Kontrola navora vretena in debeline odrezka v virtualnem dvojčku z Eureka Virtual Machine

Eureka Virtual Machine nam omogoča veliko različnih načinov odkrivanja napak v virtualni simulaciji. Prikažemo in kontroliramo lahko napake kot so: manjkajoči podprogrami, kolizije, obdelava z hitrim hodom, meje obdelave v prostoru stroja, singularnost osi, kontrola območja pri večosnih obdelavah, največji obrati na vretenih, največji pomiki na oseh, volumen odrezka, presek odrezka, debelina odrezka in še veliko več.

V našem primeru smo pri struženju najprej preverili obremenitev vretena glede na moč vretena in obdelavo. Eureka Virtual Machine nam omogoča, da vretenu lahko nastavimo največji navor (Nm) pri določenem odstrotku in moč motorja v kW.

Vrsta obdelave, ki je uporabljena v videu je t.i. Voluturn, ki je programiran v CAMWorks.

Za primer smo uporabili največjo moč 6kW in povprečno obremenitev 5.2kW na orodju za grobo struženje:

Med obdelavo smo opazili, da do največje obremenitve pride na mestih, kjer se orodje ponovno “vkoplje” v obdelavo in nadaljuje z povratnim hodom oziroma v radijih kjer orodje postopoma začne v “polno”.

En od najpomembnejših pogojev za rezanje je debelina odrezkov

Če operater na CNC stroju uporablja enake pogoje obdelave in podatke o rezanju, kot jih je imel predpostavil proizvajalec rezalne plošče, ki je načrtoval rezalno orodje, lahko veliko natančneje optimizira parametre rezalnega orodja. Na osnovi vseh informacij pa je rezultat največji izkoristek CNC stroja in orodja.

Debelina odrezka nam pove ali so naši parametri pri obdelavi pravilni in ali bo ploščica takšno obremenitev zdržala. Kadar je obdelava variabilna se lahko zgodi, da debelina odrezka postane prevelika in pride do loma ploščice.

V našem primeru smo uporabili debelino ordrezka 0.4mm kot največjo in povprečno.

Simulacija nam je prikazala, da se debelina odrezka preveč poveča v na začetku obdelave in v radijih.

To lahko rešimo tako, da pri programiranju uporabimo manjšo hitrost pri vstopu orodja v obdelavo in pri radijih. Iz slike spodaj lahko vidimo, kako se ti parametri lahko nastavijo v CAMWorks in SOLIDWORKS CAM:

Za več informacij o ponudbi, lahko obiščete našo spletno stran. Ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55