Merjenje s tipalom (Probing)

Merjenje s tipalom je uveljavljena najboljša praksa za povečanje učinkovitosti, kakovosti, zmogljivosti in natančnosti obdelovalnih strojev. Od Solidworks CAM 2021 naprej pa vam je omogočeno merjenje s tipalom tako v načinu rezkanja kot tudi v načinu struženja z gnanimi orodji. Standardizirani cikli merjenja, ki so pri modernih CNC strojih že vgrajeni v uporabniški vmesnik pa nam vse skupaj še poenostavijo.

Merjenje s tipalom je smiselno v skoraj vsakem koraku dela na obdelovalnem stroju:

  • PRIPRAVA: Uporabno za pozicioniranje surovca in določitev nulte točke.
  • PREPOZNAVANJE SUROVCA: pri avtomatiziranem procesu lahko preverimo, če je bil uporabljen pravi surovec.
  • KONTROLA MED DELOM: preverimo lahko velikost in pozicijo gradnikov med samo obdelavo. Naš program lahko prilagodimo  tako, da avtomatsko zmeri vsak kos in hkrati popravi dimenzije orodja za nemoteno natančno obdelavo.
  • PREVERJANJE PRVEGA KOSA: omogoča merjenje prvega kosa preden ga izpnemo iz primeža ali kakšnega bolj kompleksnega vpetja, kar nam omogoči, da lahko kos še vedno popravimo.
  • KONČNA KONTROLA: Končno kontrolo lahko naredimo kar na stroju in prihranimo čas ter stroške, ki nam jiih prinese dodatna kontrola izdelkov.

Postopek merjenja s tipalom

Priprava merjenja s tipalom v Solidworks CAM-u ali CAMWorks-u je enostavna. S klikom na ikono »Probe Operation« se nam odpre okno v katerem pričnemo z izbiro smeri merjenja.

»Probe operation« pa lahko dodamo tudi neposredno v drevesni strukturi s klikom na »Mill Part Setup« ali v željeno operacijo, ki bi jo radi merili, to pa storimo s desnim klikom na »Setup« oz. operacijo in izberemo »Probing operation…«.

V naslednjem koraku izberemo naše orodje, v tem primeru tipalo za merjenje, če tega še nimamo dodamnega, ga lahko dodamo iz baze že vnaprej pripravljenih tipal v knjižnici CAMWorks-a. Lahko pa ga dodamo tudi ročno to lahko storimo v tem koraku ali pa v tehnološki bazi.

Po izbiri orodja se nam odpre okno »Operation Parameters« kjer lahko v zavihku »Tool« dodatno uredimo naše tipalo, omogoča nam urejanje diametra tipala, držala,…
V zavihku »F/S« določimo hitorst pomika v hitrem gibu in zaščitenem gibu, kjer se bo v primeru dotika stroj avtomatsko ustavil.


V zavihku »Probe« pa imamo vse ostale nastavitve vezane na merjenje s tipalom:

  1. Najprej izberemo smer v kateri želimo meriti.
  2. »Probe Cycle« določimo cikel merjenja, predlagam, da pustite na »Automatic« in izberete gradnik, ki bi ga radi izmerili CamWorks pa bo na podlagi tega avtomatsko izbral primeren cikel.
  3. »Probe parameters« določimo odmik tipala.
  4. »WCS Offset« prepišemo prej nastavljene vrednosti G54…
  5. »3 point Bore/Boss…« Določite kot pod katerim se bo tipalo dotaknilo gradnika, velja samo za luknje in čepe.

Ko izberemo željene nastavitve izbor potrdimo s tipko OK. Program pa pred prenosom na stroj preverimo še s simulacijo.

Merjenje s tipanje pri struženju z ganimi orodji

Prav tako kot pri rezkanju lahko s tipalom merimo tudi pri struženju pogoj je samo, da imamo gnana orodja, postopek programiranja in funkcije pa so enake kot v zgoraj opisanem primeru. Več si lahko pogledate v predstavitvenem videu.

Želite več informacij?

Za dodatne informacije o CAMWorks produktih nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.