Kontrola globine struženja in volumna odrezka v virtualnem dvojčku z Eureka Virtual Machine

Eureka Virtual Machine nam omogoča veliko različnih načinov odkrivanja napak v virtualni simulaciji. Prikažemo in kontroliramo lahko napake kot so: manjkajoči podprogrami, kolizije, obdelava z hitrim hodom, meje obdelave v prostoru stroja, singularnost osi, kontrola območja pri večosnih obdelavah, največji obrati na vretenih, največji pomiki na oseh, volumen odrezka, presek odrezka, debelina odrezka in še veliko več.

V našem primeru smo pri struženju najprej preverili ali pri struženju presežemo največjo dovoljeno globino odvzemanja materiala. Na orodju smo določili največjo dovoljeno globino struženja 3mm in predvajali simulacijo po G-kodi.

Globina struženja (ap – “depth of cut”) je pomemben parameter v procesu struženja, ker vpliva na več ključnih vidikov obdelave materiala. Tukaj so glavni razlogi, zakaj je globina struženja pomembna:

  1. Hitrost odstranjevanja materiala:
    • Večja globina struženja omogoča večji volumen odstranjenega materiala na prehod, kar lahko poveča produktivnost in skrajša čas obdelave.
  2. Kakovost obdelane površine:
    • Pravilna nastavitev globine struženja lahko vpliva na površinsko hrapavost in kakovost končnega izdelka. Premajhna globina lahko povzroči vibracije in neenakomernost površine, prevelika pa lahko poškoduje obdelovanec.
  3. Obremenitev orodja:
    • Večja globina struženja poveča obremenitev orodja, kar lahko privede do hitrejšega obrabe ali celo poškodb orodja. Pravilno uravnotežena globina struženja podaljšuje življenjsko dobo orodja.
  4. Obremenitev stroja:
    • Globina struženja vpliva tudi na obremenitev stroja. Prevelika globina lahko povzroči preobremenitev stružnice, kar lahko vodi do natančnostih napak ali celo okvar stroja.
  5. Toplotna obdelava:
    • Večji odrezovalni volumen povzroča večje trenje in posledično več toplote. To lahko vpliva na toplotno obdelavo obdelovanca in orodja, kar lahko povzroči toplotno deformacijo in zmanjšanje kakovosti obdelave.
  6. Natančnost obdelave:
    • Globina struženja vpliva na natančnost dimenzij končnega izdelka. Za dosego natančnih dimenzij je pomembno izbrati pravilno globino struženja v kombinaciji z drugimi parametri, kot so hitrost rezanja in podajanje.

Upoštevanje teh dejavnikov je ključno za optimizacijo procesa struženja in doseganje visoke kakovosti ter produktivnosti v proizvodnji.

Volumen odrezovanja (volume rate), merjen v kubičnih centimetrih na minuto (cm³/min), je količina materiala, ki ga orodje odstrani iz obdelovanca na minuto med postopkom struženja ali drugim postopkom obdelave. Ta parameter je pomemben za oceno produktivnosti obdelovalnega postopka in se pogosto uporablja pri načrtovanju in optimizaciji proizvodnje.

V našem primeru smo predspotavili da je volumen odrezovanja nastavljen na:

Volumen odrezovanja (volume rate) je pomemben pri struženju zaradi več ključnih razlogov, ki vplivajo na učinkovitost, produktivnost in kakovost obdelave materialov. Tukaj je nekaj glavnih razlogov:

  1. Produktivnost:
    • Višji volumen odrezovanja pomeni, da se več materiala odstrani v krajšem času, kar povečuje skupno produktivnost. To je še posebej pomembno v proizvodnem okolju, kjer je čas denar in hitrejša obdelava pomeni večji izkoristek strojev in delovne sile.
  2. Ekonomičnost:
    • Optimizacija volumna odrezovanja lahko pripomore k zmanjšanju stroškov obdelave. S pravilno nastavitvijo parametrov se zmanjša čas cikla obdelave, kar vodi do večje proizvodne kapacitete in nižjih stroškov na enoto izdelka.
  3. Upravljanje obremenitev stroja in orodja:
    • Pravilna nastavitev volumna odrezovanja preprečuje preobremenitev strojev in orodij. Prevelik volumen odrezovanja lahko povzroči prekomerno obrabo orodja, pregrevanje in poškodbe stroja. Pravilno uravnoteženje obremenitev je ključno za dolgo življenjsko dobo opreme in orodij.
  4. Kakovost obdelane površine:
    • Volumen odrezovanja vpliva na površinsko hrapavost in natančnost obdelanih delov. Pravilno nastavljena hitrost odstranjevanja materiala zagotavlja gladke in natančne površine brez napak, kot so vibracije, tresenje ali deformacije obdelovanca.
  5. Toplotna obdelava:
    • Večji volumen odrezovanja proizvaja več toplote zaradi večjega trenja med orodjem in materialom. Nadzor toplote je pomemben za preprečevanje toplotnih poškodb obdelovanca in orodja, kar lahko vpliva na dimenzijsko stabilnost in kakovost obdelave.
  6. Nadzor obrabe orodja:
    • Z optimizacijo volumna odrezovanja se zmanjša obraba orodja, kar podaljšuje življenjsko dobo rezil in zmanjšuje stroške za zamenjavo orodij. Pravilna nastavitev parametrov zagotavlja enakomerno obrabo in boljši nadzor nad stanjem orodja.
  7. Varnost:
    • Ustrezno upravljanje volumna odrezovanja zagotavlja varnejše delovno okolje. Prekomerna obremenitev strojev in orodij lahko povzroči nenadne okvare ali nevarne razmere za operaterje.

Vse te točke poudarjajo, kako pomembno je pravilno določiti in optimizirati volumen odrezovanja pri struženju za dosego učinkovite, ekonomične in kakovostne obdelave materialov.

Za več informacij o ponudbi, lahko obiščete našo spletno stran. Ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55