Novo na trgu: Formlabs Form 4 in 4B – nova tehnologija, hitrejše tiskanje in cenejše smole

Formlabs v svojo ponudbo dodaja nova namizna 3D tiskalnika Form 4 in Form 4B. Form 4 in njegova biokompatibilna različica, Form 4B, predstavljata naslednjo evolucijo v tehnologiji 3D tiskanja stereolitografije (SLA), zgrajeno na letih prelomnih inovacij v strojni opremi, programski opremi in znanosti o materialih. Form 4/B z neverjetno hitrostjo natisne večino delov v manj kot dveh urah, iz vseh materialov, brez kompromisov glede dimenzijske natančnosti ali površinske kakovosti.

Form 4 združuje nov tiskalni mehanizem s posodobitvami knjižnice materialov Formlabs – 23 edinstvenih smol na Form 4 in 37 na Form 4B, ki so na voljo ob lansiranju – kot tudi nove pripomočke in rešitve za naknadno obdelavo ter izboljšano uporabniško izkušnjo. Te posodobitve ponovno potrjujejo, da je Formlabsov ekosistem 3D tiskanja s smolo najmočnejše orodje, ki je na voljo vsakemu strokovnjaku za uresničitev njegovih idej.

Z uvedbo Form 4 in Form 4B, Formlabs izpolnjuje potrebe po povečani hitrosti tiskanja in še večji natančnosti, pomembnih tako v zdravstvu kot industriji. Novi tiskalniki so več kot le še ena tehnološka rešitev tiskanja MSLA – so celotni ekosistemi, zasnovani za izboljšanje uporabniške izkušnje.

Novi modeli 3D tiskalnikov Formlabs

Formlabs Form 4

Tiskalnik Form 4 uporablja na novo patentirano tehnologijo Low Force Display™. Deluje na osnovi šestih naprednih sistemov za nadzor tiskanja, novega rezervoarja za smolo z dozirnim sistemom in večje tiskalne platforme kot pri prejšnjih modelih. Modeli sedaj dosegajo dimenzije 200×125×210 mm, kar je do 30 % več kot prej.

Hitrost tiskanja do 100 mm/h zagotavlja pripravljene modele v manj kot 2 urah. Po meri narejena enota za obdelavo svetlobe 4 (LPU 4) znotraj tiskalnika Form 4 zagotavlja ločljivost 50 µm XY, tako da večdelni sklopi drsijo skupaj brez trenja, proizvodni pripomočki se brezhibno vključijo v potek dela, deli za končno uporabo pa se ujemajo s ponovljivo natančnostjo masovno proizvedene plastike, izdelane z brizganjem.

Form 4 lahko uporabite z vrsto različnih smol pri hitri izdelavi prototipov, proizvodnji šablon in ročajev, rezervnih delov in prilagojenih orodij. Učinkovit bo pri izdelavi vložkov za livarske kalupe, v nakitu in pri razvojnih raziskavah.

Formlabs Form 4B

Biokompatibilna verzija Form 4B se ponuja kot rešitev za zobozdravstveno in medicinsko industrijo. Form 4B podpira vse materiale, ki so na voljo za inženirski tiskalnik Form 4, plus zobozdravstvene, medicinske materiale in biokompatibilne smole. Široka izbira materialov bo uporabljena pri vsakdanjem delu zobotehnikov, zobozdravnikov in medicinskih, ter raziskovalnih laboratorijev.

Kombinacija hitrosti nove tehnologije Low Force Display™, visokokakovostnih pripomočkov in specializiranih materialov širi možnosti za digitalno medicino in zobozdravstvo. Od medicinskega skeniranja do natisnjenih delov v 2 urah – sedaj je to mogoče z novim tiskalnikom Form 4B.

Najpomembnejše prednosti nove serije Form 4/4B v primerjavi s prejšnjimi modeli:

  • Nova tehnologija 3D tiskanja – Low Force Display™
  • Hitrejši čas tiskanja – natisnite dele do 5-krat hitreje
  • Cenejše delovanje – nižji stroški rezervoarja za smolo s podaljšano življenjsko dobo in znižani stroški osnovnih materialov za 27%
  • Večji delovni volumen – 30% večja delovna ploščad z dimenzijami 20 x 12,5 x 21 cm
  • Večja dimenzijska natančnost – novi optični motor

Tiskajte do 5-krat hitreje z nižjimi operativnimi stroški

3D-tiskanje Low Force Display (LFD)™ uporablja prilagodljiv in vzdržljiv dvoslojni rezervoar za smolo, ki zagotavlja ponovljiv, visokokakovosten tisk. Rezervoarji za smolo so narejeni tako, da trajajo in zagotavljajo dosledno delovanje za najmanj 75.000 plasti tiskanja (običajno 1-2 leti za povprečnega uporabnika).

Nove kartuše s smolo delujejo zanesljivo zahvaljujoč boljšim čipom, celoten sistem pa je zgrajen tako, da varčuje z materialom. Po optimizaciji manjša velikost kartuše ob ohranjanju enake kapacitete prihrani prostor in olajša transport.

Nova oblika kartuše porabi manj plastike – še vedno pa zagotavlja en poln liter materiala, zaradi česar sta shranjevanje in vzdrževanje veliko lažja.

Hkrati je upravljanje tiskalnika preko priročnega zaslona na dotik. Na plošči je prikazan predogled naloženega projekta ter čas tiskanja in trenutno število uporabljenih plasti. Samo uvozite svoj 3D model in začnite tiskati z enim klikom.

Nov material na voljo za serijo Form 4

Skupaj s tiskalnikoma Form 4 in Form 4B na trg vstopajo osnovni materiali, namenjeni hitrejšemu tiskanju s tehnologijo LFD:

  • Clear Resin V5
  • White Resin V5
  • Black Resin V5
  • Grey Resin V5
  • Precision Model
  • Fast Model

V5 smole so nove različice že znanih materialov, namenjene ekosistemu Form 4 in 4B, ki zagotavljajo kakovostno in bliskovito hitro tiskanje.

Po zasnovi niso združljivi za nazaj (ne delujejo na Form  3+ in 3B+). Novi ekosistem Form 4 in 4B tudi ne more uporabljati smol prejšnje generacije.

Form 4 in 4B v ponudbi IB-CADDY

Če vas zanimajo možnosti, ki jih odpira nov hitrejši sistem 3D tiskanja podjetja Formlabs, kontaktirajte naše svetovalce za 3D tiskanje. Ponudili vam bomo rešitev, prilagojeno vašim potrebam, vključno s perifernimi napravami in sistemi za oskrbo s smolo.

Vir: https://formlabs.com/eu/blog/introducing-form-4/