TOČNOST, NATANČNOST in TOLERANCE 3D tiskanja

Točnost, natančnost in toleranca imajo različne pomene pri 3D tiskanju. Na svoj način določajo proizvodnjo, kakovost in sposobnost. Razumeti, kaj pomenijo posamično vam bo pomagalo obladovati proces 3D tiskanja.

V tej objavi vam bomo raložili, kaj točnost, natančnost in tolerance pomenijo pri 3D tiskanju ter pomagali razumeti njihovo sodelovanje.

 

Kaj je točnost?
Pri 3D tiskanju se natančnost nanaša na to, kako blizu sta si natisnjen kos in njegova zasnova. Natisnjen kos z visoko točnostjo je identičen modelu, ki je bil izdelan v programu. Točnost si lahko zapomnite kot vrednost, ki opisuje, kako blizu je natisnjen kos svojemu digitalnemu modelu.

Kaj je natančnost?
Natančnost pri 3D tiskanju pomeni ponovljivost meritve. To je vrednost, ki se nanaša samo na 3D tiskalnik in ne na digitalni model. Natančnost vam pove, kako zanesljiv je vaš 3D tiskalnik.

Kaj je toleranca?
Pri 3D tiskanju toleranca definira natančnost. Vaš 3D tiskalnik, materiali in vaši projekti imajo tolerance oziroma odstopanja. Ti določajo rezultat in končno natančnost. Predstavljajte si jih kot omejitve znotraj katerih deluje vaš 3D tiskalnih, materiali in vi.

Kje se vključi resolucija?
Resolucija plasti je mera višine vsake zaporedne plasti materiala na 3D tiskalniku. Večinoma se ga meri v mirkonih. Če ima vaš tiskalnik visoko resolucijo ne pomeni, da bo točen in natančen. To pomeni, da imate večjo toleranco za delo, ko gre za tiskanje finih podrobnosti.

 

Katere tehnologije 3D tiskanja so najtočnejše in natančnejše?

Sedaj, ko razumete razlike med točnostjo in natančnostjo pri 3D tiskanju, se bomo pogovorili o strojni opremi.

Pomembno je upoštevati, da je 3D tiskanje  proizvodni proces dodajanja materiala. Ne glede na tehnologijo, model je izdelan z nanašanjem plasti materiala. Res je, da obstaja razlika v točnosti in natančnosti med nekaterimi tehnologijami. To je zaradi procesa pri katerem se nanašajo plasti, kar vpliva na stopnjo natančnosti in končno točnost modela.

Stereolitografija (SLA) ponuja najtočnejše 3D tiskalne izkušnje za namizne aplikacije. Pri tej tehnologiji za vsako plast utrjujemo tekočo smolo z visoko natančnim laserjem. Odličen primer je Formlabs-ov Form2.

FFF (Fused Filament Fabrication) 3D tiskalniki lahko prav tako tiskajo točne kose. Imajo pa drugačne tolerance oziroma omejitve. V glavnem ne morejo tiskati geometrično kompleksne kose kakor SLA tiskalniki. So pa zelo natančni. Po našem mnenju od FFF tiskalnikov na trgu najbolj izstopata Zortrax M300 in Ultimaker 3. (bi tole sploh vključil v objavi?)

Vloga materiala pri točnosti

Zaključimo s temo o materialih za 3D tiskanje.

Ti imajo ključno vlogo pri točnosti vaših modelov. Vsak material in drugačne mehanske lastnosti, za katere si lahko mislimo kot tolerance.

Mehanske lastnosti materiala ali nitke določajo njegovo stabilnost in verjetnost deformacije. Prav tako določajo kakovost fine geometrije. Za primer: PLA se obravnava za boljši material kakor ABS za tiskanje fine geometrije, ker se ga uporablja pri nižji temperaturi, zaradi česar je manjša verjetnost deformacije.

Različni materiali doprinesejo različne rezultate. Vaša izbira bo igra vlogo pri točnosti vaših modelov. Ugotovili boste tudi, da menjava materiala spremeni natačnost vaših natisnjenih modelov. Razlog je sprememba v tolerancah.  To vpliva na ponovljivost tiskanja enako kot točnost. Kot vidite, so točnost, natančnost in toleranca povezani.

 

Vir: https://www.goprint3d.co.uk/blog/understanding-accuracy-precision-tolerance-3d-printing/