Hitro spajanje sklopov v SOLIDWORKS-u z Magnetic mates

Featured Video Play Icon

Solidworks v množici funkcij za dodajanje povezav med različnimi kosi/sestavi vsebuje tudi funkcijo »magnetic mate«. Funkcija omogoča spajanje modelov v sestavu preko vnaprej določenih povezovalnih točk, ki ob bližini druge točke ponudijo takojšen medsebojni spoj.

Zakaj je dobro uporabljati »magnetic mates« povezave?

  • Hitre in preproste modifikacije modularnih izdelkov
  • Preprosta optimalna razporeditev izdelkov na veliki površini z možnostjo spreminjanja z enim potegom miške
  • Delujejo tudi s »SpeedPak« komponentami
  • Možnost določitve večjega števila povezovalnih točk na posameznih kosih/sestavih

Kako uporabljati “magnetic mate”?

Do menija za definicijo »magnetic mates« dostopamo z izbiro zavihka »Tools« in nato »Asset Publisher«. Za nastavitev povezovalnih točk izberemo talno ploskev in odmik od talne ploskve v kolikor je potreben. Nato določite povezovalno točko (izbrati je možno točko, rob ali krožnico) ter smer, v kateri bo povezava sklenjena. Izberite »Add Connector« in povezovalna točka je ustvarjena. Za več točk je potrebno le ponoviti postopek od določitve povezovalne točke naprej. Za večje sestave bo prav prišla tudi možnost izbire »SpeedPak«. Na koncu le potrdite okno »Asset Publisher« in povezovalne točke so tako že pripravljene za spoje z drugimi kosi ali sestavi.

Pojavno okno za nastavitev povezovalnih točk.

Postavitev povezovalnih točk glede na izbiro točke/ravnega roba/krožnice za postavitev povezovalne točke:

Izbira Postavitev povezovalne točke
Točka Na izbranem mestu točke
Raven rob Na sredini izbranega roba
Krožnica V središču krožnice

Ko različne kose/sestave z definiranimi povezovalnimi točkami zbližamo skupaj, se vzpostavi linija med najbližjimi povezovalnimi točkami. Če model v takšni legi izpustimo, se bosta modela spojila. Spoj z lahkoto prekinemo z vlekom novo dodane komponente stran od druge. Model lahko tako prestavimo na drugo lego in spojimo s kosom na drugem mestu. V primeru vleka prvo postavljene komponente po vzpostavljenem spoju bo prišlo do premikanja obeh komponent skupaj.

Prikaz vzpostavljene linije med dvema povezovalnima točkama.

Kadar imamo na izdelkih zelo veliko možnih povezovalnih točk lahko pride do težje izbire željene točke. To lahko rešimo s skritjem dela kosa/sestava, kamor ne želimo pripeti kosa. Povezovalna točka na skritem kosu namreč ne bo na voljo za vzpostavitev povezave. Prav tako lahko v nastavitvah pod zavihkom »Performance« nastavimo »Magnetic mate proximity« na nižjo stopnjo. To bo vplivalo na zaznavo povezovalnih točk in sicer je v omenjenem primeru potrebno povezovalni točki postaviti bližje skupaj za zaznavo možne povezave med njima. Izbiro povezovalne točke na obeh kosih lahko menjamo s pomočjo tipk »Š« in »Đ« na slovenski tipkovnici.

Za več informacij nas obiščite na SOLIDWORKS ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55.