SOLIDWORKS Online Licensing

Novost v SOLIDWORKS 2018 je uvedba spletnega izdajanja licenc (Online licensing), ki omogoča dodeljevati  licence posameznim uporabnikom, ne glede na to, kje so. To izboljšuje uporabniško izkušnjo tako, da uporabnikom omogoča delati  s svojo licenco na katerem koli računalniku z nameščenim programom SOLIDWORKS, brez ročnega aktiviranja / deaktiviranja. Omogoča tudi poenotenje vseh nastavitev po meri za vsak računalnik na katerem delate, za kar ne potrebujete nobenega čarovnika za izvažanje in uvažanje! Poleg tega, način brez povezave, omogoča uporabnikom obdržati svojo licenco za največ 30 dni, tudi izven dostopnih območij.

Z dodatkom SOLIDWORKS Online Licensing lahko zdaj izbirate med tremi različnimi možnostmi licenciranja:

  • Samostojna licenca (standalone license): poveže licenco SOLIDWORKS z enim samim računalnikom – to je najprimernejša metoda izdajanja licenc kadar več uporabnikov uporablja isti računalnik, kot v primeru več delovnih izmen.
  • Spletna licenca (online license): povezuje licenco SOLIDWORKS z enim samim uporabnikom, ki jim omogoča prijavo v svoj račun MySolidWorks na kateremkoli računalniku, z nameščenim programom SOLIDWORKS. To omogoča izjemno fleksibilnost in kopiranje nastavitev po meri.
  • Mrežna licenca (network license): uporablja strežnik za distribucijo SOLIDWORKS licenc na zahtevo. Pri uporabi programa SOLIDWORKS se licenca rezervira na strežniku in ko ste končali z delom se licenca sprosti. To je odlična možnost za podjetja v katerih zaposleni uporabljajo SOLIDWORKS v krajših intervalih čez delovni dan.

Kako aktivirati spletno licenciranje (Online Licensing):

  1. Najprej deaktivirajte licenco SOLIDWORKS iz samostojnega računalnika.
  2. Odprite SOLIDWORKS in kliknite Deactivate Licenses iz spustnega menija Help.

3. Ko je licenca deaktivirana, se prijavite na My.SolidWorks.com.

4. Ko se prijavite, v spustnem meniju pod svojim imenom izberite Admin Portal.

5. Če imate težave pri dostopu do skrbniškega portala, se boste morda morali obrniti na vašega skrbnika, da vas doda kot “člana”.

6. Če želite aktivirati spletno licenciranje za posameznega uporabnika, poiščite člane vaše organizacije, izberite uporabnika in izberite izdelek, ki ga želite pretvoriti v spletno licenciranje.

7. Na strani Podrobnosti izdelka (Product Detalils) kliknite spremeni v spletno licenciranje (Change to Online Licensing). (Opomba: vaša trenutna licenca SOLIDWORKS mora biti deaktivirana, če jo želite pretvoriti v spletno licenciranje.)

8. Ko je tip aktivacije spremenjen, znova zaženite SOLIDWORKS. Ob prvem ponovnem zagonu bo SOLIDWORKS prikazal sporočilo o napaki. Preprosto zaprite SOLIDWORKS in ga ponovno zaženite.

9. Ob drugem ponovnem zagonu programa SOLIDWORKS vas bo pozdravil meni za prijavo, kjer lahko uporabite iste prijavne podatke, kot se uporabljajo za My.SolidWorks.com.

10. Ko ste uspešno prijavljeni v SOLIDWORKS, boste v zgornjem desnem kotu videli modro ikono, ki vam bo omogočila nadzor nad prijavo v MySolidWorks.

Online licenca se ponovno sprosti, ko uporabnik zapre SOLIDWORKS. Če tega ne stori, bo ob poskusu prijave na drugem računalniku prejel obvestilo, da je licenca že v uporabi in bo moral potrditi prenos licence. Na prvem računalniku pa bo uporabnik v takem primeru prejel obvestilo oz. vprašanje ali želi prad zaprtjem SOLIDWORKS-a shraniti svoje delo.

Brez internetne povezave dostop do online licence ni možen, razen če v času, ko imamo povezavo še vzpostavljeno, preklopimo v nepovezan način z ukazom Take License Offline in licenco rezerviramo za ta računalnik. Z drugih računalnikov v času rezervacije licenca zato ne bo dostopna.

Spletno licenciranje (Online Licenseing) je na voljo za vse izdelke SOLIDWORKS 2018 in novejše, z izjemo SOLIDWORKS PDM. Poleg tega obstoječe mrežne licence ne bodo mogle uporabljati spletnega izdajanja licenc. Vzdrževanje ni potrebno za dostop do SOLIDWORKS spletnega licenciranja. Prehod iz spletnega licenciranja na standalone je obratni postopek.