SOLIDWORKS 2019 – 3D teksture

SOLIDWORKS 2019 prinaša novost in sicer uporabo 3D tekstur. Funkcija 3D Texture iz 2D texture (slike) generira 3D geometrijo. Generirana geometrija se rezultira kot grafično telo (graphics body). Model se lahko shranjuje kot format primeren za 3D tisk (stl, ply, 3mf ) ali pa konvertira s funkcijo Convert to Mesh za nadaljnjo manipulacijo geometrije.

3D teksture omogočajo dodajanje ponavljajočih se geometrijskih vzorcev na model kot so jamice, bunke, zareze, vzorce vezenin in tkanin, profil pnvematik, itd.

 

Postopek generiranja 3D teksture:

Original CAD model
Na model dodana tekstura
Na podlagi 2D teksture generirana 3D tekstura
Končni model

Na model nanesemo 2D sliko (najbolj primerne so črno bele slike oziroma slike v sivinah) s pomočjo katere lahko preoblikujemo model. Potem ko nanesemo teksturo oziroma sliko vzorca na model, s pomočjo funkcije 3D Texture generiramo geometrijo na površini našega CAD modela.

Ko izberemo orodje 3D Texture se nam odpre 3D Texture PropertyManager v katerem nastavimo katero sliko želimo uporabiti kot osnovo za generiranje geometrije in nastavitve natančnosti generiranja. Poleg kakovosti generiranja lahko določimo črni in beli barvi katera bo vrh in katera dno generirane geometrije.

Nastavitve 3D Texture:

  • Texture Refinement – Kvaliteta generirane geometrije
  • Texture Offset Distance – Višina generirane geometrije
  • Maximum Element Size –  Gostota mreže generirane geometrije