Predstavljamo Fuse Blast – Avtomatski peskalnik za brezročno odstranjevanje prahu

Formlabs s ponosom predstavlja Fuse Blast — napredno avtomatizirano rešitev za končno obdelavo delov SLS, ki hitro odstrani prah in dosledno zagotavlja profesionalne dele, ki so čisti na dotik. Z možnostjo poliranja zagotovite gladko površino, pripravljeno za nadaljnjo obdelavo.

3D-tiskanje SLS hitro postaja priljubljena tehnologija za tiste, ki želijo stroškovno učinkovito izdelati robustne dele industrijske kakovosti. SLS tehnologija ponuja skoraj neomejeno svobodo oblikovanja, knjižnico visoko zmogljivih materialov, ki lahko delujejo namesto tradicionalno izdelanih delov, ter izjemno visoko natančnost in ločljivost natisnjenih delov. 3D-tiskalniki SLS, kot je Fuse 1+ 30W, omogočajo nove poteke dela za hitro izdelavo prototipov, proizvodne pripomočke, orodja in kose za končno uporabo.

Orodja za upravljanje s prahom, kot je Fuse Sift, zagotavljajo enostavno in cenovno ugodno rešitev za predelavo in recikliranje prahu, vendar za naslednji korak natančnega čiščenja in poliranja SLS izdelkov, na voljo ni bilo veliko možnosti.

Pred Fuse Blast so bili uporabniki soočeni z dvema možnostma: s poceni stroji, ki so od uporabnika zahtevali ročno obdelavo dela, ali z zelo dragimi avtomatiziranimi rešitvami. Nekateri stroji so na voljo samo za čiščenje, vendar ne ponujajo možnosti poliranja, medtem ko so tisti, ki ponujajo popolno rešitev, pogosto zelo dragi. Skupaj z višjimi cenami, dragi čistilni sistemi SLS pogosto zahtevajo kompleksno infrastrukturo, kot je trifazno napajanje in ločeni, zaprti prostori.

Ročne peskalne enote imajo pogosto dostopno ceno, vendar zahtevajo praktično delo in otežujejo doseganje dosledne končne obdelave.
Fuse Blast zagotavlja prostoročno, avtomatizirano, profesionalno čiščenje SLS delov po dostopni ceni.
Tradicionalne avtomatizirane peskalne enote so zelo drage, velike in pogosto zahtevajo zapleteno infrastrukturo.

Vrteča se košara znotraj Fuse Blast učinkovito odstrani polsintran in ohlapen prah s površine delov s kombinacijo vrtenja košare, stisnjenega zraka in abrazivnega medija. Uporaba Fuse Blast komore je popolnoma avtomatizirana; uporabniki morajo le prenesti svoje dele iz Fuse Sift v košaro s pomočjo prenosne posode in izbrati cikel čiščenja.

Prostoročna vrtljiva košara uporablja kombinacijo vrtenja, stisnjenega zraka in abrazivnega medija – prav tako jo je mogoče enostavno odstraniti v situacijah, ko ročno čiščenje večjih delov zahteva več prostora za premikanje znotraj komore.

Peskanje z abrazivom je ključni korak v delovnem postopku SLS – uporabniki SLS potrebujejo rešitev za peskanje, s katero lahko dosledno očistijo dele, ki se razlikujejo po obliki in velikosti, ne da bi za čiščenje vsakega utora ali elementa porabili več ur ročnega dela. Možnost dodatka zmožnosti poliranja z napravo Fuse Blast racionalizira ročni delovni postopek, ki je včasih zahteval več strojev in ure fizično zahtevnega dela.

Fuse Blast uporablja linijski ionizator za odstranjevanje statičnih nabojev iz delov, pri čemer med obdelavo sprošča površinski prah in ostanke peska. Kombinacija mehanskih učinkov mešalnika z usmerjenim tokom ioniziranega zraka zagotavlja dele brez prahu, ki so čisti na dotik, s preprečevanjem ponovnega usedanja prahu po končani obdelavi. Ta napredna funkcija omogoča uporabnikom, da v 15 minutah z minimalnim časom ročnega dela, pridejo do končnega izdelka.
Fuse Blast ponuja več vnaprej programiranih rutin za optimizirane rezultate, ne glede na obliko ali količino delov, na katerih delate.

Funkcija Delicate Mode je zasnovana tako, da nežno obdela dele, ki bi jih sicer težko očistili, in zagotavlja, da ni poškodb na zelo majhnih delih ali delih z zelo finimi detajli in tankimi stenami. Za Nylon 12 GF Powder, ki ima močnejšo polsintrano lupino, obstaja nastavitev, ki bo odstranila površinski oklep in morebitni prah, hkrati pa ohranila celovitost dela. Večina delov bo delovala idealno v standardnem načinu, vendar imajo uporabniki vedno možnost prilagoditi svoje nastavitve za svoje potrebe.

Poleg vnaprej programiranih ciklov se lahko uporabniki odločijo tudi za dodajanje ročnega koraka svojemu delovnemu toku. Za zelo občutljive dele ali velike dele, ki se ne čistijo tako zlahka, lahko uporabniki vzamejo stvari v svoje roke.

Usmerjenost roke peskalne šobe omogoča udobno uporabo med ročnim čiščenjem. Za ciljno in natančno peskanje lahko uporabniki dele rokujejo z obema rokama in nadzorujejo tok peskanja s pedali, s čimer zagotovijo učinkovito odstranitev vsakega koščka prahu. Fuse Blast uporablja negativni zračni tlak in HEPA filter za pomoč pri ohranjanju čistega okolja brez prahu, zaprta komora pa ohranja hrup celo pod 70 decibeli – dovolj tiho za pogovor neposredno ob enoti.

Fuse Blast skupaj v kombinaciji s Fuse Sift znatno skrajša sam potek dela po obdelavi – čas čiščenja se tako zmanjša na vsega 15 minut – kar je 80-odstotno zmanjšanje povprečnega delovnega časa.

Vir: https://formlabs.com/blog/fuse-blast-automated-sls-post-processing-media-blasting-polishing/