Virtualen sprehod po Versajski palači in vrtovih

Featured Video Play Icon

Versajska palača (fr. Château de Versailles, Palais et parc de Versailles) je bila rezidenca francoskih kraljev Ludvika XIV., Ludvika XV. in Ludvika XVI. Stoji je na 11 hektarjih zemljišč blizu kraja Versailles, jugozahodno od Pariza in je obkrožena z 815 hektari vrtov oziroma parkov. Ta palača je znana v svetu po svoji lepoti, kot tudi po pomembnih dogodkih, ki so se tu odvijali. Kralji so s svojimi dvorjani stanovali v palači od 1682 do 1789, z izjemo nekaj let v obdobju regentstva Filipa, vojvode Orleanskega (1715-1723). Versajska palača je postala simbol vrhunca francoske monarhije.

Versajska palača je nastala iz lovskega dvorca Ludvika XIII., ki so ga od leta 1661 dalje pomembno dogradili arhitekti Ludvika XIV.: Louis Le Vau, François d’Orbay, Jules Hardouin-Mansart in Robert de Cotte. Notranjo dekoracijo je oblikoval Charles Le Brun, vrtove André Le Nôtre. Tako je nastal po mnenju mnogih najlepša palača v Evropi. V Versajski palači je živelo je okoli 6.000 ljudi, vrtovi so okrašeni s številnimi fontanami in zelenjem. V palači se nahaja tudi znameniti ura. [1] Pomembna dvorana je Galerija ogledal, v kateri je bila leta 1919 podpisana Versajska mirovna pogodba in tako končana prva svetovna vojna. Kot kraljeva rezidenca je prenehala leta 1789, po francoski revoluciji. (vir: wikipedia)

Na zgornjem video prikazu je Digitalni Versaj. V 3 mesečnem projektu so uporabili več kot 100.000 skenov, katere so naredili z 3D skenerjem FARO Focus, ter nato vključili v Google Earth okolje. Tako je sedaj na www.versailles3d.com dostopno okolje za 3D virtualni sprehod po prestižnih sobanah in vrtovih.

Več o FARO Focus 3D skenerjih si lahko preberete na https://faro.ib-caddy.com/.

Še nekaj slik: