formata

V sedanjosti praktično vsi programi za pripravo modela na tiskanje podpirajo format STL. Nekateri le STL in nobenega drugega. Nekaterim uporabnikom ni všeč tirangulacijski način zapisovanja modelov, saj se krivuljne oblike zapisane iz majhnih ravnih površin in ne čiste krivulje kot v CAD formatih. Prednost STL formata je v tem, da se pri opiranju v drugih formatih geometrija ne spreminja (je statična) in je celotna.

Izvozite model v STL format iz programa v katerem ste model oblikovali.
Večinoma so vsi programi za modeliranje zmogljivi izvažanje vašega modela v STL format. Tako tudi zagotovite, da je izvožen STL model identičen vašemu modelu v programu. Kakor se le da, se poskušamo izogniti pošiljanju datotek v drugih formatih. V takih primerih mora proizvjalec model odpreti v svojem (drugačnem) programu in nato izvoziti v STL format. Zaradi večkratne pretvorbe modela med različnimi formati in programi se lahko pojavijo nepravilnosti v modelu, katere so na pogled neopazne. Tako proizvajalec nenamerno natisne kos z napakami, ki je potem za uporabnika neuporaben.

Preglejte vaš STL model v 3D Builderju.

Slika 2: 3D Builder

3D Builder je brezplačni program proizvjalca Microsoft, za vse uporabnike z Widnows 8.1, 10 operacijskim sistemom. Je zelo enostaven program za pregledovanje, rezanje, votlenje, deljenje, barvanje, preoblikovanje 3D modelov (.stl, .ply, .obj …). Že s samim uvozom STL datoteke bo program samodejno preveril strukturo in javil, če je najdel napako. S klikom na pojavno okence bo program samodejno poskusil karseda najbolje odpraviti napako. Nato ponovno preglejte model in ga shranite kot STL.

Velikost modela
Kadar je model prevelik za delovni volumen tiskalnika pri proizvajalcu sta na voljo 2 možnosti:

  • Razdelitev modela na več kosov, katere se po tiskanju sestavi
  • Tiskanje na večjem tiskalniku pri katerem se čas izdelave podaljša in cena storitve tudi krepko poveča

 

ZAHTEVE NATISNJENEGA IZDELKA

Pri določanju zahtev se moramo vprašati katere so prioritetne. Čeprav je na trgu širok spekter različnih tehnologij 3D tiskanja in materialov se še veno najdejo primeri, kjer je potrebno sprejeti kompromise.

Slika 3: Natisnjen kos namenjen za pripravo

Poleg zahtev je prav tako pomembno, da je proizvajalec obveščen, kaj je končni namen kosa. To je seveda kritično, ko povpraševalec potrbuje pomoč pri določanju tehnelogije izdelave in materiala.

Koristne informacije, ki pomagajo proizvajalcu določiti primerno tehnologijo in mateial:

  • Namen uporabe natisnjenega kosa
  • Prisotne obremenitve in zunanji vplivi (vrste obremenitev in v kateri smeri …)
  • Željene lastnosti materiala (opornost na obrabo, temperaturo, kemikalije, za vlivanje, kot guma …)
  • Pomembne površine, ki morajo biti čim lepše, gladke in natančne
  • Barva
  • Število kosov
  • Vrsta tehnologije, če se nanje spoznate (FLDM/FFF, SLA, SLS, MJP, CJP)

Slika 4: Prikaz provršine kosa pri različnih tehnologijah

Kakor smo omenili, da v primerih, ko vseh željenih zahtev ni mogoče izpolniti, moramo izločiti toliko nekritičnih, da storitev postane izvedljiva.