Opravljanje SOLIDWORKS certifikatov

Featured Video Play Icon

Želite dokazati svoje znanje uporabe SOLIDWORKS-a? To storite najenostavnejše s SOLIDWORKS certifikati. V tem prispevku si lahko preberete kako lahko dostopate do certifikatov in kako opravljate teste.

Preden začnemo z razlago o opravljanju certifikatov si najprej oglejmo kako lahko sploh dobite dostop do certifikata. V osnovi imate dve možnosti. Dostop do posameznega certifikata si lahko kupite ali pa dobite brezplačen dostop, če imate kupljeno SOLIDWORKS licenco z aktivnim vzdrževanjem.

Če dostop do certifikata kupujete, lahko to naredite na spletni strani za certifikate: https://www.solidworks.com/solidworks-certification-program. Na tej strani lahko sicer tudi dobite informacije o različnih certifikatih. Če na tej strani pri določenem certifikatu kliknete Exam Information, dobite opis testa. Opisane so tudi teme, ki so del testiranja za certifikat. Pri večini certifikatov pa imate tudi povezavo do prenosa vzorčnega testa v PDF obliki.

Uporabniki z aktivnim vzdrževanjem pa lahko dostopajo do treh različnih certifikatov na kupljeno licenco, ki je pod vzdrževanjem. In to lahko storite dvakrat na leto. Enkrat v prvi polovici in enkrat v drugi polovici leta. Postopek pridobitve certifikatov je opisan na SOLIDWORKS spletni strani: https://www.solidworks.com/how-to-buy/subscription-service/certification-offer.

Opravljanje testa za certificiranje

Za opravljanje testa in pridobitev certifikata se morate prijaviti na spletni strani https://3dexperience.virtualtester.com/#home. Iz te spletne strani prenesite program TesterPRO Client, ki ga lahko vidite na desni strani spletne strani.

Ta program se namesti na računalnik. Ta program je namenjen podajanju vprašanj za certifikat in vpisovanju odgovorov. V program se moramo najprej vpisati s svojim računom za SOLIDWORKS certificiranje (isti račun kot za 3DEXPERIENCE Certification Center oz. stran, kjer smo prenesli TesterPRO Client). Nato izberemo znamko produkta za katerega bomo opravljali certifikat – to je najverjetneje SOLIDWORKS. Sledi vpis kode (Voucher-ja), ki smo jo prejeli pri nakupu certifikata ali pri brezplačnem prejemu. Ko smo to opravili, smo pripravljeni na začetek testa.

Pred testom predlagamo, da preverite, da imate vse pripravljeno. Potrebujete seveda dostop do računalnika z internetom in aktivno SOLIDWORKS licenco (potrebujete SOLIDWORKS 2015 verzijo ali novejšo). Predlagamo tudi, da imate med opravljanjem certifikata na računalnik povezana dva ekrana. Na enem imate tako lahko SOLIDWORKS, na drugem pa vprašanja. Seveda pa je tudi priporočljivo, da poskrbite, da vas med opravljanjem certifikata ne bodo motili, saj imate za test omejen čas.

Sicer pa večina testov izgleda tako, da morate narisat nek model. Na voljo imate več pogledov tega modela. Pogledi so opremljeni z dimenzijami. Ob pogledih imate pa opis modela in vprašanje. Najpogosteje je vprašanje vezano na maso ali težišče modela. Pogosto pa je sledeče vprašanje vezano na predhoden model. Kar pomeni, da v enem vprašanju narišete nek model, v sledečem pa morate to geometrijo spremeniti na nek način v nov kos.

Ko pa je vprašanje vezano na sestav, pa lahko začetne kose prenesete preko TesterPRO Client aplikacije in z njimi nadaljujete modeliranje.

Sicer pa je operiranje v TesterPRO Client programu med opravljanjem certifikata izredno preprosto. Imate 4 gumbe: Naslednje vprašanje, Prejšnje vprašanje, Ponastavi vprašanje (odstrani moj odgovor) in Pokaži povzetek. Seveda lahko med vprašanji prosto prehajate. Povzetek (Show Summary) pa vam pokaže na katera vprašanja ste že odgovorili, na katera pa še ne.

Na koncu, ko zaključite s testom, pa se vam pokaže okno, kjer je napisano ali ste certifikat opravili ali ne. Vidite lahko svoje točke, število pravilno odgovorjenih vprašanj, nepravilno odgovorjenih vprašanj in neodgovorjenih vprašanj.

Ko boste imeli certifikat opravljen, si ga lahko ogledate na 3DEXPERIENCE Certification Center spletni strani: https://3dexperience.virtualtester.com/#account-main.

So pa SOLIDWORKS certifikati razdeljeni na 3 različne nivoje po težavnosti:

  • Certified SOLIDWORKS Associate (CSWA) – najlažji
  • Certified SOLIDWORKS Professional (CSWP) – srednja težavnost
  • Certified SOLIDWORKS Expert (CSWE) – najtežji

Nekateri certifikati nimajo predpogojev, drugi pa jih imajo. Predpogoje za vsak certifikat lahko vidite na https://www.solidworks.com/solidworks-certification-program pod Exam Information.

Za nove SOLIDWORKS uporabnike, ki bi radi dokazali svoje znanje v strojnem načrtovanju s SOLIDWORKS predlagamo CSWA certifikat.

Za uporabnike, ki pa SOLIDWORKS uporabljajo že dlje, pa predlagamo CSWP.

Srečno pri opravljanju SOLIDWORKS certifikatov!