Uvod v programiranje s SOLIDWORKS CAM in CAMWorks

Kaj točno je SOLIDWORKS CAM?

SOLIDWORKS CAM je popolnoma integriran sistem za programiranje CNC strojev znotraj SOLIDWORKS, ki ga poganja CAMWorks.
Za hitro programiranje SOLIDWORKS CAM uporablja samodejno prepoznavanje gradnikov in vašo tehnološko bazo znanja s katero lahko vsak programer programira na enak način, ki v podjetju velja za pravi oz. najboljši način obdelave.

CAMWorks je SOLIDWORKS-ov prvi zlati partner, ki je popolnoma integriran v SOLIDWORKS. Za SOLIDWORKS CAM, ki se je razvil iz CAMWorks seveda velja enako. Kaj to pomeni?
CAD datoteka in CAM datoteka postaneta enako in vse skupaj se zapiše v eno datoteko. Torej poti orodja ki jih programiramo v SOLIDWORKS CAM se zapišejo v osnoven CAD model. Mimo grede, v industriji 4.0 je integracija sistemov bistvenega pomena.
Ker so vsi podatki na CAD modelu se vsaka sprememba na CAD modelu, samodejno posodobi tudi na CAM. Temu pravimo asociativnost.

Programiranje v CAMWorks in SOLIDWORKS CAM deluje na osnovi gradnikov. Gradnike lahko dobimo samodejno ali pa jih dodamo interaktivno oz. ročno.
Naslednji korak je uporaba avtomatizacije v primeru modela z tolerancami. CAMWorks in SOLIDWORKS CAM uporabljata modul TBM (Tolerance based machining), ki nam omogoča, da nam pri programiranju ni potrebno dodajati popravljati ali spreminjati obdelav. Sistem samodejno upošteva tolerance prebrane iz modela.

SOLIDWORKS CAM in 3D EXPERIENCE

CAM podatki znotraj SOLIDWORKS datoteke se z uporabo 3d experience platforme ohranijo na modelu, pravzaprav so popolnoma podprti tudi pri uporabi 3d experience platforme.

Delovni proces v SOLIDWORKS CAM in CAMWorks

  1. Začnemo z izbiro kosa, katerega želi programirati.
    • Izberemo CNC stroj na katerem bo potekala obdelava.
    • Nato določimo surovec
    • Po potrebi določimo nulto točko
  2. Izberemo delovno ravnino
    • Samodejna prepoznava gradnikov (ki samodejno najde več kot 20 različnih vrst gradnikov na modelu) ali ročno dodajanje gradnikov.
    • Nato določimo/izberemo tehnologijo obdelave za gradnike
    • Preračunamo poti orodij.
  3. Optimizacija obdelav
    • Simulacija z odvzemanjem materiala
  4. Izvoz NC kode  in prenos NC kode na CNC stroj.

Učenje SOLIDWORKS CAM

V SOLIDWORKS meniju kliknite na tipko help, izberite SOLIDWORKS CAM in nato kliknite na “Tutorials”. Tukaj najdete priročnike za učenje.
Priporočamo vam, da začnete z priročnikom Mill ali turn tutorial.

Praktični primer programiranega kosa:

V našem primeru programiramo nov kos za pokrov motorja

Kaj lahko programiramo v SOLIDWORKS CAM?

Vabim vas k ogledu matrike tukaj: https://camworks.ib-caddy.com/sl/matrix/

SOLIDWORKS CAM in CAMWorks uporabljata enak motor za programiranje, zato sta dvosmerno kompatibilna. Se pravi, kar lahko programiramo v SOLIDWORKS CAM lahko odpremo in nadaljujemo v CAMWorks in obratno. Kar programiramo v CAMWorks lahko odpremo in nadaljujemo v SOLIDWORKS CAM. Razlika je samo v funkcijah. V primeru da SOLIDWORKS CAM ne podpira določene funkcije, kot je na primer funkcija za 5 osno simultano rezkanje v CAMWorks-u, se le ta pri odpiranju programa v SOLIDWORKS CAM zaklene in ostane na modelu, zato jo lahko kasneje v CAMWorks-u ponovno po potrebi spreminjamo in urejamo.

 

Post procesorji za SOLIDWORKS CAM in CAMWorks

Veliko post procesorjev je pri namestitvi SOLIDWORKS  CAM že prisotnih v bazi. Če pa vam post procesorji v bazi ne ustrezajo, lahko na spletni strani, ki jo vidite spodaj poiščete vaš stroj in si brezplačno prenesete post procesor za vaš CNC stroj. Če pa imate drugačne želje pa nas kontaktirajte.

Povezava do SOLIDWORKS CAM in CAMWorks post procesorjev: https://camworks.com/post-processor-library/

Pomembno: pri uporabi post procesorjev nujno preberite izjavo o omejitvi odgovornosti.

 

Zakaj SOLIDWORKS CAM?

Tukaj je nekaj razlogov zakaj bi nekdo začel programirati v SOLIDWORKS CAM.
Mogoče zato ker ste uporabnik SOLIDWORKS-a in imate v SOLIDWORKS že zastonj SOLIDWORKS CAM.

Mogoče zato ker boste z SOLIDWORKS CAM veliko hitrejši pri programiranju.
SOLIDWORKS CAM vsebuje tudi ultra hitro strategijo obdelave imenovano Volumill.
S pomočjo najnaprednejših ciklov za obdelavo pa boste dosegli tudi boljšo kvaliteto.
SOLIDWORKS CAM je ena od poti v industrijo 4.0. S pomočjo modula TBM in PMI oz. MBD informacij na 3d modelu lahko proces avtomatizacije programiranja pohitrite še na višji nivo.
Za SOLIDWORKS CAM imamo tudi CAMWorks shopfloor. To je ena od vej v industriji 4.0 – brez papirnata tehnologija. Datoteka CAMWorks shopfloor je datoteka ki vsebuje vse podatke, za proizvodnjo kosa.