Novo v CAMWorks 2024 – Nagib orodja po kontaktni točki za večosno rezkanje

Nova funkcija omogoča nagibanje orodja z določitvijo kontaktne točke za smer rezanja pri operacijah večosnega rezkanja.

Pri operacijah z večosnim rezkanjem je na zavihku za nadzor osi v pogovornem oknu parametrov operacije mogoče določiti orientacijo orodja glede na normalo površine. V prejšnjih različicah CAMWorks je bilo v polju »Cutting direction tilt options« (možnosti nagiba smeri rezanja) v zavihku »Axis Control«, ko je bil parameter »Tool axis will be« nastavljen na možnost »Tiltted Relative to Cutting Direction« (nagnjen glede na smer rezanja), je bila uporabljena strategija »Tilt tool By Angle«. Kot, določen v polju »Side Tilt Angle«, je določal  vrednost stranskega nagiba osi orodja od normalne smeri površine na podlagi rezalne poti.

Od različice CAMWorks 2024 naprej bo na voljo dodatna strategija nagibanja orodja. Za prilagoditev te nove funkcije se bo pod parametrom za os orodja prikazal spustni seznam z oznako »Side Tilt Type« (vrsta stranskega nagiba). Ta spustni seznam bo prikazan samo, če je parameter »Tool axis will be« nastavljen na »Tilted Relative to Cutting Direction«.

Slika 1: nova funkcija “Tilted Relative to Cutting Direction”

V spustnem seznamu »Side Tilt Type« sta na voljo naslednji dve možnosti:

  • By Angle

To je obstoječa strategija, ki je bila na voljo tudi v prejšnjih različicah programa CAMWorks kot (nagiba), kot je razloženo v prejšnjem odstavku. Od različice CAMWorks 2024 naprej bo na voljo le, če je izbrana možnost »By Angle«. S parametrom »Angle« stranskega nagiba določite kot nagiba.

  • By Contact Point

To je nova možnost orodja za nagib, ki je bila uvedena od različice CAMWorks 2024 naprej. Če želite nastaviti kontrolno točko orodja uporabite parametra »Side tilt type« na »By Contact Point«. Ko je ta možnost izbrana, bo gumb ukaza »Contact Point« prikazan poleg spustnega seznama »Side tilt type«. S klikom na ta ukazni gumb se prikaže pogovorno okno s parametri kontaktne točke. To pogovorno okno lahko uporabite za določitev parametrov kontaktne točke za smer rezanja.

Slika 2: parametri kontaktne točke

Parametri kontaktne točke

Kontaktno točko lahko določimo na dva načina:

  • By Height

:Ko je izbrana ta možnost, je kontaktna točka opredeljena z razdaljo od najnižje točke izbranega profila do kontaktne točke v orodju v smeri osi orodja. Razdalja je odstotek dolžine izbranega profila.

  • Along Profile

Če je izbrana ta možnost, je kontaktna točka opredeljena z razdaljo od najnižje točke izbranega dela profila do kontaktne točke vzdolž profila orodja.

Profile Type: Pri opredelitvi kontaktne točke lahko določite vrsto profila, ki opredeljuje naslednja različna področja orodja, ki jih je treba upoštevati. V spustnem seznamu »Profile type« (vrsta profila) bodo prikazani samo tisti deli profila orodja, ki so na voljo na izbranem orodju in je dodeljeno operaciji za obdelavo.

Start Contact %: S tem parametrom določite začetno kontaktno točko kot odstotek višine vzdolž profila. Dovoljene vrednosti so v razponu od 0 % do 100 %.

End Contact %: Polje »End Contact %« bo omogočeno, ko postavite kljukico v potrditveno polje »End Contact %«. S tem parametrom določite končno kontaktno točko kot odstotek višine vzdolž profila. Dovoljene vrednosti so v od 0 % do 100 %.

Use negative side tilt: Orodje je mogoče poravnati na določeni kontaktni točki z uporabo pozitivnega in negativnega kota stranskega nagiba z enako absolutno vrednostjo. Če želite uporabiti negativni kot stranskega nagiba, postavite kljukico v to potrditveno polje.